Отидете към основна версия

5 201 63

Методи Лалов пред ФАКТИ: Очаквам още по-голям спад като избиратели за ПП-ДБ

  • методи-
  • лалов-
  • избори-
  • цик-
  • дпс-
  • бсп-
  • пп-
  • дб

В момента Борисов е страничен наблюдател и отново се прави на мъдрец, казва юристът

Снимка: Евроком
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път в историята си ДПС прибягва до участие в изборите, но като част от коалиция. БСП са в криза, ПП-ДБ не е ясно как ще се явяват, ГЕРБ и „Възраждане“ седят настрана. Какво да очакваме от вота… Пред ФАКТИ говори адвокат Методи Лалов.

- Господин Лалов, все по-интересни се очертават изборите на 27 октомври. ДПС за първи път в историята си прибягна до коалиция. Какво означава това?
- Не знам дали изборите на 27 октомври ще бъдат интересни, но събития с регистрацията на партиите в момента са изключителни интересни и безпрецедентни. Виждаме срив на партиите на статуквото. ДПС се явява с две формации, при БСП също още не е изчистено представителството. Тези събития са безпрецедентни. Те показват отново както дефицитите в политическата ни класа, така и дефицитите в държавността. Видяхте ЦИК по какъв неадекватен начин реагира. Бяха обявили, че ще отворят в 9,30 часа вчера, но им беше попречено да отидат до мястото за регистрация. От кого? От депутати от ДПС! Вместо държавата да се намеси чрез органите си – МВР и НСО, и да отстрани всеки, който възпрепятства държавен орган да си върши работата, нищо подобно. След това ЦИК взе решение, че ще регистрират двете партии ДПС съответно като се вземат книжата - без входящ номер, но с една и съща дата и час. Такова нещо при регистрирането няма. Винаги един е подал по-рано. Затова има входящ регистър с номерация. Ето още един пример, че отново виждаме криза на държавността и на политическата ни класа.

- ДПС на Пеевски или ДПС на Доган - кое ще е по-силно на вота…
- Нямам никаква представа. Ако съдим по електората, би трябвало да е ДПС на Доган. ДПС е етническа партия по своя генезис, така че би трябвало ДПС на Доган да има превес. Ако съдим обаче по решителните действия, къде се намират по-големите пари и влияние в държавата и институциите, това пък е ДПС на Пеевски. Щом Пеевски успя по такъв начин да удари Доган и да го изгони от неговите имоти, които той използва толкова дълго време, след като му нанесе удари по участията му в търговски дружества, след като блокира пред ДПС възможността да има нормално представителство, очевидно става въпрос за сериозен и опасен противник. Така че кой ще надделее от двете страни само можем да гадаем и не се наемам да прогнозирам. Но е ясно едно - потърпевши от това разделение в ДПС ще бъдат българските мюсюлмани, които дълги години са експлоатирани от олигархията в ДПС, от върхушката. И сега отново ще станат жертва на битката в олигархията на ДПС, защото ръководството на ДПС е олигархично, знаем за обръчите от фирми, за зависимостите. Ето така мюсюлманите пак ще бъдат потърпевши. Жалко е, защото никой не заслужава, нито един български гражданин не заслужава такова гнусно политическо представителство.

- Говорим и наблюдаваме какво става в ДПС основно, но и в ПП-ДБ има напрежение и коалицията може да се раздели…
- Във всички политически партии, които аз познавам в последните десетилетия - съответно коалицията „Демократична България“ я познавам отвътре и от по-близо, та всички политически организации страдат от едни и същи дефицити на демократичност при взимане на решения, неспазване на Устава, само формално представяне на решение, че е в съответствие с Устава, противостоене и т.н. И в момента, в който дойде време за редене на листи, всички тези дефицити и проблеми избуяват, катализират и се започва всеки път шуробаджанашко назначаване на определените за кандидати за депутати. Респективно, това буди съответно недоволство у демократично настроените членове и симпатизанти и така се стига отново до очевиден проблем. И сега го виждаме между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Тази коалиция функционира вече няколко години заедно и колко години им трябваше, за да изчистят организационните си проблеми и механизми на взимане на решение. Да си уточнят критериите на Устава за номиниране за избиране на народни представители. Но това не се прави… А не се прави, защото четири-пет или десет човека от цялата организация определят кой къде да бъде сложен, номиниран, назначен и т.н. Тук фактор е познанство и близост с лидера, с втори и трети в ръководството на партията. Ето този конфликт тези хора години наред не можаха да изчистят. И заради този проблем сега ще берат горчиви плодовете.

Защото противоборството в една организация отблъсква избирателите.

Избиратели искат да виждат силни представители – честни, прозрачни, отчетни и да знаят, че като гласуват за тях, след това тези хора ще си спазват обещанията. Иначе във всяка организацията не може да няма проблем, говоря относително, защото нищо в живота не е идеално. Аз очаквам още по-голям спад като избиратели за ПП-ДБ, ако тази коалиция изобщо просъществува. Днес трябва да обявят решението дали ще има коалиция, или всеки ще се явява поотделно.

- И какво излиза, че „Възраждане“ и ГЕРБ седят малко по-настрани и гледат целия хаос, който настъпва. Излиза, че те са в най-добра позиция?
- В момента Борисов е страничен наблюдател и отново се прави на мъдрец. Дава съвети към електората си, отправя послания, които са технократски – как ще работи за изграждане на язовири (във връзка с водната криза), как ще строи пътища. Сега той се опитва да изкара, че ГЕРБ предлагат решения на проблеми, които са създадени именно от тях. На държавно и местно ГЕРБ доминира в управлението на държавата в последните 15 години. Изключение са последните две-три, но именно през тези две-три години управление на други партии, включително и на „сглобката“, стана така, че Борисов се реабилитира. Колкото до „Възраждане“ – те са най-последователни по отношение на своите послания и държание. Не очаквам при тях да има спад, а напротив - очаквам да имат възход. „Възраждане“ постъпват най-адекватно в тази ситуация.

- Ако стане така, че много малки партии влязат в парламента, как ще се стигне до правителство…
- Не очаквам да влязат много малки парти. С шансове очевидно са МЕЧ, които направиха сравнително добър резултат на предходните избори. Не очаквам и „Величие“ да се представи добре, така че да бъдат отново представени. Играчи като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще видим какво ще направят. ИТН също не участват в основните проблеми, които имат другите партии. От другите основни партии БСП е в криза, но очаквам и този път да преминат границата, но за следващи избори това не е ясно. При всички положения обаче част от от гражданското общество вече работи за изграждането на алтернатива и такава алтернатива е напът да се появи на следващите избори, когато и да са те. Очаквам да има организации, които да заявят ясно и точно своето участие в политическия процес, и ако успеят да наберат подкрепа, да са част от нея. Аз бих бил част от такава подкрепа, стига да има гаранции, да има механизми, които да елиминират тези проблеми, за които говорим и избуяха в последните месеци.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Свързани новини