Отидете към основна версия

3 282 34

Костадин Костадинов пред ФАКТИ: ЕК разреши всяка държава да подпомага земеделието си, само у нас не стана като хората

  • костадин-
  • костадинов-
  • аграрна-
  • камара-
  • протести-
  • денков-
  • кабинет-
  • пари-
  • бюджет-
  • асен-
  • василев

Ковид и войната в Украйна изядоха абсолютно всичко като печалба, казва председателят на Българската аграрна камара

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестът на земеделците продължава и днес, но на 20 точки повече от вчера – вече минаха 100. Затруднено ще е движението на много места за по 3 часа днес. Премиерът Николай Денков ще води нови разговори с протестиращите днес от 18,00 часа. Ще има ли пробив в преговорите… Пред ФАКТИ говори Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

- Г-н Костадинов, какво да очакваме от срещата тази вечер с премиера Николай Денков. Доволен ли сте от това, което той обяви като точки вчера, по които иска да дискутирате?
- Да започнем направо. Пресконференцията на премиера в Министерски съвет, че кани земеделските производители на среща, даде някакви насоки по отношение на решения на законодателната власт, но ние искаме политически гаранции за това, което трябва да се свърши. Да бъдат разписани нещата. След това по отношение на финансовата част за доказването на загуба на зърнопроизводителите чухме неща само отгоре-отгоре. Надявам се довечера да ги представят черно на бяло и да ги огледаме. Какво значи да напишем от едната страна приходи, а от другата страна разходи. Нали знаете, че това трябва да го видим, да го представим на хората по места. Разберете, ние сме организация, която има 22 регионални структури с много членове. Трябва да го представям на хората, да го гласуваме на Управителен съвет в Националната асоциация, а тя - като член на Българска аграрна камара, да каже съгласни сме с това или не сме съгласни. След това вече с правителството да подпишем определен документ - меморандум ли ще е, споразумение или ще е, касаещо точно нещата. Сега предварително към момента малко гадаем.

- А нещо ново чухте ли в тези точки, които академик Денков обяви…
- Какви нови предложения… Може би единствено доказването на загубата. Но то не е ясно как ще става. Иначе всичко друго си е старо.

- А как гледате на това, че той каза, че секторът има 1 милиард печалба, после 2 милиарда, после 3 милиарда печалби, а е недоволен?
- Лесно се говори за 1, 2, 3 милиарда, които ги визират, но това е за целия сектор и то преди години. Имаше добри печалби, когато имаше добри години, когато имаше добри добиви с по-високи цени. След това Ковид и войната в Украйна изядоха абсолютно всичко като печалба.

- Значи да разбираме, че е имало добър период преди войната в Украйна, а след това идва и лошият период. Така ли е…
- Естествено. Давам веднага пример. Миналата година много хора не успяха да си продадат слънчогледа, остана и от по-миналата година, защото нашите преработватели купуваха и внасяха от Украйна, за да си направят игрите.

- Как трябва да бъде регламентиран вносът от Украйна?
- Просто е, трябва да е на квотен принцип и да е за това, което го няма в България като количество. Вижте, ние изпълняваме европейски изисквания, произвеждаме скъпо заради това, че сме в Европа. В същото време стока от Украйна идва на нашия пазар, която е на доста по-ниско ниво като разходи, подбива цените и така отиваш на загуба. Просто производителите губим в България.

- Това не е ли ясно в общата рамка, когато Министерството на земеделието формира годишния бюджет…
- Ми, явно изобщо не е ясно в общата рамка за тази помощ. Нека да започнем от самото начало хронологично. В края на миналата година, когато се приемаше държавният бюджет, ние алармирахме политическите партии, че в бюджета не е заложена тази държавна помощ. А партиите ни обещаха, че ще вкарат тази помощ в проектобюджета. Всички политически партии обещаха да я вкарат тази помощ. А после не стана. На среща на лидерите на политическите партии Асен Василев е казал, че разваля некоалицията, ако това нещо влезе. Имало достатъчно средства, които той щял да осигури, и той щял да се занимава със земеделците. Така тази помощ не влезе в бюджета. На 20 декември миналата година ние пуснахме писмо до премиера, до министъра на финансите, до министъра на земеделието.

- Значи да разбираме, че сте изпреварили като сигнал към кабинета стачките на земеделците във Франция и в Германия, които наблюдаваме?
- Ние си следваме националната политика, защото другите страни от ЕС вкараха тези пари – под формата на държавна помощ, в бюджетите си. Имаме дерогация от Европейската комисия за тази държавна помощ, но само в България не я вкарахме в бюджета като хората. ЕК разрешава всяка страна да подпомогне земеделието си с пари от бюджета, като това важи като дерогация до юни 2024-а. Само у нас не стана нормално. На 20 декември 2023-а поискахме среща за 28 декември, но от Министерски съвет ни отказаха, защото било краят на годината, последният работен ден. Казаха: „Дайте ни време, за да погледнем разчетите и да видим след Нова година откъде ще намерим тези средства, за да оправим нещата.“ Имаше среща на 15, 16 януари, на която се разбра, че сумата ще е 1/3 от помощта, която получихме през 2023-а.

- За миналата година помощта е била около 420 милиона, а сега кабинетът предлага 150 млн. лева?
- Такова е предложението на кабинета сега, но голямата разлика от тази година спрямо миналата е в това, че сега зърнопроизводителите също трябва да се включат. Като сектор те не са получавали нищо през изминалите две години, оправяха се сами. Нито за Ковид, нито за войната в Украйна са получили нещо. Но за тази година разчетите при тях са много зле – прогнозира се спад около 30% и отиват на загуба. Затова и те поискаха да бъдат включени в тази помощ. Кабинетът обяви първо 130 млн. лева, а на втората среща през февруари станаха 150 млн. лева. С тези средства не могат да се подпомогнат само чувствителните сектори – животновъдство, овощарство, плод и зеленчук, тютюн, винени лозя, картофи, пчели, без зърнопроизводство. Хората искат да получат това, което са получили миналата година. Като ставка 150 милиона лева не стигат. Какво означават тези 150 млн. лева!? Те покриват помощ за някой от чувствителните сектори на 60-65%, на други на 80%. Само за чувствителните сектори не стигат тези пари.

- Това означава ли, че довечера основната тема на разговора ще е за пари и как да се намерят тези средства, за да се изравни с помощта с миналата година…
- Това е едната част, а другата е методиката, по която ще се доказва загубата. Първата предложена методика от МС не работи и те го разбраха, а сега предстои да видим какво ново ще предложат. Методиката да се изчислява тази загуба по годишната декларация няма компетентно икономическа експертиза. Годишната декларация за последната година категорично не може да покаже загубата на производителя. Да видим какво ще предложат, ще го съгласуваме с всички производители, които са по протестите, после ще имаме решение на Управителния съвет и така по реда си напред.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.

Свързани новини