Отидете към основна версия

5 001 161

Путин напада Европа до 5 години, ако победи в Украйна

  • владимир путин-
  • война-
  • европа-
  • украйна

Русия губи блицкригове, но излиза победител от продължителни войни с цената на много жертви

Снимка: debati.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

Путин планира мащабна териториална експанзия на Запад, която няма нито времеви, нито географски граници. За това в руския бюджет предварително е осигурено необходимото финансиране. Така през 2024 г. разходите за армията и военно-промишления комплекс на Руската федерация ще съставляват една трета от всички разходи. Предполага се, че финансирането на руската армия през 2025-26 г. ще се увеличи още повече, тъй като Путин планира да завърши цялостна модернизация на руските въоръжени сили до края на 2026 г. и тогава числеността на личния състав в руската армия вероятно ще надхвърли 2 милиона души.

Горните варианти са компоненти на мащабна реформа в руската армия, в резултат на която нейният личен състав вече е увеличен, а до края на 2026 г. ще бъдат създадени два военни окръга близо до Финландия и балтийските страни. Датата съвпада и с прогнозите на водещи аналитични центрове, които смятат 2027 г. за приблизителна дата за началото на руската война срещу Европа.

Преди това Русия ще отслаби Европа по всякакъв възможен начин, за да я направи възможно най-уязвима за неизбежния удар - потоци от нелегални мигранти, десни радикални движения, които ще подкопаят европейското единство, дори потенциални огнища на конфликти на Балканите и Близкият изток. Неуморно ще отслабва, на първо място, наднационалните институции в Европа и цивилизационния Запад.

Въвличането в продължителна война с Русия е много опасно. Исторически тя много често губи в блицкригове, но от продължителни войни, като правило, излиза победител с нови територии, използвайки своята ресурсна база, голяма площ и огромни жертви на хора на бойното поле в името на крайната цел.

Това възпроизвежда тактиката на Путин в Украйна: той иска да зададе формат за продължителна война и е готов да се бие с години, чакайки Украйна и Западът да отслабнат. В този случай поражението на Украйна ще бъде съкрушителен удар за западната цивилизация, а Русия ще получи „зелена светлина“ за предстоящото преразпределение на света.

Руската агресия е циклично явление, възникнало в определени исторически периоди от време. Може дори да се предвиди математически - идеята за завземане на териториите на съседни на Русия държави е основният двигател на развитието на руската държавност. Чрез така наречените „отбранителни“ войни Русия на различни етапи от своята история се разширява до 1/6 от земното кълбо. Съответно идеята за териториално разширение е един от основните приоритети на Путин: по време на речите и обръщенията си той постоянно обезценява и дискриминира държавността на постсъветските страни, апелирайки към факта, че те са изкуствени държави, части от бившата Русия.

24.02.2022 г. Русия отвори нова страница в съвременната история: Украйна стана първата страна, поела удара на руската армия. В представите на Путин Украйна трябваше да падне за няколко дни, а Западът трябваше да трепери от страх от руската армия и да откаже да подкрепи Украйна. След като направиха невероятното, разполагайки с асиметрично по-малко оръжия от врага, украинските въоръжени сили отблъснаха окупационната руска армия от Киев и редица други посоки. Путин обаче постави първия камък в архитектурата на бъдещото преразпределение на света: флиртът с агресора, който анексира част от Грузия през 2008 г. и част от Украйна през 2014 г., провокира най-голямата война на нашето време, която се провежда в Европа и вече заплашва териториалната цялост на другите държави. В крайна сметка териториите от Финландия на север до България на юг са зона на геополитически интереси на Кремъл, а т. нар. Руски свят е теоретично оправдание за руската териториална експанзия в западна посока.

Мащабната конфронтация със Запада (използвайки широк набор от инструменти) трябва да доведе до цивилизационно поражение на последния и последващо васализиране на руско-китайската геополитическа диада. Путин вижда в това уникален резултат от своето управление. И е готов да воюва дълги години, защото Русия все още има достатъчен мобилизационен потенциал и неизчерпаема ресурсна база, която е ключът към производителността на руския военно-промишлен комплекс. Има дори определени изчисления относно началото на война между Русия и Европа. Ако Путин си отмъсти в Украйна, ще му трябват около 5 години, за да натрупа необходимия военен потенциал за следващия етап от войната. Но ако Русия претърпи поражение на украинския фронт, Европа няма да бъде изправена пред война поне 10 години.

Русия наистина претърпя значителни загуби във войната с Украйна, така че все още не е готова за война на няколко фронта. Руската икономика обаче вече е поставена на бойна нога, руският военно-промишлен комплекс се финансира усилено и след следващото преизбиране на Путин ще започне мащабна мобилизация. Всичко това е не само за продължаване на войната с Украйна. Германският съвет за външни отношения (DGAP) публикува аналитична прогноза, в която се говори за намеренията на Путин да нахлуе в Европа. Според авторите Кристиан Мелинг и Торбен Шютц, Западът има малко време, за да предприеме необходимите стъпки за противодействие на Руската федерация. Сега Русия се готви за предстоящата война с Европа в няколко посоки: активно се въоръжава, увеличава производството на оръжия и ги внася. Увеличаване на хибридната заплаха за Европа, за да се отслаби отвътре.

Класически пример е тълпа от мигранти от Близкия изток на руско-финландската граница, възпроизвеждаща ситуацията на беларуско-полската граница през есента на 2021 г. Русия докара бежанци от Сирия и Ирак в Беларус със специални полети, които след това щурмуваха полската граница. И накрая, Путин се опитва да създаде коалиция от страни от глобалния юг, които да застанат на страната на Русия по време на нейната конфронтация със Запада. В някои отношения Путин вече постигна успех: Иран и Северна Корея доставят оръжия на руската армия и никой не може да спре този процес, а огромното мнозинство от страните в Африка, Латинска Америка и Азия смятат за най-голямата война на нашето време да бъде изключително украинско-руски вътрешен въпрос.

Путин е привърженик на геополитическата концепция на евразийството, която предполага контрола на Москва върху огромна територия от Лисабон до Камчатка. Всъщност Русия успешно е изпробвала тактиката на „отбранителна експанзия“: демонстрирайки фиктивна заплаха за Русия и руснаците, Кремъл започва военна инвазия и обявява окупираните територии на суверенна държава (които по никакъв начин не са били застрашени от Русия) „освободен“, „демилитаризиран“, „предпазен пояс“. Излишно е да казвам, че включването им в състава на Руската федерация е само въпрос на време. Русия се е разширила исторически по този начин. Това направиха руснаците в Украйна през септември 2022 г., провеждайки незаконни избори. И това е универсален шаблон за териториална експанзия в Европа, която Путин открито нарича източник на заплахи за Руската федерация.

Западът трябва да се събуди от геополитическата летаргия и да разбере, че дългосрочната стабилност в Европа зависи единствено от навременната подкрепа за Украйна. Оръжията са ключови: ракети с голям обсег, артилерийски снаряди и различни видове ударни и разузнавателни дронове - това е най-оптималната инвестиция не само в боеспособността на Въоръжените сили на Украйна, но и в мирното бъдеще на Европа. Европа трябва да започне да се превъоръжава, сякаш войната с Русия ще започне след година - ако Путин види решителни действия, той ще откаже да нахлуе. От друга страна, войната няма да спре, докато Украйна не бъде надеждно защитена и не получи необходимите гаранции за сигурност. Дори когато Путин умре, неговият наследник ще дойде в Украйна с война – това е исторически модел, който Москва постоянно повтаря на различни исторически етапи.

Включването на Украйна в наднационалните институции на Запада ще създаде геополитически щит на източните ѝ граници и е единственият вариант за прекратяване на войната в Европа. Украйна трябва да получи необходимото финансиране, за да подкрепи своята икономика и да възстанови индустрията. На територията на Украйна трябва да се създадат мощности на военно-промишления комплекс, които да произвеждат модерни западни оръжия, а украинските военни да получат висококачествена подготовка в съответствие със стандартите на НАТО. Взети заедно, горните варианти трябва да нанесат бързи и неприемливи загуби на Путин - това е единственият начин да се локализира експанзията му и да се предотврати Трета световна война.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 87 гласа.

Свързани новини