3 Септември, 2024 09:05 5 185 63

Методи Лалов пред ФАКТИ: Очаквам още по-голям спад като избиратели за ПП-ДБ

  • методи-
  • лалов-
  • избори-
  • цик-
  • дпс-
  • бсп-
  • пп-
  • дб

В момента Борисов е страничен наблюдател и отново се прави на мъдрец, казва юристът

Методи Лалов пред ФАКТИ: Очаквам още по-голям спад като избиратели за ПП-ДБ - 1
Снимка: Евроком
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път в историята си ДПС прибягва до участие в изборите, но като част от коалиция. БСП са в криза, ПП-ДБ не е ясно как ще се явяват, ГЕРБ и „Възраждане“ седят настрана. Какво да очакваме от вота… Пред ФАКТИ говори адвокат Методи Лалов.

- Господин Лалов, все по-интересни се очертават изборите на 27 октомври. ДПС за първи път в историята си прибягна до коалиция. Какво означава това?
- Не знам дали изборите на 27 октомври ще бъдат интересни, но събития с регистрацията на партиите в момента са изключителни интересни и безпрецедентни. Виждаме срив на партиите на статуквото. ДПС се явява с две формации, при БСП също още не е изчистено представителството. Тези събития са безпрецедентни. Те показват отново както дефицитите в политическата ни класа, така и дефицитите в държавността. Видяхте ЦИК по какъв неадекватен начин реагира. Бяха обявили, че ще отворят в 9,30 часа вчера, но им беше попречено да отидат до мястото за регистрация. От кого? От депутати от ДПС! Вместо държавата да се намеси чрез органите си – МВР и НСО, и да отстрани всеки, който възпрепятства държавен орган да си върши работата, нищо подобно. След това ЦИК взе решение, че ще регистрират двете партии ДПС съответно като се вземат книжата - без входящ номер, но с една и съща дата и час. Такова нещо при регистрирането няма. Винаги един е подал по-рано. Затова има входящ регистър с номерация. Ето още един пример, че отново виждаме криза на държавността и на политическата ни класа.

- ДПС на Пеевски или ДПС на Доган - кое ще е по-силно на вота…
- Нямам никаква представа. Ако съдим по електората, би трябвало да е ДПС на Доган. ДПС е етническа партия по своя генезис, така че би трябвало ДПС на Доган да има превес. Ако съдим обаче по решителните действия, къде се намират по-големите пари и влияние в държавата и институциите, това пък е ДПС на Пеевски. Щом Пеевски успя по такъв начин да удари Доган и да го изгони от неговите имоти, които той използва толкова дълго време, след като му нанесе удари по участията му в търговски дружества, след като блокира пред ДПС възможността да има нормално представителство, очевидно става въпрос за сериозен и опасен противник. Така че кой ще надделее от двете страни само можем да гадаем и не се наемам да прогнозирам. Но е ясно едно - потърпевши от това разделение в ДПС ще бъдат българските мюсюлмани, които дълги години са експлоатирани от олигархията в ДПС, от върхушката. И сега отново ще станат жертва на битката в олигархията на ДПС, защото ръководството на ДПС е олигархично, знаем за обръчите от фирми, за зависимостите. Ето така мюсюлманите пак ще бъдат потърпевши. Жалко е, защото никой не заслужава, нито един български гражданин не заслужава такова гнусно политическо представителство.

- Говорим и наблюдаваме какво става в ДПС основно, но и в ПП-ДБ има напрежение и коалицията може да се раздели…
- Във всички политически партии, които аз познавам в последните десетилетия - съответно коалицията „Демократична България“ я познавам отвътре и от по-близо, та всички политически организации страдат от едни и същи дефицити на демократичност при взимане на решения, неспазване на Устава, само формално представяне на решение, че е в съответствие с Устава, противостоене и т.н. И в момента, в който дойде време за редене на листи, всички тези дефицити и проблеми избуяват, катализират и се започва всеки път шуробаджанашко назначаване на определените за кандидати за депутати. Респективно, това буди съответно недоволство у демократично настроените членове и симпатизанти и така се стига отново до очевиден проблем. И сега го виждаме между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Тази коалиция функционира вече няколко години заедно и колко години им трябваше, за да изчистят организационните си проблеми и механизми на взимане на решение. Да си уточнят критериите на Устава за номиниране за избиране на народни представители. Но това не се прави… А не се прави, защото четири-пет или десет човека от цялата организация определят кой къде да бъде сложен, номиниран, назначен и т.н. Тук фактор е познанство и близост с лидера, с втори и трети в ръководството на партията. Ето този конфликт тези хора години наред не можаха да изчистят. И заради този проблем сега ще берат горчиви плодовете.

Защото противоборството в една организация отблъсква избирателите.

Избиратели искат да виждат силни представители – честни, прозрачни, отчетни и да знаят, че като гласуват за тях, след това тези хора ще си спазват обещанията. Иначе във всяка организацията не може да няма проблем, говоря относително, защото нищо в живота не е идеално. Аз очаквам още по-голям спад като избиратели за ПП-ДБ, ако тази коалиция изобщо просъществува. Днес трябва да обявят решението дали ще има коалиция, или всеки ще се явява поотделно.

- И какво излиза, че „Възраждане“ и ГЕРБ седят малко по-настрани и гледат целия хаос, който настъпва. Излиза, че те са в най-добра позиция?
- В момента Борисов е страничен наблюдател и отново се прави на мъдрец. Дава съвети към електората си, отправя послания, които са технократски – как ще работи за изграждане на язовири (във връзка с водната криза), как ще строи пътища. Сега той се опитва да изкара, че ГЕРБ предлагат решения на проблеми, които са създадени именно от тях. На държавно и местно ГЕРБ доминира в управлението на държавата в последните 15 години. Изключение са последните две-три, но именно през тези две-три години управление на други партии, включително и на „сглобката“, стана така, че Борисов се реабилитира. Колкото до „Възраждане“ – те са най-последователни по отношение на своите послания и държание. Не очаквам при тях да има спад, а напротив - очаквам да имат възход. „Възраждане“ постъпват най-адекватно в тази ситуация.

- Ако стане така, че много малки партии влязат в парламента, как ще се стигне до правителство…
- Не очаквам да влязат много малки парти. С шансове очевидно са МЕЧ, които направиха сравнително добър резултат на предходните избори. Не очаквам и „Величие“ да се представи добре, така че да бъдат отново представени. Играчи като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще видим какво ще направят. ИТН също не участват в основните проблеми, които имат другите партии. От другите основни партии БСП е в криза, но очаквам и този път да преминат границата, но за следващи избори това не е ясно. При всички положения обаче част от от гражданското общество вече работи за изграждането на алтернатива и такава алтернатива е напът да се появи на следващите избори, когато и да са те. Очаквам да има организации, които да заявят ясно и точно своето участие в политическия процес, и ако успеят да наберат подкрепа, да са част от нея. Аз бих бил част от такава подкрепа, стига да има гаранции, да има механизми, които да елиминират тези проблеми, за които говорим и избуяха в последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6436

    10 20 Отговор
    ти луд ли си
  • 2 честен ционист

    8 6 Отговор
    Българският народ и гостите от сектор Газа са за Ново начало. Вай Аман!

    Коментиран от #21

  • 3 един

    32 29 Отговор
    Очаквал бил....,като не можа да се внедри вероятно като чужд агент който да разцепи ДБ /преди да са в коалиция с ПП/,сега видите ли очаква ПП-ДБ да се сринат!С очаванията си ще остане!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да и аз

    23 11 Отговор
    очаквам с тия конституционно жендерски излагации само това заслужават

    Коментиран от #39

  • 6 Мунчо

    40 34 Отговор
    Да обобщим великите дела за родината на ппдб:

    - задължителни сертификати за ковид
    - клекнахме пред РСМ и станахме за смях
    - обещахме реакторите на Белене на укронацистите
    - закрихме въглищните тец
    - загробихме десетки милиарди за щатско ядрено гориво и реактори на чертежи
    - в общи линии закрихме българската енергетика
    - изгонихме 70 руски дипломата
    - демонтирахме моча, но Киро я складира щото руснаците могат да минат Дунава в един момент
    - закопахме се с милиарди дългове
    - подарихме цялото си въоръжение на Украйна
    - яка пропаганда децата ни да си сменят пола
    - закопахме Конституцията
    Само Харвардски възпитаник може да се справи със сложността на по-горните подвизи. Пак гласувайте за червените роми от ппдб.

    Коментиран от #16, #22, #44, #57

  • 7 българка

    26 14 Отговор
    ПП-ДБ направо ме сразиха с този "надпартиен" министър председател. Вместо да се заемат да си върнат всички, които изгубиха поради неизвестни за нас причини - Христанов, Боец, Дунчев, Правосъдие за всеки, Ние идваме и т.н., те продължават да си строят въздушни кули. Прав е г-н Лалов. Щом ми минава все по-често мисълта да премина в лагера на негласуващите, значи търпението ни е почти изчерпано! Колко пъти им се каза - "Коалиция на промяната" и прозрачност какво точно и защо се прави. Питайте хората, уважаеми ПП-ДБ и "Три пъти мери - един път режи"!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Срещу

    13 13 Отговор
    колко сътвори тези тенденциозни глупотевини ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли

    24 21 Отговор
    Пак се правят циркове пред народа, за да се отврати и да не излезе да гласува. И то точно с дейното участие на ПеПеДеБилите. Само така Шиши, на който самите те му писаха извинителни бележки по Магнитски ще се докопа до депутатския имунитет. Крайно време е Възраждане да излязат първи и да сложат нещата в ред! Негласувайки гласувате за Шиши!
  • 15 Фибата

    12 13 Отговор
    Лалов, Методи, приеми неизбежното - Ново начало и за другарите от ПП-ДБ!
  • 16 Оракула от Делфи

    14 15 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    Всички изброени " точки" по горе , са гласувани , защото времето отдавна изпревари
    мисленето на БКП!
    ДА СЕ ЗАДЪРЖИШ НА ВЛАСТ С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО И ПРОТИВ ВСИЧКИ ,
    Е КОНТРАПРОДУКТИВНО МИСЛЕНЕ ,
    мога спокойно да ти заявя , че в резултат на гнило мислене,
    ДПС и БСП в действителност не съществуват в политическия живот на България???

    Субуди се човече , нещата отдавна изпревариха измамите на Пеевски. Доган , Нинова и Борисов!
    А с болни, като диктатора Путин , никой не иска да има нещо общо.

    Коментиран от #18

  • 17 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Кви Избиратели бреее! Матряла се Евакуира или леко Измре. Хахаха
  • 18 въпросче

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Оракула от Делфи":

    Кои са здравите?

    Коментиран от #24

  • 19 Майора

    15 13 Отговор
    Лаков , щеше да е чудо ако след аферите ала бала с машините , кеша , пудела с пачките и искането за овладяване службите и цялата власт в страната , резултата да е нагоре! Нищо не става от бивши комунисти , техните отрочета , хора от ДС и джендъри!

    Коментиран от #46

  • 20 Мафия ни управлява

    22 15 Отговор
    ПП ДБ поредните мошеници ,мислещи само за власт ! За народа никой не мисли !
  • 21 Антония

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Дрън дрън.
  • 22 Антония

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    Дълго, но несвързано писание.

    Коментиран от #37

  • 23 Феса клати интереса !

    18 5 Отговор
    Днешните български политици са тотално компроментирани ! До един продажници и слуги на враждебни за България интереси !

    Коментиран от #48

  • 24 Иван4о

    5 20 Отговор

    До коментар #18 от "въпросче":

    Здрави са ГЕРБ и ИТН!
  • 25 Защо толкова

    12 10 Отговор
    са ми неприятни всички ренегати. Този е един долен клюкар, интригант. Трябва да има забрана съдии, полицаи, прокурори да участват в партии. Слушах го в едно предаване, хули всички. Голям б о к л у к!
  • 26 точка

    4 10 Отговор
    Когато чуете политик или кандидат политик да казва, че Величие няма, не може, не трябва да влезе в Парламента, това означава, че огледално копие на Полковника.Спяща клетка на задкулисието.Със същите цели и идеи внедрен в политиката.
  • 27 ЛАЛОВ

    13 7 Отговор
    е много прав в прогнозите си за ПП в иващите избори а ДБ ако не се разкачат и те ще загубят огромен процент избиратели.проблема им е че се компроментираха много с лидерите си които се оказаха неможещи ,незнаещи и корумпирани...очакванията ни не се оправдаха!
  • 28 Точен

    10 17 Отговор
    Единствената ПРОбългарска партия е Възраждане. Познавам Костадин от 2000-та година и не вярвам на дума от лъжите срещу него. И не съм член на Възраждане.

    Коментиран от #30, #49

  • 29 така е

    6 25 Отговор
    Борисов е единствения зрял ИСТИНСКИ български политик в България. ГЕРБ е единствената българска партия. Сътресенията в другите партии са заради спреното руско финансиране.
  • 30 Швейцарес

    19 10 Отговор

    До коментар #28 от "Точен":

    Възраждане е ПРОсташка партия, съдейки по поведението им в българския парламент.

    Коментиран от #43

  • 31 Ялчин

    16 8 Отговор
    Аз пък очаквам огромен спад за Герб и 1 място за ПП.

    Коментиран от #33, #52

  • 32 Мафиотската Д-ва

    7 6 Отговор
    На практика се оказа, че 9 месеца ППДБ практикуваха модела ГЕРБ.Чуйте само как ни дезориентират и манипулират с това било изпиране.Оказа се, че ПП не взимат самостоятелно решенията.Друг решава вместо тях.Васил Терзиев...Оказа се, че Христо Иванов си изпълни поръчката на Прокофиев и се оттегли, докато ПП май имат по високи цели и задачи.Сега с Бойко ще излъчват консенсусна фигура за Министър Председател от кметовете на ГЕРБ и ППДБ..И да питаме, е ли това Васил Терзиев или друго отроче?
  • 33 Пълна Пародия

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ялчин":

    И ас учаквам Пълна Пародия да сме на Първо място. Даже с апцалютно мнозинство.
  • 34 евалата чалгопитеци

    8 3 Отговор
    Как е Промяната? Дебелеете ли?
  • 35 Друго мнение

    8 7 Отговор
    Лалов явно от години иска да разцепи ДБ, добре внедрен, но добре, че го усетиха навреме.

    Коментиран от #36

  • 36 ние от ППДБ

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Друго мнение":

    Ние от ППДБ сме против всякакви мръсни гадни политически коалиции! Да се явяват на изборите като мъже, а не с патерици!
  • 37 Фон дер Миндер

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Антония":

    Не се плаши от дълги писания, а ги чети! Така може и да ти се навържат нещата....евентуално
  • 38 Хммммм

    6 2 Отговор
    Как пък в този сайт не се даде дума на някой, който не плюе по ПП ДБ и на някой, който не е влюбен в Путлер.
  • 39 жендърите

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "да и аз":

    са при Костя копейката. Пример - ЦоМчо и оная с пилона.
  • 40 Ами да

    6 6 Отговор
    Лалов е отново точен!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Демократ

    7 1 Отговор
    За пореден се доказва, че ЦИК не е никаква държавна институция, а партийно звено,което се подчинява на сценариите на мафията. ЦИК урежда беззаконието, наречено избори. В нормалните демократични държави законността на изборите се следи от орган, състоящ се от експерти юристи, не от платени политически подлоги, на които ние,народа плащаме огромните заплати,за да ни лъжат и да обслужват мафията. 35 години не е имало честни избори и начина на провеждането им е пълен кошмар. ЦИК е отговорна за това безобразие, което гарантира нечестно избран парламент и е отговорна за управлението на държавата.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами да обобщим

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    Два пъти по-висока минимална работна заплата;
    България влезе в Шенген;
    Успяха за кратко да върнат чуждите инвеститори т.е. създадоха нормална бизнес среда;
    само чадъра на прокурватурата спря възмездието срещу Тулупа и Пеювски;
    Застанаха на правилната страна на историята - срещу Путлер;
    Българинът е първи в Европа по закупуване на нови автомобили т.е очевидно живее добре, въпреки мрънкането;
    Най- после Европа разбра и то самоо благодарение на тях какъв е проблемът с Македония;
    още да изброявам ли? Москва ти плаща, ама все малко акъл трябва и да имаш.

    Коментиран от #47, #53

  • 45 пенсионер

    7 6 Отговор
    гласувах веднъж за пп дб но това е било голяма грещка закщото после те показа че не могат да управляват страната а само лъжат просто киро кокорчо денката академичето са хора които излъгаха народа затова да се махат от политиката
  • 46 Майстор ли?

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "Майора":

    Активните мероприятия на ДС срещу ПП ДБ нямат край. Прав си. Това значи, че са на прав път.
  • 47 Мунчо

    2 7 Отговор

    До коментар #44 от "Ами да обобщим":

    Не ми дреме минималната заплата шебеко. Твойте герои искаха да закрият България. Хубаво е че няма повече да помиришат власт.

    Коментиран от #50

  • 48 Ами крайно време е

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Феса клати интереса !":

    времето за Възраждане-та, БСП-та, Величия, ИТН-та и прочее рашистки хибридки да свърши. Тогава всички ще работят за българския интерес, а не за Путлеристан.
  • 49 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Точен":

    Мдааа бе. Затова спешно тичаха до Мацква за кинти за изборите.
  • 50 Мчи

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Мунчо":

    твойте работодатели от Кремъл я закриваха два пъти. Ай да стига толкова.
  • 51 Пъпъдебеец

    4 2 Отговор
    Навремето дядо обираше мандри и едър рогат добитък,сега соросоидите грабим държавата,и правим квото каже господаря русия,лявото ЛГБТ е наше отроче
  • 52 Кайлас пророк

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ялчин":

    И аз така очаквам,така ще стане
  • 53 ТИР

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ами да обобщим":

    На това твое обобщение направо се чудя , тия прехвалените остана само да намерят начина как да лашнат
    (Вражеският )реактор и оборудването в Украйна ,понеже са в по добри отношения с Русия,,, всичко друго в държавата ни е тотал щета,,,
  • 54 Този

    3 1 Отговор
    Този май иска да гласуваме за Борисов или Пеевски ама ще имат ли толкова пари да си платят за това. Искат по-малко хора да гласуват за да избутат ПП ДБ. Ще видим!
  • 55 Тома

    3 3 Отговор
    Аз ще гласувам за шиши че разби партията на ченгетата и навря доган на кучето в .......ако направи и с тиквата така ще извикам ура
  • 56 За протокола

    3 0 Отговор
    "е отбележим нов рекорд по ниска избирателна активност.
  • 57 Тодор

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    Мунчо лъжливото овчарче ли ти викат? Това са герберските опорки - много ви иска пак да управлявате, но няма да стане - защото не можете. Изчерпани сте и всички много добре знаем за вашите кражби и корупция. Опорките ти издишат - в сайта на БНБ няма нищо за милиарди дългове. На Украйна сме продали само гориво и боеприпаси, но в това участват повече частни фирми. Пък и няма нищо лошо да се помага - само не забравяй, че ГЕРБ откакто дойдоха на власт намалиха военния бюджет и почнаха да рушат армията. А ПП какво направи - в изключително сложни условия на пропаганда и унищожена от ГЕРБ икономика страната имаше газ през зимата. Премина през тежка инфлация, причинена от ГЕРБ кражбите, които направиха войната в Украйна възможно - чрез "Руско-турския" поток, платен от Бойко корумпата с 3 млрд български пари. За закриването на ТЕЦ ами те от десетилетия точат икономиката - като черна дупка потъват пари в тях, а работещите там вземат огромни заплати.
  • 58 Бай село

    1 2 Отговор
    ПП и ДБ че това са агенти на ДС разделени на две групи .Групата на мистър КЕШ и групата на Ив.Костов.Борбата е безмилостно жестока.
  • 59 Имало едно време

    1 1 Отговор
    Ченге роднина, ченге роднина,ченге роднина.
  • 60 Бай село

    1 1 Отговор
    Абе тоя Киро дето бил красив ,ами като го гледам зъбите му като на моето Магаре дето взе първо място на магарешкото рали в г.Гурково Магарето дето Краси Радков го беше яхнал .Само дето моето Магаре е по красиво.
  • 61 Избирател

    0 2 Отговор
    Защо непрекъснато предричате че за ПП иДБ ще гласуват по малко хора . Напротив откакто тази коалиция съществува и няколко пъти управлява доста положителни неща направи за нас хората сравнение с управляващата 12год ГЕРБ . Реално положителните неща са много повече ( увеличени пенсии , заплати в различни институции договарянето ни за Шенген , хуманитарната помощ за Украйна ) . Е допуснаха грешки със сглобката с ГЕРБ които всячески пречеха да се вземат правилни и конструктивни решения , намесата на компроментирания Пеевски санкциониран от САЩ . Единствената конструктивна Евроатлантическа коалиция мислеща за хората и спазваща демократичните ценности това е ПП и ДБ така че ще гласувам за тях .
  • 62 Данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Няма как Шиши Кеш да прави "Ново начало" след като е в групата на старите Тумори, при това от най- злокачествените.
  • 63 Казуар

    0 0 Отговор
    Този другар Лалов от какво се разсърди на ППДБ.