ФАКТИ.БГ

30 декември 1916 г. Убит е Распутин

Два месеца след смъртта на Распутин монархията в Русия била свалена

Публикувана: 30 Декември, 2020 04:33
42 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4358
30 декември 1916 г. Убит е Распутин
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.

На 30 декември 1916 г. е убит Распутин.

"Улиците на Петербург изглеждаха празнично, минувачите се спираха един друг и, щастливи, поздравяваха не само познати, но понякога и непознати. По целия град в църквите отслужваха благодарствени молебени, във всички театри публиката настояваше да бъде изпълнен химнът и с ентусиазъм молеше за повторението му". Това описание не е на празнуване на военна победа или на край на война. С такова ликуване руската столица е посрещнала на 17 декември (30 декември по нов стил) 1916 година новината за убийството, извършено през отминалата нощ от група аристократи на "стареца" (както го наричали по примера на монасите-наставници, ползващи се с уважение) Григорий Распутин.

Когато за него за първи път се заговорило в самото начало на XX век,

той имал репутация на светец,

само че след няколко години не го наричали друго, освен демон. В крайна сметка в руската история на Григорий Распутин бил прикачен образът на злодей. Мнозина мислили, че именно той е погубил династията Романови и императорска Русия, обобщава Руски дневник.

Малко повече от десет години преди това, когато полуграмотният сибирски селянин току-що се е появил в Петербург, никой не е могъл да предположи, че скоро неговата дума ще бъде решаваща при вземането на съдбоносни държавни решения, а всеобщата ненавист към него ще достигне такива висоти.

Когато Разпутин се оказал в Петербург, някъде през 1904-1905 година, той вече бил познат като религиозен човек, странник, който ходи на поклонения по манастири и свети места. Казвали, че той притежава изключителни способности и може да изцерява болни.

В Петербург към него проявили интерес много влиятелни църковни деятели, сред които бил и архимандрит Теофан, духовник на царското семейство. Според една от версиите именно той представил Распутин на царица Александра Фьодоровна и на император Николай II.

Църковният историк Георгий Митрофанов е уверен, че

"Распутин не е бил авантюрист,

а човек, който наистина е бил надарен със специално светоусещане и особени духовни способности".

След като попаднал в царския двор, Распутин успял да предразположи към себе си императорската фамилия. Той имал най-голямо влияние върху царицата Александра Фьодоровна. Свързвали това с болестта на наследника Алексей – единствения син на Александра и Николай. Открили му страшна болест – хемофилия.

Според многобройни свидетелства, когато в случаи на изостряне на болестта лекарите били безсилни да помогнат на детето, Распутин помагал. По думите на великата княгиня Олга Александрова, които цитира Ворен Йен в книгата си "Последната велика княгиня", намесата на Распутин наистина влияела благотворно на наследника. Нейните думи са още по-ценни като се има предвид, че тя се отнасяла отрицателно към "стареца".

Близостта с царското семейство – Респутин наричал царицата "мама", а царя – "татко" – не е могла да не повлияе на поведението на полуграмотния сибирски мужик. Както пише в книгата си "Григорий Распутин-Новия", историкът и литературовед Алексей Варламов,

той започнал да се хвали с връзките си в Зимния дворец,

да бъде протеже на всякакви просители, които той приемал в голямата си квартира в центъра на столицата. Распутин изслушвал молбите им, стараел се да не отказва на никого, давал пари, ако му искали, звънял на някого от правителството, ако преценявал, че е необходимо, без да се притеснява. Варламов цитира следния случай: Распутин позвънил във външното министерство и заповядал на чиновника, вдигнал телефона, "да извика Альошата, оня, министъра". Старецът имал предвид Алексей Хвостов, ръководител на Министерството на външните работи през 1915-1916 година.

Към 1910-1911 година Распутин живеел далече не по начин, който подхождал на образа на проповедника, с който той се появил в Петербург. Из столицата се носели упорити слухове за пиянството му, разврата и неговото безпътие, както и за неговите способности да хипнотизира представителките на слабия пол. Когато го упреквали за това, той се оправдавал, заявявайки, че жените сами се стремят да бъдат близки с него, и твърдял, че само чрез греха може да се познае благодатта. Носели се слухове, че Распутин бил надарен като магаре и имал сексуален апетит като разгонен нерез.

Най-голям резонанс обаче получили слуховете за отношенията му с царицата.

В Русия се заговорило, че "Гришката" живее с императрицата и дъщерите ѝ. "Имам покой в душата си, само когато ти, учителю, си около мен, а аз целувам твоите ръце и скланям глава на блажените ти плещи", се казва в едно от истинските писма на Александра Фьодоровна до Распутин, които били отпечатани на хектограф и се разпространявали в края на 1911 година из Петербург. По думите на премиера Владимир Коковцов писмата "даваха повод за най-възмутителни клюки", макар да били "по същество проява на мистичното настроение [на царицата]".

Писмата били разгласени от лишения от духовен сан монах Илиодор, който, както се предполагало, ги получил от Распутин. Илиодор отначало бил под влиянието на "стареца", а после станал един от най-злите му врагове и издал книгата за него, озаглавена "Светия дявол". Скоро след скандала с писмата един от депутатите в Държавната дума направил официално запитване до властите за Распутин и името на "стареца" било разнесено от вестниците по цялата страна. На престижа на монархията бил нанесен още един удар.

Развръзката настъпила на 16 декември (29 декември нов стил)

в дома на родственика на царя княз Феликс Юсупов, който станал организатор на заговора в името на спасението на престижа на царуващата фамилия. Както си спомнял Юсупов, заговорниците, сред които били и великият княз Дмитрий Павлович и депутатът монархист от Държавната дума Владимир Пуришкевич, първо нахранили Распутин с отровени пирожки, след това няколко пъти стреляли в него, а след това го удавили в дупка в леда.

Два месеца след смъртта на Распутин монархията в Русия била свалена. Низвергнатите Александра и Николай Романови заедно с децата си първо били изпратени в Сибир (по пътя те минали край селото, където живеел Распутин), а след това заедно с прислугата били разстреляни в мазето на един дом в Екатеринбург. След разстрела у членовете на царското семейство били намерени 57 икони, три от които били подарени от Распутин.

Малко известен факт е, че след Февруарската революция в Русия премиерът Александър Керенски нарежда на ген. Корнилов да изрови и изгори трупа на Распутин в пещите на Политехническия институт. Това е направено в нощта на 10 срещу 11 март 1917 г.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.4 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Добрата стара Британия !
1 Отговор
Колко "добрини" се дължат на нея , край нямат та и до днес !

Оценка:
-5 +19

Добрата стара Британия !
2 Отговор
Защо бе убит Разпутин ? Защото съвенваше царя да не влиза във война с Германия , която е в интерес на Англия

Оценка:
-5 +28

Добрата стара Британия !
3 Отговор
Защо удушиха цар Павел ? Защото Наполеон и войските на Русия тръгнаха заедно към Индия ! А ИНДИЯ е " цицана 200 години от великата Британия ! И хоп - удушиха цар Павел и похода към Индия - СПРЯ !

Оценка:
-5 +17

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Мечо Пух
5 Отговор
Един неграмотен сибирски селянин докъде може да се възползва от нещастието на едно семейство та било то и императорско. Самото му име в превод е "Безпътен". Друг е въпроса, че Николай II е бил слаба личност, изцяло под влияние на съпругата си, а и външнополитическите фактори, Първата световна война, назряващите процеси срещу самодържавието са довели до свалянето на царизма. Влиянието на Разпутин действително е било много голямо, щом си е позволявал да дава съвети на императора за хода на военните действия по време на войната.

Оценка:
-13 +16

Мечо Пух
6 Отговор
На гроба на Форд пише, че на това място е погребан един неук човек, но който е знаел да си подбира обкръжението от умни хора. Вън "калинките" от държавната администрация! В частния бизнес никой работодател няма да ги държи.

Оценка:
-6 +35

Грогу
7 Отговор

До коментар #4 от "Сатъра на Хана":


Добре ! Кой е достойният за неговото място ?

Оценка:
-3 +0

Лост
8 Отговор
Не са само слухове. Който иска може да напише :"членът на Распутин" и ще види за какво става въпрос. Доста неща в светът се въртят около разни педофили, секс манияци и да не изреждам още какви.

Оценка:
-10 +7

Добрата стара Британия !
9 Отговор
Защо стана преврата 1917та год. Кой извърши дворцовият преврат по време на Първата световна война , както с похода на Наполеон и цар Павел към ИНДИЯ ? Кой бе Керенски - агент на Велика Британия - по същата схема Англия организира преврат в Русия по време на ВОЙНА ! Русия прекратява бойните действия ВЪПРЕКИ че държи инициативата на фронта ! Чиста английска маневра !

Оценка:
-5 +15

10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
Колбасо от Батановци
12 Отговор
Ленин е чист немски агент. Сега гласят Навальний за такава роля и още куп други спасители. Русия ще бъде атакувана и в медии. Ще бъдат перманентни провокации по всички линии.

Оценка:
-2 +17

Добрата стара Британия !
13 Отговор
Кой изпраща от Берн Владимир Улянов в Русия на Финската гара с материялите на другаря Маркс , който твори, пише, печата и разпространява теорията за Пролетарята в ЛОНДОН ! Баба Гюрга ? Не не нито баба Стана ! Отново добрата Фяе - великата наша Британия и ЕТО ТИ БУЛКА - Великата Октомрийска Социалистическа Революция ! Thank you verry much my Lady England !

Оценка:
-5 +16

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Добрата стара Британия !
15 Отговор
Която фърга само "добрини " бе в центъра и на отпочването на Вторат Светова ОТНОВО между ГЕРМАНИЯ и РУСИЯ а нашата дърга Лейди гледа отстрани ! Нашата добра Фея ! Нека Господ Бог по Добава да я благослови !

Оценка:
-5 +7

16
Този коментар е премахнат от модератор.
бай Киро
17 Отговор
До това води дивия религиозен фанатизъм,суеверие и простотия,както и катастрофалното ниво на българското обрзование и здравеопазване..Виждаме го вече 31 година в нашата държавица,а си е бил нещо нормално и преди 8 Сеп. 1944.Облъчват ни непрекъснато с подобни на Распутин шарлатани от както избухна пустата чифутдемокрастия та до ден днешен.Значи Ако не е някой смръдлив поп или калугер с мазна брада и ролекс на ръката,ще е ванга...ако не е ванга,ще е дънов...ако не е дънов ше е преподобна стойна...или или от купа астролози...или някой ходжа...или хомосеьуалиста христос, или далавераджията мохамед... и прочее и прочее извращения.Спрете се бе джанъм да правите реклама на куп шмекерий,защото слабоверните хорица си дават последния грош на бандити тип дедо ви Николай.

Оценка:
-15 +8

Добрата стара Британия !
18 Отговор
Студената война на Лейди Татчер и Рейгън с "Междузвездните войни" бе Холивудски ТРИК - Запада Губеше надпреварата със СССР и Соца ! И хоп - " Ва Банк " Звездни войни ! Бла, Бла, Бла - те небяха още ходили и на Луна ! Горбачов се съгласи на предложението - да живеем като братя във розова колибка мирно, дружно с пиво, картофки ис пържена прясна рибка ! Но Добрата Фея отново изигра КАЛЪЧ, ЧОРЧИК и АРКАРЪ ! Сефте ли - не ма/на а Forever !

Оценка:
-11 +7

Добрата стара Британия !
19 Отговор
Кой сложи вратовръзката в банята под душа на Березьовски ! Баба Стана ? Не пак добрата Фея ! От някакъв Ярд !

Оценка:
-9 +10

Добрата стара Британия !
20 Отговор
Кой се зае с чая на Литвиненко ? О ма Лейди юр Тий ис дъ Бест оф дъ Бест !

Оценка:
-6 +9

Добрата стара Британия !
21 Отговор
Кой съта Скрипал и ги къта и до днес ? Кой , баба Стана ? Пак същата стара Лейди и някакъв се Ярд !

Оценка:
-6 +7

Добрата стара Британия !
22 Отговор
Кой управлява Едрият Роснефт , Газпром, РосАл, и ПРИХОДИТЕ - Лондон Сити ! Добрата Фея , НЕМОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ако не " смучи" от чужда ци/а ! Затова тя е ГРЕЙТ - докато ци/а а спре ли да ци/а - таратанци ! Настават страшни и луди танци ! О. О. О. ИЕС ! Кис майн Ас ! Слава Путину !

Оценка:
-9 +8

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Кой е Разпутин ?
24 Отговор
Екстрасенс ! Излекувал сина царевича от явна смърт ! Пресказва и съветва царя за да избегне опасности лични и за Русия ! И ? Как мислиш ти ? Дабрата ФЕЯ , тази благожелателна, милостива и състрадателна Лейди от Острова , дъл шъ съ зарадва от такъв човек в Русия ? А? Ти ко ш кайш ? И днес се ЧЕРНИ ИМЕТО, ПРИНОСА, РОЛЯТА, СПОСБНОСТИТЕ И ПРЕДАННОСТА на Разпутин към Правителя и Отечеството - с цел да се обезцени ролята и повода за АТЕНТАТА на Лондон към него и Русия ! Добрата Фея ! Ах тази добра фея !

Коментиран от #42


Оценка:
-6 +8

ИМПЕРИЯТА на ГрейтБритан - Рухна
25 Отговор
След Първата Световна и СЛАВА БОГУ ! Но това не е КРАЯТ ! Педстоят нови приключения и премеждия за жалката стара Фея , за които тя предполага но хабер ЕГЗАКТЛИ ко шъ става , още НЯМА ! И Слава Богу че на този Свят има ГОСПОД !

Оценка:
-0 +3

Слава Богу , че на този Свят
26 Отговор
Има я и РУССИЯ !

Оценка:
-3 +9

РЕАЛИСТ
27 Отговор
Осуалд Райнер служител на британското МИ-6 е организатор на убийството на Распутин. Информацията излезе преди 5-6 години в британски медии.

Коментиран от #34


Оценка:
-5 +10

Добрата стара Британия !
28 Отговор
Колко хора са избити по Света от тази Корона , за да я наричат и днес Грейт Британ ? ЗМИСЛИЛ ЛИ СИ СЕ НЯВГА в какъв Свят живеем ? На Черното казват Бяло а на Престъплението - Закон или ПРАВО ! Акъла не ми го побира но ЕС ще ни го разясни !

Оценка:
-4 +8

РЕАЛИСТ
29 Отговор
Преди два дни на канала Biographics в y-tube ми попадна добро филмче за Распутин. Препоръчвам го . Не е бил цвете за мирисане, но е останал в историята. Предупредил е царя, че влизането във Първата Световна ще доведе до края на семейството му.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +10

Ай стига ве ?! Ама туй вярно лий !
30 Отговор

До коментар #29 от "РЕАЛИСТ":


Ам чи днеска само лоши работи тряа да съ приказват за всичко руско ! Ръйш ли , а ти ни съ съобразяваш , хептет , ки ! Тъй де ?! Само лошо или нищу ! Туй то ! Щампата сий щампа ! Строго по клишето !

Оценка:
-2 +5

Мъдрият
31 Отговор
Рaспутин e бил прoтивoрeчивa личнocт, нo aз винаги се стремя да изследвам обстойно и внимателно нещата!

И в случая нe бързaм дa ce дoвeрявaм нa мнeниeтo нa неговите врагове, основна част от които са били масони, бeзбoжници, сектанти и анархисти - и които са го и убили. И след това са "подпалили" Русия...

И не се доверявам и на писанията, клеветите и хулите по тогавашните вестници за него, а и на сегашните медии също!

Кaтo прaвocлaвeн хриcтиянин аз предпочитам да повярвам на Cвeтцитe: Cв.Иоaн Крoнщaдcки, Cв.цaр Никoлaй и Cв.цaрицa Aлeкcaндрa Фьoдoрoвнa, кoитo ca oбщувaли c нeгo - a цaрcкoтo ceмeйcтвo ca гo oбичaли и цeняли мнoгo!

Безспорно е че той е бил православен християнин, но странен - подобен на "юродив Христа ради", мистичен, с голяма духовна и молитвена сила, и способност за изцеления.

Оценка:
-2 +15

Мъдрият
32 Отговор
Рaспутин e бил и прозорлив, прави много предсказания, които след това се сбъдват реално и поразително точно.

Ето и един пример: Още в началото на 1916 г. той се обръща с писмо към царя Св.Николай, което започва с думите: "Аз чувствам, че ще си отида от живота до 1 януари. Царю на руската земя, ако чуеш камбанен звън, който ще ти съобщи, че Григорий е убит, знай, че един от твоите е подготвил моята смърт и никой от вас, никое от твоите деца няма да живее повече от две години. Царю руски, ти ще бъдеш убит от руския народ, а самият народ ще бъде проклет и ще стане оръдие на дявола."

Сами може да видите, доколко е бил прав: за съжаление всико това се случва и изпълнява: Разпутин е убит, Св.Цар Николай и Cв.цaрицa Aлeкcaндрa Фьoдoрoвна са безмилостно разстреляни, заедно със децата си: Св.Олга, Св.Татяна, Св.Мария Св.Анастасия и Св.Алексей, а в Русия после се извършват толкова зверства и убийства...

Така че нека не бързаме да съдим и осъждаме!
Само Господ Вседържител знае всичко и може да оцени и да съди!

Бог да прости и да упокои душата на Григорий Распутин в Своето Небесно Царство!


п.с. Който се интересува - по добре е да се търси информация на руски, въпреки че и там има много хулни статии...

Оценка:
-2 +18

33
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕАЛИСТ
34 Отговор

До коментар #27 от "РЕАЛИСТ":


Абе, какви са тези минуси? В някои английски вестници дори пишеше, че последният изстрел е произведен именно от Осуалд Райнер.

Коментиран от #35, #38


Оценка:
-1 +4

Бай Аз
35 Отговор

До коментар #34 от "РЕАЛИСТ":


Не им вервай толкова на ингилизите! Те са големи манипулатори и изъртат нещата така, както на тях им изнася!

Оценка:
-0 +10

Шопо
36 Отговор
Членът му е запазен в стъкленица.Огромен е-30 сантиметра...Вкарвал го е и на царицата...

Оценка:
-8 +3

37
Този коментар е премахнат от модератор.
Калибъра на куршума е от английски
38 Отговор

До коментар #34 от "РЕАЛИСТ":


Пистолет , А не е руски ! Щом има Господ и Божий съд и Разплата трябва да има !

Оценка:
-0 +3

Нека РАЗЯСНИМ , защо днес тъй яростно
39 Отговор
Злобеят ЗАПАДА срещу РУСИЯ ? Русия от 1991-ва год. е ко/ониален стат/с ! Подчинявайки се на Световните Институции - IMF , WTO, WB, SD of USA. Затова Русия я съдят в Лондон, Страсбург, Хелзинки, Женева - защото от 1991-ва е НЕСУВЕРЕННА държава и няма право със себеси да РАЗПОЛАГА ! И хоп ! Оказа се че Запада е в КРИЗА а РУСИЯ се изправя и КЪСА ВСЯКАКВА НАХУЛЕНА И' УСМИРИТЕЛНА РИЗА ! И се оказва че ЗАПАДА ще остане без Руските КАПИТАЛИ които 30-десет години СМУКА ! Днес на свободолюбивата РУСИЯ се кичи определението , че е АГРЕСИВНА и се търсят шарани да се втурнат на Изток ! Нека опитат ! Дори и плазма няма да остане !

Оценка:
-2 +2

Асане , когато един мъж няма нищо в
40 Отговор
В Главата , се хвали и възхищава сам от онуй що висиму между краката! Ти имаш ли голяма хурка и чака ли на опашка някоя мераклийска булка ! Или думкаш на ръка ?

Оценка:
-0 +2

Асане , Тук става дума за ПОЛИТИКА
41 Отговор
А ти свеждаш всичко в онуй което в г/з се тика ! Толкоз ли нечуваш Ходжата какво пее ! За разум бе чоджук ! За разум !

Оценка:
-0 +2

42
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5