Отидете към основна версия

49 028 96

Обръчи от фирми с един собственик вземат 1 милиард лева от пътни поръчки

  • пътни поръчки-
  • апи-
  • иг холдинг еоод-
  • търг

Североизточна България под контрола на една пътностроителна група

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Близо една четвърт от държавното финансиране за поддържане и ремонт на пътната инфраструктура в България, възлизащо на почти 1 милиард лева, е било спечелено чрез тръжни процедури от девет дружества, обединени от общ мажоритарен собственик. Става въпрос за "ИГ Холдинг" ЕООД, регистрирано в град Търговище. Тази информация е резултат от задълбочен анализ на документацията по обществени поръчки, възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в периода 2023 - 2024 година.

Проучване на "Дневник" в Търговския регистър разкрива, че поръчките за пътна поддръжка и ремонтни дейности в няколко ключови области на страната са спечелени от компании, свързани с "ИГ Холдинг". Сред тези области са Габрово, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра и Търговище. Освен това, фирмите са спечелили и търга за поддръжка на автомагистрала "Хемус" в участъка Буховци - Варна.

Интересен факт е, че "ИГ Холдинг" участва и в два консорциума, които са спечелили търговете за пътната инфраструктура в областите Разград и Шумен. Това допълнително разширява обхвата на дейността на свързаните с холдинга фирми в Североизточна България.

Тази концентрация на обществени поръчки в ръцете на една група компании повдига въпроси относно конкурентността на процедурите и ефективността на разпределението на публичните средства в сектора.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 149 гласа.

Свързани новини