Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 13:20 3 219 34

Костадин Костадинов пред ФАКТИ: ЕК разреши всяка държава да подпомага земеделието си, само у нас не стана като хората

  • костадин-
  • костадинов-
  • аграрна-
  • камара-
  • протести-
  • денков-
  • кабинет-
  • пари-
  • бюджет-
  • асен-
  • василев

Ковид и войната в Украйна изядоха абсолютно всичко като печалба, казва председателят на Българската аграрна камара

Костадин Костадинов пред ФАКТИ: ЕК разреши всяка държава да подпомага земеделието си, само у нас не стана като хората - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестът на земеделците продължава и днес, но на 20 точки повече от вчера – вече минаха 100. Затруднено ще е движението на много места за по 3 часа днес. Премиерът Николай Денков ще води нови разговори с протестиращите днес от 18,00 часа. Ще има ли пробив в преговорите… Пред ФАКТИ говори Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

- Г-н Костадинов, какво да очакваме от срещата тази вечер с премиера Николай Денков. Доволен ли сте от това, което той обяви като точки вчера, по които иска да дискутирате?
- Да започнем направо. Пресконференцията на премиера в Министерски съвет, че кани земеделските производители на среща, даде някакви насоки по отношение на решения на законодателната власт, но ние искаме политически гаранции за това, което трябва да се свърши. Да бъдат разписани нещата. След това по отношение на финансовата част за доказването на загуба на зърнопроизводителите чухме неща само отгоре-отгоре. Надявам се довечера да ги представят черно на бяло и да ги огледаме. Какво значи да напишем от едната страна приходи, а от другата страна разходи. Нали знаете, че това трябва да го видим, да го представим на хората по места. Разберете, ние сме организация, която има 22 регионални структури с много членове. Трябва да го представям на хората, да го гласуваме на Управителен съвет в Националната асоциация, а тя - като член на Българска аграрна камара, да каже съгласни сме с това или не сме съгласни. След това вече с правителството да подпишем определен документ - меморандум ли ще е, споразумение или ще е, касаещо точно нещата. Сега предварително към момента малко гадаем.

- А нещо ново чухте ли в тези точки, които академик Денков обяви…
- Какви нови предложения… Може би единствено доказването на загубата. Но то не е ясно как ще става. Иначе всичко друго си е старо.

- А как гледате на това, че той каза, че секторът има 1 милиард печалба, после 2 милиарда, после 3 милиарда печалби, а е недоволен?
- Лесно се говори за 1, 2, 3 милиарда, които ги визират, но това е за целия сектор и то преди години. Имаше добри печалби, когато имаше добри години, когато имаше добри добиви с по-високи цени. След това Ковид и войната в Украйна изядоха абсолютно всичко като печалба.

- Значи да разбираме, че е имало добър период преди войната в Украйна, а след това идва и лошият период. Така ли е…
- Естествено. Давам веднага пример. Миналата година много хора не успяха да си продадат слънчогледа, остана и от по-миналата година, защото нашите преработватели купуваха и внасяха от Украйна, за да си направят игрите.

- Как трябва да бъде регламентиран вносът от Украйна?
- Просто е, трябва да е на квотен принцип и да е за това, което го няма в България като количество. Вижте, ние изпълняваме европейски изисквания, произвеждаме скъпо заради това, че сме в Европа. В същото време стока от Украйна идва на нашия пазар, която е на доста по-ниско ниво като разходи, подбива цените и така отиваш на загуба. Просто производителите губим в България.

- Това не е ли ясно в общата рамка, когато Министерството на земеделието формира годишния бюджет…
- Ми, явно изобщо не е ясно в общата рамка за тази помощ. Нека да започнем от самото начало хронологично. В края на миналата година, когато се приемаше държавният бюджет, ние алармирахме политическите партии, че в бюджета не е заложена тази държавна помощ. А партиите ни обещаха, че ще вкарат тази помощ в проектобюджета. Всички политически партии обещаха да я вкарат тази помощ. А после не стана. На среща на лидерите на политическите партии Асен Василев е казал, че разваля некоалицията, ако това нещо влезе. Имало достатъчно средства, които той щял да осигури, и той щял да се занимава със земеделците. Така тази помощ не влезе в бюджета. На 20 декември миналата година ние пуснахме писмо до премиера, до министъра на финансите, до министъра на земеделието.

- Значи да разбираме, че сте изпреварили като сигнал към кабинета стачките на земеделците във Франция и в Германия, които наблюдаваме?
- Ние си следваме националната политика, защото другите страни от ЕС вкараха тези пари – под формата на държавна помощ, в бюджетите си. Имаме дерогация от Европейската комисия за тази държавна помощ, но само в България не я вкарахме в бюджета като хората. ЕК разрешава всяка страна да подпомогне земеделието си с пари от бюджета, като това важи като дерогация до юни 2024-а. Само у нас не стана нормално. На 20 декември 2023-а поискахме среща за 28 декември, но от Министерски съвет ни отказаха, защото било краят на годината, последният работен ден. Казаха: „Дайте ни време, за да погледнем разчетите и да видим след Нова година откъде ще намерим тези средства, за да оправим нещата.“ Имаше среща на 15, 16 януари, на която се разбра, че сумата ще е 1/3 от помощта, която получихме през 2023-а.

- За миналата година помощта е била около 420 милиона, а сега кабинетът предлага 150 млн. лева?
- Такова е предложението на кабинета сега, но голямата разлика от тази година спрямо миналата е в това, че сега зърнопроизводителите също трябва да се включат. Като сектор те не са получавали нищо през изминалите две години, оправяха се сами. Нито за Ковид, нито за войната в Украйна са получили нещо. Но за тази година разчетите при тях са много зле – прогнозира се спад около 30% и отиват на загуба. Затова и те поискаха да бъдат включени в тази помощ. Кабинетът обяви първо 130 млн. лева, а на втората среща през февруари станаха 150 млн. лева. С тези средства не могат да се подпомогнат само чувствителните сектори – животновъдство, овощарство, плод и зеленчук, тютюн, винени лозя, картофи, пчели, без зърнопроизводство. Хората искат да получат това, което са получили миналата година. Като ставка 150 милиона лева не стигат. Какво означават тези 150 млн. лева!? Те покриват помощ за някой от чувствителните сектори на 60-65%, на други на 80%. Само за чувствителните сектори не стигат тези пари.

- Това означава ли, че довечера основната тема на разговора ще е за пари и как да се намерят тези средства, за да се изравни с помощта с миналата година…
- Това е едната част, а другата е методиката, по която ще се доказва загубата. Първата предложена методика от МС не работи и те го разбраха, а сега предстои да видим какво ново ще предложат. Методиката да се изчислява тази загуба по годишната декларация няма компетентно икономическа експертиза. Годишната декларация за последната година категорично не може да покаже загубата на производителя. Да видим какво ще предложат, ще го съгласуваме с всички производители, които са по протестите, после ще имаме решение на Управителния съвет и така по реда си напред.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    20 6 Отговор
    Защо? У нас стана както винаги - по "нашенски".
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    6 12 Отговор
    Да дават парите Петстотин милиона Без пазарлъци
  • 3 Ако беше

    16 8 Отговор
    Костадин Костадинов от Възраждане, сороските троловете щяха да са активни,но нали не е -мълчание!

    Коментиран от #6

  • 4 един

    29 6 Отговор
    Когато държавата ви подари земя за обработване,машини и цели ТКЗС-та,тогава нямахте проблем,сега искате държавата пак да ви помага,докога?
  • 5 Смени плочата мой

    22 5 Отговор
    Ковид изяде житото егати клоуните
  • 6 Даа бе

    11 18 Отговор

    До коментар #3 от "Ако беше":

    Да излизат копейките на протест, ама нещо шубето ги е хванало. Досущ като вас русороби, диванни капацитети!!
  • 7 Хубави хора от село

    22 5 Отговор
    Да коментираме проблема на трактористите с ковид е абсолютно смешно при условие че в цялата държава се работеше
    Другото е интересно..спряхме вноса от Украйна обаче войната все още ни пречи
    Някаква неяснота има тука..нещо като проблема е че земята се върти и такива от сорта
  • 8 марш ве

    9 14 Отговор
    Явно всички с фамилии Костадинов са крадци на субсидии.
  • 9 Урюрвкос

    8 7 Отговор
    навремето червените комисари решаваха сега евро комисарите и какво се измени нищо същото яйце не в профил а в анфас
  • 10 Българин

    5 13 Отговор
    Тоя няма право да говори за "ЕС". Той иска руский мир, не е негова работа какво става в "ЕС".
  • 11 Ха ха ха

    11 3 Отговор
    Не знаех, че и зърнените култури могат да се разболеят от ковид 19.
  • 12 българина

    8 2 Отговор
    не го изяде украйна, а тези които го дадоха на украйна без да питат никой! вие си ги избрахте
  • 13 Ек доклад

    4 5 Отговор
    Българските коммуниссти са останали без купейки, ек евро не им дава, защото възраждат националсоциализма(бсп) , а Байдън ги забрави защото в сащ са упостошавали магазините и са си пълнили джобовете с кремчета за по 500$😂😂😂😂 чисто по болшевишкоеврейски😂😂😂😂
    Никой не инвестира в българия на кремлин, защото държавниците джепчии обират инвеститорите, а когато ги хванат в крачка реват в нс разни овчари, свинари, говедари..цигганите да си вземат железата и да си ходят в индия! Нищо, че циганите са висшисти от британия и са милиардери, а нашите комунисти утрепняци се борят за държавна заплатичка и някаква рекет корупционна муфтичка!!
    Е, мандрата свърши! Пари нема! А сега да ви видим болшевишките управии до къде ще доведете българите, които не са комунисти, не са русофильофци и не подържат червения бандитизъм😂😂😂😂😂🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽
  • 14 Пловдив

    16 3 Отговор
    Незабавно спиране на всички субсидии.
    На който не му оттърва да се отказва.
    Аз през 3 бизнеса съм преминал докато намеря точният за мен. Стига субсидии за трактори по 1 милион и коли по още толкова. Заради тези 1000 зърнара ,от които преди това бяха тютюнджий ,убиха цял сектор който формираше 1/3 от бвп.
    Тези с тютюна ще взимат пари до 2030 г без да го сеят . А от зърнарите каква е файдата? Колко работни места създава? Сам човек без проблем може да си оправя 2-3000 дка. Хора с по 10хил. Дка имат по 2 ма работници. Ето заради тези няма български продукти.

    Коментиран от #19

  • 15 герб не са това което са

    11 3 Отговор
    Тези ги активира Борисов...и путинистите. Колосално богати са!
    Рекетират и искат още.От чии пари
    ще им се даде още и за чия сметка ще е.?Нищо не става случайно.Случайно ли е,че днес
    всички национални медии дадоха
    трибуна на на Д.Добрев,Теменужка
    Сачева и всички активирани измекяри?Ясно...
  • 16 Коко

    8 4 Отговор
    Само искате а какво сте дали на държавата от кого искате от бедния народ за да се возите в скъпи автомобили засрамете се
  • 17 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Изобще Зърнарите не са Гепили МИЛИАРДИ, които робът овца нема как да Изплати де. Са Протести а! Щото окраинското зърно е по лачено де.
  • 18 Ерик Пърделко

    5 0 Отговор
    аз дали мога да пардя в хола или трябва ЕК да ми разреши първо?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Макробиолог

    5 4 Отговор
    Много е ясен проблема--Нидерландия с три пъти по малко земеделска площ е вторият с света износител на такава продукция за над 100 млрда юро.Секторите са печеливши,а не субсидирани.Е?Тук стачкуват майбасите зърнари,другите отдавна събраха куфарите и са по Европа, включително и Нидерландия.

    Коментиран от #23

  • 21 пацо

    2 3 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА ГЛЕДАТ ДА ДАВАТ ПОВЕЧЕ НА укрите- фашисти
  • 22 Напишете

    0 1 Отговор
    Че това не е Купейкин .

    Подведохте много Рублоидиоти с това заглавие.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Коз Як":

    Цончо ти ли маминото .

    Веднага запали симсоня.

    Хахаха
  • 26 Искате дългосрочни

    3 0 Отговор
    договори за ползване на земите? Добре, но кажете какви са прогнозните добиви и международни цени за срока на дългосрочната аренда. Искате държавно регулиране на рентата? Нека рентата да бъде 15% (примерно) от пазарната цена в годината, месеца и датата на продажбата на зърното. Освен това трябва да се публикува и да се знае от арендодателите какъв процент от земята е засята с всяка една от петте основни зърнени култури. По съответната формула да се пресмята и рентата (ако ми кажете процентите и цените ще ви напиша формулата). А вие какво искате - да се подпишем (доброволно!!!) за 30лв/дка за 20 години напред и да ви оставим да си дерибействате на воля?! Та тя европейската субсидия дето я получавате даром е по-голяма!

    Коментиран от #27

  • 27 Продължение

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Искате дългосрочни":

    Преди време имаше едно понятие "себестойност" което не виждам да се цитира, оповестява, използва поне в популярните статии. Например колко е себестойността на 1 тон пшеница - разораване 10л. дизел, засяване 50кг семе, хербициди 10кг, жътва - 15л. дизел, сушене и превоз 10кг. дизел, 2 трудодни. Оттук 25л дизел -65лв, 50кг семе 50лв, 10кг хербицид 100лв. 2 трудодни 100лв. , сушене 50лв. съхранение в силоз 50лв. , рента за собствениците 100лв. Общо разходи 515л и с впечалба 20% - 620лв общо. Давам съвсем произволно сметнати числа. Оттук да се оформя пазарната цена и всеки да я знае. Сега арендаторите казват, че са на загуба, арендодателите недоволни, всеки вини другия, но не излиза с тази натурална сметка и да се обоснове с нея. Сигурно пропуснах нещо, но това не е важно, важен е принципът.

    Коментиран от #28

  • 28 Продължение

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Продължение":

    В България са произведени около 10млн. тона зърно тази година. Грубо сметнато се падат по 55лв/т. да е субсидията. За зърнара това е добре защото излиза по 40лв/дка или приблизително колкото рента плаща на собствениците на земи. Зеленчукопроизводителя получава 15т/дка домати и по 1лв/кг. да ги продаде са 15 000лв. Основните разходи при него са за труд и една субсидия от 40лв/дка е нищо. Според мен субсидията трябва да покрива застрахователната такса която е различна за зърнени, овощни и плодо-зеленчукови насаждения.
  • 29 Генерал Гъби Гъбев

    0 0 Отговор
    на нас зърнопроизводство не ни трябва - при съседите е по-евтино. Също и енергетика не ни трябва - ток в изобилие при съседите. Реално и хора не ни трябват - при съседите имат в излишък. Аби ние защо изобщо сме тука???!

    Коментиран от #30

  • 30 Г Бар

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал Гъби Гъбев":

    как защо бе, кой ще прибира гъбата иначе?
  • 31 ха, ха, ха...

    0 0 Отговор
    У нас не може да стане без далавера поне за управляващите, че даже и за опозицията! Всички останали кучета ги яли. Тая държава управници ли има или лукови глави?
  • 32 Някой

    0 1 Отговор
    На мен като не ми стигат парите, продавам някой имот и се оправям.А вие имате хиляди декари земя. Продайте малко и ще преминете през кризата. Обществото с нищо не Ви е длъжно. Има добри години има и лоши. Земеделието не е като фабрика. Много са променливите фактори. Но затова и акъл трябва.

    Коментиран от #33

  • 33 Кат Тил

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Баче те си завършен кат тил
  • 34 бай село

    0 0 Отговор
    Я го питайте тоя кога е орал.