Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 16:00 3 033 17

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: За пръв път организацията Хамас се изправя срещу държавата Израел

  • израел-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • война-
  • конфликт-
  • хамас-
  • атака-
  • радион попов

Страшното е, че отговорът на Израел , условно, ще бъде три пъти по-силен от този на Хамас. Едва ли ще се постигнат резултатите, които Натаняху обявява – пълна ликвидация на организацията Хамас. Това реално е невъзможно, твърди експертът по Близкия Изток полк. Радион Попов

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: За пръв път организацията Хамас се изправя срещу държавата Израел - 1
Снимка: Радион Попов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Специалист по въпросите на Близкия Изток. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици.

Предистория:

От дни Израел бомбардира ивицата Газа в отговор на безпрецентните терористични атаки от страна на Хамас, обявена за терористична организация от редица държави, включително Европейския съюз, САЩ и Израел. Газа е в ситуация на блокада, а Израел подготвя сухопътна офанзива срещу анклава. Близкият Изток е "На ръба на пропастта", пише Deutsche Well. За създалата се ситуация разговаряме с полк. Радион Попов.

- Г-н Попов, като военен и дипломат, добре познаващ Близкия Изток, какъв е вашият прочит на случващото се между Израел и Ивицата Газа?

- Това е поредното безумие, което няма да реши нито един от проблемите, може би единственото „добро“, ако това може да се назове „добро“ - това, че палестинският проблем отново извиза във фокуса на световната дипломация, въпреки , че светът е фокусиран напоследък върху руско – украинският конфликт. Този обаче е пресен и, уви, за кратко време с изключително много жертви и от двете страни. За пръв път организацията Хамас се изправя срещу държавата Израел! Това не бяха просто рейдове на терористична организация , а една масивна атака по цивилни граждани, отвличания, вземане на заложници. Страшното е, че отговорът на Израел , условно, ще бъде три пъти по-силен от този на Хамас. Едва ли ще се постигнат резултатите, които Натаняху обявява – пълна ликвидация на организацията Хамас. Това реално е невъзможно и е една непосилна задача, която може да доведе до изключително много жертви от израелска страна. Те могат да разрушат голяма част от Газа, но няма как да разрушат цялата организация, която е смесена с цивилното население. И още един резултат виждам, който може би е в полза на палестинците – и това е , че за неопределено време се отлага нормализацията на отношения Саудитска Араби – Израел.

- С каква цел беше направен този ход? Как мислите?

- Без да съм категоричен, но това може и да е една от причините да се извърши тази мощна атака от Хамас! Резултатът е на лице. Саудитският престолонаследник обяви, че за необозримо време се отлага регулирането на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Дали Иран е доволен от това, времето ще покаже. Вероятно са доволни...

- Като споменахте Иран, според вас има ли шанс Иран да се намесят пряко, ако Израел отвърне на удара? А респективно да се намеси и Русия, подкрепяйки Иран? Възможен ли е такъв сценарий?

- Лично аз смятам, че няма да бъдем свидели на пряката намеса на Иран. По- вероятно е да видим действия на „Хизбулла“ в Южен Ливан срещу Израел, може да се задействат и други палестински структури, могже да бъдем свидетели на неспокойствие и нарастващо недоволство на Западния Бряг от случващото се в Газа и Израел. Не очаквам директно ангажиране на Иран. Израел „превантивно“ нанася удари по летищата на Дамаск и Алепо, с цел – недопускане на преки доставки от Иран за групировките, намиращи се и в Сирия, и в Ливан и в Газа. За мен тези атаки по летищата не са оправдани. Иран винаги е намирал и ще намери начин за доставки , ако е решил.

- В момента сме свидетели на една двустранна агресия – на агресията от страна на Хамас се отговаря с друга, огън може ли да се изгаси с огън? Няма ли друга алтернатива? Антъни Блинкън обикаля Близкия Изток в търсене на решение, ще се намери ли това решение в крайна сметка? Ще има ли някога мир между Палестина и Израел?

- Алтернативата е в изпълнението на резолюцията на ООН от преди 70 години, и възстановяване на идеята за двете държави – Израел и Палестина, които да живеят с гаранции за неприкосновеност, в мир и разбирателство една до друга.

Другият вариант остава – насилие, агресия, терор, много кръв, и то невинна, цивилна кръв и повтаряне на едно и също през 4-5 години. Веднага ще приведа пример, че с мирни средства бяха постигнати т.н. „Авраамови споразумения“ между Израел, Емирствата и Бахрейн , където нямаше кръв. С посредничеството на Китай се постигна затоплянето и нормализирането на отношенията между Саудитска Араби и Иран, нещо немислимо до сега! Вероятно ролята на Китай в урегулирането на този конфликт ще нараства. Очаквам среща в Пекин. Вече е на лице китайската инициатива за посредничество. Очаквам Китай да изиграе още по-ключова роля в постигане на поне прекратяване на огъня и спиране на това безумие!

Все още имам надежда да не сме свидетели на мощна, сухопътна,военноморска, военновъздушна пълномащабна операция от страна на Израел срещу ивицата Газа. Това ще доведе до много цивилни жертви. Но както виждаме нищо сериозно не се случва и с освобождаване на заложниците. Проблемът със заложниците все още е налице и е много тежък, ако е вярна информацията около двеста израелци, сред тях и чужденци, са в плен. Как ще се реши този проблем? Не може с военна операция да се реши! Само с посреднически усилия може да се постигне някакво решение на този проблем, ако не пълно, поне частично.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 13 Отговор
    И този руски специалист по всичко не е в час, ама нейсе.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    Хамас са Герористи

    Коментиран от #11

  • 3 Kирил

    7 6 Отговор
    Тоя като депутат на ДПС получи всички екстри
  • 4 Ха-Ха

    7 10 Отговор
    Голям специалист, явно гледа само руска телевизия !!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сатир

    5 8 Отговор
    Абсолютен бокл.ук е Радион Попов - кра.дец и из.мамник. И като служител на комунистиче.ското РУМНО е разследван за злоупотреби с оперативни пари, и после, в демократични времена е търсен от разни араби, защото ги е завлякъл с милиони уж да прави в България складове за военните. А баща му е шумка.рин тер.орист, участвал в Жабокрекското клане на ранени войници през 40-те. С една дума - отр.епка и бокл.ук.

    Коментиран от #9

  • 7 населението е силно

    1 3 Отговор
    помехамеданчено . за един коран стават бесни панайри . от 365 дни в годината винаги има сблъсъци , сигурно 200 дни . то се видя подкрепата . 15-16 държави с големи протести за палестинците . Това са 500-600 милйона човека . Правилно не е имало 199 отвлечени . Сега ще ги изколят . Няма разлика между езика на хамас и на израел . Започнаха протестите срещу Бенямин . Денди много го подкрепяше при Гала . 18 години партиите са папагали - зелено, здравословно, а ни отравят с евтин и некачествен алкохол и въглищарски газове . Лицемери .
  • 8 21.09.2023

    1 0 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фонкс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.
  • 9 Роза

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "сатир":

    Този полковник и бивш дипломат може да е всякакъв,но това,което казва,е истина,за съжаление!Конфликтът между Палестина и Израел е многогодишен и няма да бъде разрешен лесно-ще има много кръвопролития и невинни цивилни жертви!Жалко и срамно е ,че в 21 век стават такива ужасни неща!
  • 10 Знаещ

    5 0 Отговор
    Страхотно смислено интервю на авторката! Браво за въпросите!!!
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Поправка
    Хамас са
    ТЕРОРИСТИ

    Коментиран от #13

  • 12 Запознат

    3 0 Отговор
    "Алтернативата е в изпълнението на резолюцията на ООН от преди 70 години, и възстановяване на идеята за двете държави – Израел и Палестина"

    Е така де, ама еврейчетата създадоха Хамас тъкмо за да не изпълнят резолюцията на ООН - за да имат оправдание да завземат все повече палестински земи. Тъкмо Хамас уби Ясер Арафат който беше за създаването на палестинска държава - та до сега Хамас действа тъкмо в интерес на еврейчетата.

    Ето сега с цената на около 1000 жертви ще завземат апетитната хапка Газа и ще изселят палестинците от там. Еврейчетата добре са си направили сметката и тяхното творение Хамас добре си свърши работата и защо да го унищожават. Ще унищожават мирни палестинци да си освободят територии и "демократичния запад" ще си затвори очите за геноцида.
  • 13 Палестинец

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наистина Хамас са терористи но са създадени от Израел - защо ли еврейчетата създават терористи. Сигурно се учат от САЩ които също създадоха терористите Ал Кайда и Осама бин Ладен е възпитаник на ЦРУ. Борбата с тероризма се оказа че е доста доходоносно занятие - печелиш или територии или петрол или пък колонии.
  • 14 Васил

    2 3 Отговор
    Хамас са обречени като Рашистите.
  • 15 Нищо общо ???

    2 1 Отговор
    Ами да, за първи път. Досега Хамас беше прокси на Израел и САЩ в Сирия, а тия се правеха, че нямат нищо общо.
  • 16 Ха ха ха така така

    1 3 Отговор
    Палестинците са измислен народ , и като такъв са просто сбирщина от ислямисти -терористи , нека се сърдят сами на себе си , те си избраха Хамас да ги ръководи и командва , значи те ще си носят отговорността за това, което ще им се случва след зверствата на избрания от тях Хамас ......
  • 17 Ха ха ха

    1 6 Отговор
    А бе тая руска балалайка радиончо , още ли може да бръщолеви ..... още ли шава ....