Отидете към основна версия

2 424 35

Иво Инджов пред ФАКТИ: За ПП-ДБ успех ще бъде, ако успеят да се задържат над 300 000 гласа

  • иво-
  • инджов-
  • избори-
  • ерб-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • герб-
  • бсп-
  • възраждане

В средносрочен план тежестта на ДПС в българския политически живот ще намалее, казва политологът

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще имаме ли ново политическо начало след изборите на 27 октомври, или ще продължим да получаваме „още от същото“. Кампанията е в ход, но какво ни предлагат партиите… Пред ФАКТИ говори политологът Иво Инджов.

- Г-н Инджов, какви отговори ще дадат изборите на 27 октомври за случващото се в ДПС?- Превъзходството на ДПС-Доган очаквам да е в съотношение 60 на 40% дори 75 на 25%. В същото време изборите ще покажат общата реална тежест на движението в политическия процес у нас. Тук очаквам доста да са намалели сумарное гласовете, които ще вземат двете формации. Те ще бъдат по-малко, отколкото получи ДПС на последните избори. В средносрочен план ще намалее тежестта на ДПС в българския политически живот.

- Емоционалното в ДПС срещу новото начало… Каква дилема е това за избирателите?
- Избирателите на ДПС по принцип имат много причини да критикуват движението и това е така, защото повечето от тях не живеят добре, живеят скромно, бедно, препитават се като гастербайтери в чужбина. Но това са хора, които винаги гласуват за Движението, защото това е нещо закодирано в тях като граждани на България. Нещо, което се разбира от само себе си. И друго – за тях Движението и Ахмед Доган продължават да бъдат синоними. Доган има реален принос за българския мирен преход в началото на промените. След това сме свидетели как ДПС се превърна в нещо, което се асоциира с разпределяне на пари от държавната трапеза, с обръчи от фирми, с порции във властта. Точно този модел в работата на ДПС създаде явлението Делян Пеевски. Все пак, според мен емоционалният вот категорично ще надделее над корпоративното начало. Опитите за някаква принципност, съчетана с прагматизъм, които се опитва да прилага Пеевски, няма да са достатъчни. Шансовете, според мен, са на страната на Доган, въпреки че и той, и Пеевски са олицетворение на това какво не трябва да бъде една етническа партия в демократично общество.

- „Възраждане“ втора политическа сила, това означава мандат за кабинет. Това вече какво означава?
- „Възраждане“ ще постигнат най-вероятно най-доброто си представяне до момента. Те печелят от слабостта на другите националистически формации, но и от разрушителните ефекти, които „сглобката“ имаше върху претендиращите да бъдат евроатлантически партии. Това е един закономерен процес в обществото, който дава възможност да расте „Възраждане“. Според мен няма да има някакъв шеметен възход и величие на националистическия вот, но трябва да си даваме сметка, че има такава политическа сила, с определена тежест на политическата сцена - такива са електоралните настроения в обществото. Ако „Възраждане“ стана прекалено силна партия, явно политическата система трябва да изгради някакъв защитен вал срещу тях - заради намеренията им към групата на ЛГБТИ хората, НПО-сектора и т.н. Такава стена, каквато се опитват да създадат различни партии в Германия срещу „Алтернатива за Германия“.

- ГЕРБ залагат на кметове, които няма да се депутати. Това нещо ново ли е като подход в избори...
- ГЕРБ го прави това, прави го и Пеевски с водачите на листи, защото слага трима кметове начело на листата в Кърджали. В този смисъл формулата с кметове е нова, но не е ново това, че в България за водачи листи се слагат разпознаваеми лица, популярни сред електората в съответната област, които след това не стават депутати. Целта е да се издърпа листата напред. Но това, само по себе си, е непочтено спрямо избирателите, защото те биват считани за доста наивни хора, които не могат да формират собствени преценки за политическия продукт, който избират. Когато политик иска да участва в парламента и в политиката, честното и достойното поведение изисква като се кандидатира, след това да стане депутат и да върши тези неща, които е обещавал от името на неговата партия в кампанията.

- ПП-ДБ как влизат в кампанията… Чухме, че се борят да си върнат 100 000 гласа…
- ПП-ДБ влизат много неубедително, доста вяло в кампанията, но това важи и за другите партии. ПП-ДБ не обновиха листите си, има вътрешно напрежение между тях, защото 2/3 от водаческите места са на „Продължаваме промяната“ и само 1/3 на „Демократична България“, въпреки че най-вероятно електорално вътре в коалиция отношението е 2:1 в полза на ДБ. Според мен трудно ще постигнат връщане на 100 000 гласа. За ПП-ДБ успех ще бъде, ако успеят да се задържат над 300 000 гласа и не паднат под тези стойности. ПП-ДБ още не са дали убедително обяснение защо бяха в тази „сглобка“ с партии, които бяха обявили за врагове. Те дават и много противоречиви сигнали какви ще са отношенията им с ГЕРБ и Борисов след изборите.

- Какво остана от БСП, какво очаквате от социалистите?
- От БСП, макар че ще участват в такъв голям формат, очаквам по-слаб резултат. Техните избиратели са силно разколебани, смутени и объркани. И това е така, защото тази партия така и не предлага истински социални политики, насочени към хората на труда, към социално слабите и уязвимите групи. Продължава да стои в консервативната ниша както и преди, не предлага нищо, а в тази ниша има вече доста по-оригинални актьори. Факт е и разцеплението сред техния електорат заради лидерските разводи и т.н.

- 75000-80000 гласа, за да може малка партия да влезе в парламента. Каква легитимност е това…
- Всяка партия, която влезе в парламента, е легитимно представена според сега действащата избирателна система. Това е от една страна. От друга вече идва въпросът за моралната легитимност, защото действително много малко хора пращат депутати в парламента и съответно тези, които вземат решенията, представляват волята най-много малка част от избирателите. За да не стигаме до такива ситуации и занапред, партиите и лидерите им трябва да положат революционни усилия, за да върнат значението и смисъла на политиката в живота на обществото.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини