Отидете към основна версия

3 561 30

Иван Бакалов: Погром! След София ГЕРБ може да изгуби и Варна, Благоевград, Плевен и други градове

  • герб-
  • софия-
  • местни избори 2023-
  • кмет-
  • антон хекимян

ВМРО отива трайно в миналото, но няма възход на "Възраждане"

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои незаобиколими факти от местните избори изброява във "Фейсбук" Иван Бакалов.

– Погром за ГЕРБ в София и бутафорния им кандидат, когото анализатори се опитваха да представят като сериозна кандидатура. Това е провал и за анализаторите. Но не е само това - ПП-ДБ печелят два пъти повече места от ГЕРБ в столичния общински съвет.

– И без окончателни резултати ПП-ДБ са главният съперник на ГЕРБ почти навсякъде из страната. Набързо сформираната ПП почти няма местни структури, а ДБ е бутикова в по-малките градове. И въпреки това влизат добре представени в общинските съвети, някъде като втора партия.

– На балотаж след седмица ГЕРБ могат да загубят Варна, Благоевград, Плевен. Там са малки разликите между първите двама, а на втори тур има потенциал да се съберат много гласове срещу ГЕРБ.

– Няма възход на „Възраждане“, дори напротив. Те взимат между 4% и 9% в изборите за общински съветници в по-големите градове, само в града на Костадинов Варна имат към 13% и в София 10%. Местните избори дават основание да се говори дори за отлив на гласове за „Възраждане“ в страната. Такава тенденция ще се провери на парламентарни избори.

– ИТН печели между 2 и 4% в някои общински съвети, включително София, а в Пловдив дори 5%. Стабилизира се като малка маргинална партия на границата на влизане в парламента, каквато беше ВМРО.

– Може да се каже, че ВМРО отива трайно в миналото, в графата "други", подобно на "Атака" и др.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 51 гласа.

Свързани новини