28 Октомври, 2024 18:32, обновена 28 Октомври, 2024 18:45 3 235 36

Разследване на bTV: Получавали ли са пенсионери пари в плик от ГЕРБ и „ДПС-Ново начало“

  • дулово-
  • пенсионери-
  • празник-
  • дарение

А изборите и празникът съвпаднали случайно

Разследване на bTV: Получавали ли са пенсионери пари в плик от ГЕРБ и „ДПС-Ново начало“ - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Печелят ли се гласове чрез раздаване на пари за пенсионерски клубове? Това провери екип на bTV, след като пенсионери в Северна България сами се похвалиха, че са „наградени от местни партийни ръководители“ на банкет по време на предизборната кампания.

Град Дулово, област Силистра. 1 октомври - четвъртият ден от предизборната кампания, но и празник на възрастните хора. Местни пенсионерски клубове се събират на банкет. Няколко публикации в социалните мрежи отбелязват празника със снимки. В една от тях пише:

„И днес в Дулово на празника на пенсионера 197 пенсионери бяхме наградени, уважени и поздравени от нашето момче Тодор Тодоров, за което му благодарим от сърце. Музиката ни плати и всеки клуб получи плик, приятели! Бъди здрав Тошо!“.

Авторът на поста е пенсионерка от Дулово. Поздравеният Тодор Тодоров е дългогодишен областен координатор на ГЕРБ в Силистра, земеделски производител и бизнесмен. След като е забелязана от граждани и отразена в сайта „Местен репортер“, публикацията е изтрита.

Екипът ни потвърждава случая на място. В Дулово наш репортер под прикритие разговаря с жената, автор на публикацията. Крием лицето ѝ.

„Скоро имахме деня на пенсионера, бяхме се събрали 200 пенсионера в ресторанта, няма да казвам кой и как. Бизнесмените, партиите, някои ръководители - донесоха, субсидираха ни празника. Тъй ли се купуват гласове, бе? Гласове се купуват тайно, скрито, носиш пари, раздаваш пари. Ама, що дават? Човекът има бизнес, неговите са парите. На когото иска, на него ще ги раздава“, казва жената.

Потърсена и официално, жената отказва да застане с лицето си пред камерата ни, но обяснява, че не вижда нищо нередно в даренията за възрастни хора в района. А изборите и празникът съвпаднали случайно.

За случая пред скритата ни камера разказва и жена от ръководството на друг пенсионерски клуб, присъствал на банкета. Задаваме ѝ въпроса как бизнесмен може да направи дарение.

„И аз бях там. Идваха, 500 лв. ни дадоха. То не е на човек, на клуб. От нашата дуловска община, бяхме събрани 11 клуба“, казва жената.

Жената потвърждава подкрепата на областния координатор на ГЕРБ за банкета. Посочва обаче, че на празника на 1 октомври са подпомогнати от още една партия.

„Ново начало“ 500 лева даваха, този Тодоров ни даде, за пенсионерския клуб. ГЕРБ отделно ни дадоха, а пък „Ново начало“ – и те ни даваха. Ние, просто бяхме събрани. Десет клуба бяхме и просто даваха на всички клубове и ние просто си разделихме парите. Винаги идват тук при клубовете, когато има избори“, добавя жената.

Потърсен за позиция областният координатор на ГЕРБ в Силистра, отрича да е раздавал пари в пликове и казва, че редовно подкрепя пенсионерите.

„На празника в Дулово аз съм платил единствено музиката. На събирането имаше представители и на други партии. Пликове аз лично на никого не съм раздавал. Роден съм в Дулово и редовно подкрепям пенсионерите на 1 октомври, на Коледа, на Нова година. Правя дарения и помагам в лично качество и като човек от местния бизнес“, твърди областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.

След наше запитване за подкрепата си на банкета потвърдиха и от „ДПС - Ново начало“ в Дулово с обяснение, че не е свързана с изборите.

„Направихме дарение, което беше финансово, но за нуждите на клубовете, а не във връзка с предстоящите избори. Дарения за деня на старите хора сме правили и минали години, преди да стана член на настоящата партия“, посочва Зафер Хаджибилял, водач на листата на „ДПС – Ново начало“ в Дулово.

А жената, която ни разказва за парите на банкета, добавя, че някои партии подпомагат пенсионерите и извън избори – главно с безплатни екскурзии. Тя избягва отговор на въпроса ни дали срещу цитираните от нея суми е поискано да гласува за кандидат на някои от спонсорите на банкета.

bTV провери ситуацията с пенсионерските клубове и в Свищов. Членовете на един от тях - клуб „Алеко 2024“, например, се похвалиха, че са сред малкото политически независими клубове у нас.

„Политически сме независими и финансово. Защото клубовете, които са финансово зависими, са и политически зависими. Членският внос при нас е по 1 лев, 12 лева на година, но всеки от нас по възможност като вземе пенсия, отделя колкото реши, абсолютно доброволно, за да можем да поддържаме ток, вода, кафе, сладки“, разказва Антоанета Ферещанова, председател на пенсионерски клуб „Алеко 2024“.

„В общината има 20 или 21 такива общински клубове. Като наближат избори, другите клубове винаги са на събиране, почерпване, ресторанти, с голяма трапеза и с присъствието и под ръководството директно на кмета. И ви казвам, че най активна е работата преди изборите. В общината има над 2000 пенсионери, с тях се работи активно, там се ходи лично, ходи кметът и агитира със съответната картичка на изборния кандидат“, казва Нунка Томова, член на пенсионерски клуб „Алеко 2024“.

Кметът на Свищов Генчо Генчев кара трети мандат - първо е издигнат от БСП, след това два пъти от ГЕРБ. Той потвърди, че подържа мнозинството клубове с обща субсидия от 60 000 лв. годишно. Отделно са банкетите, включително и на 1 октомври.

„Всяка година по традиция ние си събираме всички клубове, черпим ги. Бил съм там и може да попитате някой и да Ви каже дали аз съм обелил една дума, че предстоят избори и че трябва да подкрепят някаква политическа сила. Празникът си е празник, изборите са си избори“, заявява Генчо Генчев.

По думите на Генчев необвързаният с общината клуб „Алеко“ е приютил негови противници от „Продължаваме промяната“. Пенсионерите от там пък ни уверяват, че партийните им симпатии са шарени.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм

    31 2 Отговор
    Този от снимката не е нормален. Може и аз да не съм? Нормално е податливи на телефонни измамници и хвърлящи пари от терасите да вземат пари в плик! Предлагам промяна на народната мъдрост: " Хубава работа, ама циганска работа". Нов прочит: "Хубава работа, аба БЪЛГАРСКА работа". Това са последствията от вложените пари за ромско включване и българско изключване!
  • 2 Да,да

    43 3 Отговор
    Схемата "ала-бала" работеше на пълни обороти навсякъде.
    Страх и зависимости от двете "партии".
  • 3 пешо

    22 1 Отговор
    много оцъклен тоя деец
  • 4 търсил пари ама нямаше

    21 3 Отговор
    къде бяха тия пари? търсих пари не намерих затова и не гласувах

    без пари кои луд ще гласува във тия времена?
  • 5 Мда

    34 1 Отговор
    Българинът си продава живота и щастието евтино.

    Коментиран от #8

  • 6 Град Козлодуй

    24 11 Отговор
    най важното е пари за окранците на слънчака да има останалото е бош лаф
  • 7 Получавали са

    20 3 Отговор
    И още как. Много пари раздадоха и много фалшив вот реализираха. Но … парите ще свършат все някога и тогава или пъл цената ще стане твърде висока. Защото ако трябваше да ме купят щях да искам 50000 лв по сегашни цени та да има есап от работата. Ако циганориите поискат тази сума как ши ще им ги осигурят.?
  • 8 колко още да чакаме?

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    35 години щастие търсихме а то все неидваше

    Коментиран от #14

  • 9 Ха ха ха

    5 19 Отговор
    Една лъжкиня на пазара казала
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Даниел

    35 2 Отговор
    Нямаше ли в ГЕРБ една очилата Деси родом от Дулово?
    Просто съвпадение!?

    Коментиран от #29

  • 12 Байкал

    16 0 Отговор
    Еврата от шумен ли?
  • 13 СВИНЧО

    3 10 Отговор
    И АКО СА ПОЛУЧАВАЛИ КВО
  • 14 Какво да кажа?

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "колко още да чакаме?":

    45 години стигат, времето е Ваше, Ваше…
    Ай, честито.
    По пътя на логиката - само още 10 годинки….

    Коментиран от #18

  • 15 БАШ МАЙСТОРА

    6 2 Отговор
    УУУ СЕРСЕМИН СЪС СЕРСЕМИТЕ ОТ 200 ПЕНСИОНЕРА САМО 197 БИЛИ НАГРАДЕНИ , Е ЧЕ КЪТ СИ БИЗНЕСМЕН ЩО ПРЕНЕБРЕГНА ДРУГИТЕ ТРИМА , ДА НЕ СА БИЛИ СЛУЧАЙНО ОТ ЗАПАСА , ОСВЕН ТОВА ТРЯБВАШЕ И НА ОРКЕСТЪРА ДА НАГРАДИШ , УПРАВИТЕЛЯ , ГОТВАЧКАТА И СЕРВИТИОРКИТЕ , ДАЖЕ И ОНЯ В ТОАЛЕТНАТА ДЕТО Е ПОПРЪЦКАЛ ПО ГОЛЯМА НУЖДА , ЩО ЗА БИСНИСМЕН СИ БИЛ ДА СЕ ИЗГАВРИШ ТАКА С ХОРАТА , УУ НЕ ТЕ Е СРАМ ЗНАЧИ , ЩЕ ПОЛУЧА СЪРЦЕТУП ОТ ПРИТЕСНЕНИЕ И ДОВЕЧЕРА НЯМА ДА МОГА ДА ЗАСПЯ , ЩЕ СЪНУВАМ КОШМАРИ С ЗЕМЕДЕЛСКИ БИЗНЕСМЕНИ , САМО ДА НЕ МИ СЕ ЯВИ И БЕНЧО С БЕНТЛИТО ЧЕ ЕФТЕМ ГО ЗАВТАСАХМЕ НА СЪН И ОНЯ ОТ ГАЛИЧЕ ЧОНКО ЦЕКОВ ЛИ БЕШЕ .
  • 16 СЗО

    9 0 Отговор
    Не, неееее, няма купуване на гласове.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Среднощен

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Какво да кажа?":

    вярно
  • 19 Лом

    9 1 Отговор
    А Тошко ЛИХВАРА НАПАДНА ЕКИП НА тв бтв В квартал хумата
  • 20 Трак

    9 2 Отговор
    БКП ГЕРБ и БКП ДПС купуват масово гласове които са контролирани мрез ДС ! Ето защо българския народ се е омерзил да гласува и всичко това заради ЦК на БКП ГЕРБ ДПС .. после не се чудете що българина не гласува и що е толкова ниска активноста
  • 21 Гръч

    4 2 Отговор
    Никой не дава пари на пенсионерите.Сиганата получиха от родната милиция на ръка а не в плик
  • 22 ГОСТ

    12 1 Отговор
    е това е за трийсет сребърника и Христос е продаден камо ли държава и за едно ядене и пиене на 4 год. дано ви държи сито за 4 год.

    Коментиран от #27

  • 23 Гост

    12 1 Отговор
    Неееееееее, как ще получават пари в плик дадени от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Нееееееееееее, техните резултати не са от купен вот. Нееееееееееее, това е невъзможно, тези честни лидери на тези две честни, искрени, работливи, мислещи само за народа партии. Нееееее, всички лъжете, Бойко Борисов и Делян Пеевски не купуват гласове. Хората ги обичат и въобще не им трябват 100 лв и кебапче, че да гласуват за тези две партии, които ще извадят България на първите места, по икономика и добър живот, в света, даже в Галактиката
  • 24 ежко

    7 0 Отговор
    Логиката е ясна.Ако наса правили същото и миналата година -традиция е!Ако е само тази година -купуване на гласове е!
  • 25 Хаха

    5 3 Отговор
    Щом БТВ са разследвали вЕрваме им.
  • 26 00001

    8 0 Отговор
    Българската държава им два пари на Партиините мафии за да не вземали пари от партийни вноски и частни дарения,които сами са си гласували да получават тези пари от държавата. С тези пари те си купуват гласове за изборите, Такъв сладък комунистически живот няма никъде другаде по-света.
  • 27 Не си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГОСТ":

    Едно ядене и пиене на всеки 6 месеца… или по-често.
    Да речем ядат и пият 7 пъти за 3 години…
    Ама може и по-добре 😂😂😂
  • 28 Като им се обещае

    5 0 Отговор
    Че който си признае ще получи два пъти повече, ще има ефективен резултат!
  • 29 ИмаШЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Даниел":

    Сега е Десислава Пеевска!ДПС- НН ще се годява с ГЕРБ.
    Като се харесват младите, да се вземат!
  • 30 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 1 Отговор
    Когато 99% от икономиката на държавата е в ръцете на посткомунистическите мутри, вече децата им и внуците им, да изсмучеш от пръстите си такава публикация на "анонимна пенсионерка" / вероятно бивш партиен член/ , това си е направо обида за интелектуалното ниво на нацията. Бива, бива елементарщина, ама тая продължава вече деситилетия

    Коментиран от #35

  • 31 ЕЙЙЙЙЙ ДЖУРНА....

    4 0 Отговор
    ....ЛЯТАААА, ВИЕ СЕГА ЛИ ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДА....ДВЕТЕ ШИШЕНЕТА КУПУВАТ ПОСТОЯННО У МААЛИТЕ
  • 32 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Може и във Чекмедже кинтажа!
  • 33 Мнение

    3 0 Отговор
    Тези пенсионери да внимават, че Нотариусите са в ГЕРБ ДПС. Едно подписче, едно ЕГН и не се знае какво ще стане после. ГЕРБ ДПС са невероятно имотни от подобни нотариусчета. В един момент ще ги изкарат тези сделки на светло, вече доста наследници изгоряха
  • 34 бЪндИт МеТодИеФ БурИсоФ

    2 0 Отговор
    После що съм имал нощни шкафчета пълни с пари и злато, ами за да плащам на изборите за да съм винаги първи,а стадото като види пари откача...
  • 35 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Точно така и всички тези които ги изброи, са наведени с разтворени към Козяк.
  • 36 n√Варна

    0 0 Отговор
    Вече писАх, ама пак да питам, щото не ги разбирам теА работи.
    Купуване на гласове/Изборна търговия ли е, ако опитни партийни активистки/специалистки предлагат правене на предизборни @вирки за гласуване в техен интерес?
    Същото се отнася и за потентни партийни юнаци, които предлагат удоволствие на закъсали гласоподавателки.