26 Септември, 2024 09:09 1 640 33

БАБХ не казва: Кой произвежда и кой продава фалшиво сирене?

  • сирене-
  • фалшиво сирене-
  • мляко

През лятото неправителствената организация "Активни потребители" излезе с анализ на 36 различни марки сирене

БАБХ не казва: Кой произвежда и кой продава фалшиво сирене? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която трябва да е мощен инструмент на държавата в защита на потребителите, се оказва безпомощна пред "епидемията" от некачествени продукти, пише в. "Сега".

През лятото неправителствената организация "Активни потребители" излезе с анализ на 36 различни марки сирене, продавани в търговската мрежа. Оказа се, че процентът на водата в някои проби надхвърля 70 и дори 80% - при допустими 60%.

Плащаш за сирене, получаваш... саламура

Преди дни друга НПО - Сдружението за достъпна и качествена храна, направи кръгла маса по същата тема, като цитира резултати от лабораторни изследвания, показващи, че от пет продукта с етикет "овче сирене" само един наистина е направен 100% от овче мляко, а другите са "комбинация" от съставки. Проба от "биволски" кашкавал пък показала пълно отсъствие на биволско мляко. На форума стана дума и за възхода на "сюнгерите" - сирена с ненормално високо съдържание на вода (75% процента и дори повече.

„Ако водата е 75,5%, а солта е 4,5%, в това "сирене" има 80% солена вода", коментира Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите.

На фона на растяща активност на неправителствения сектор БАБХ е учудващо пасивна. Нещо повече - изглежда се опитва да прикрива нередностите и нарушителите. Миналата година, например, когато бяха изнесени данните за фалшивите овчи сирена и кашкавали, агенцията оспори резултатите - пробите не били изследвани съвсем според европейските правила, обясни тогава високопоставена чиновничка от БАБХ.

Кой бълва храни имитации?

От време на време инспекторите по храните правят проверки и констатират нарушения - в мандри и цехове, по пазари, в бакалии и супермаркети. Потресаващото е, че дори когато открият големи безобразия, от БАБХ пазят в тайна извършителите. Оправданието е едно и също, откакто агенцията съществува - нормативната база не позволявала имената на нарушителите да се огласяват. Остава загадка защо този абсурд продължава - потребителите имат право да знаят кои са стоките фалшификати и кой ги мами.

В бранша знаят къде се произвеждат псевдосирена. Знае и БАБХ, както се разбра на кръглата маса - има предприятие, което вече е било затваряно заради сериозни нарушения, но продължава да бълва ментета.

„Беше затваряно два пъти след сигнали и проверки, а продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт”, коментира Андрей Велчев от „За достъпна и качествена храна”.

От БАБХ са безпомощни. "Ние сме го затворили, то работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", обясни д-р Камен Николов от агенцията.

С вързани ръце?!

Докато БАБХ се оправдава, че е с вързани ръце заради нормативната база, "Активни потребители" от години помага на хората да се ориентират на кои етикети да вярват, като публикува подробни данни за резултатите от лабораторните тестове на различни групи храни - млечни продукти, колбаси, мед и т.н., като посочва конкретните марки на изследваните стоки, цените и от къде са закупени.

В държавната агенция несъмнено работят чудесни и почтени експерти, но очевидно нещо не е наред в контролната дейност и по върховете.

От Асоциацията на млекопреработвателите са недоволни от "сивата конкуренция", която предлага "нестандартни" изделия като качествени храни, и настояват както за по-стриктен контрол, така и за повече гласност на проверките. Те искат спешни промени в нормативната база, които да позволят нарушителите да бъдат огласявани. Същото искат и гражданските организации за защита на потребителите - при това от години.

Остава загадка защо при толкова смени по върховете на БАБХ и на агроминистерството така и не се намери някой "смелчага", който да предложи необходимите промени в нормативната база.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съвест

    74 1 Отговор
    Защото всичко търпим...това е проблемът. А защо никой не посочва имената на фирмите или марките фалшиво сирене? Защото БАБХ е затрупана с пачки в пликове. Добър апетит!
  • 3 Последния Софиянец

    23 1 Отговор
    Всички.
  • 4 ППДБ =Герб =ДПС

    27 7 Отговор
    И да пискате и да не пискате пак ще го ядете ......Правилата в капитализмо-демократизма са такива !!!
  • 5 дядо поп

    34 1 Отговор
    Всички от този бизнес , без изключение. Само , че големите си плащат , а малките обират шамарите.
  • 6 БАБХ

    36 1 Отговор
    Зна м, че ви лъжат, грабят и тровят, но няма да кажа кой го прави.
  • 7 БАБХ са ОПГ с Мандраджиите!?

    39 0 Отговор
    Сиренето е Менте, заради тях, защото им Пълнят Гушите Яко и сега ни разстегат Локуми и общи приказки!? Кои са Нарушителите?? Мълчат,???
  • 8 ТаУмВзе

    27 0 Отговор
    Гепили са кинтажа и са си траят като Бити знаете си!
  • 9 Хохо Бохо

    40 0 Отговор
    При колбасите е още по-страшно. Причината БАБХ да си трайкат е корупцията в особенно големи размери
  • 10 Бендида

    44 0 Отговор
    БАБХ са под шапката на министерство на земеделието. Експерти от аграрното ведомство чат пат ни съветват по медиите, как да разпознаем фалшивите сирена и кашкавали.
    Подигравка и наглост.
  • 11 БАБХ =

    26 2 Отговор
    Б око
    А вантата
    Б анкянск
    Х айдук
  • 12 Слави

    24 0 Отговор
    Дясна ръка ляв джоб. През две седмици си пазарувам храна само и предимно от гранични държави. Тук рак-а е като настинка, поради надзора на БАБХ!
  • 13 Директора

    28 0 Отговор
    Бананова република
  • 14 Пурко

    43 0 Отговор
    След като БАБХ не могат да направят нищо,да се закрива агенцията.Защо трябва да им плащаме тлъсти заплати за нищоправене.? Ако баба Гинка е посяла от наивност 10 корена марихуана,с надеждата да спечели нещо,веднага ги изкореняват,бабата е арестувана и ще я съдят.А тези гадове,които произвеждат вредни продукти,и тровят народа са под чадърче!!!!!
  • 15 Трак

    29 0 Отговор
    БАБХ е най нефункциониращата институция в България

    Коментиран от #26

  • 16 Механик

    19 0 Отговор
    Абе те БАБАХ са ясни- мълчат си щото ще им изстинат местенцата, а и тия другите (НПО-то) и те уж знаят кои са производителите, ама и те не ги съобщават. А народеца в това време продължава да
    маа палмово масло+полска суроватка (на прах) и да се бие в гърдите, че яде "био", щото така пише на етикета и цената е по 5 в сравнение с другите ментета.
  • 17 ама има нова кола от 2 седмици

    13 0 Отговор
    тази, която обяснява, че дори когато открият големи безобразия БАБХ пазят в тайна извършителите, защото нормативната база не позволявала имената на нарушителите да се огласяват.
  • 18 Даниел

    15 0 Отговор
    Необходима е спешна промяна на нормативната уредба,а след това всяка партида на млекопреработвателите да бъде изследвана и резултатите да се обявяват публично,БАБХ нали са на държавна издръжка,защо не са в интерес на обществото?
  • 19 това мълчане всъщност

    7 0 Отговор
    трябва да се счита за укриване на престъпление срещу хората които са подведени че купуват истински продукти ,и става ясно че държавните институций продължават да подпомагат и прикриват престъпленията
  • 20 Дедо

    10 0 Отговор
    Ама да я закриват тази агенцийка Е БАХ.
  • 21 Един Е

    4 0 Отговор
    БАБХ ,защо оФсете си мислят ,че вълка ще ги пази от чакалите
  • 22 гост

    4 1 Отговор
    То да е само една фирма,с мед да я намажеш. Как да я кажат?Ще трябва да кажат и за другите. Просто е. Спрете да консумирате сирене,кашкавал и прясно мляко. Ще имате само ползи от такава стъпка.
  • 23 Елементарно

    4 0 Отговор
    Наши хора са... как да се издадеш!?
  • 24 Демократ

    8 0 Отговор
    Няма никаква загадка. Ченгетата командват всичко в държавата и задачата им е да репресират хората с некачествени продукти и техния сив сектор да набъбва нормативно обезпечен от техните депутати. Небивало високите цени се определят пак от ченгетата Зоров шеф на млечните продукти и Симов шеф на стоковата борса. Пак законово обезпечени с цел да няма пазарна икономика, а да има държавни клещи, които да държат под контрол всичко и да трупат пари и да имат власт.
  • 25 бай Иван

    5 0 Отговор
    От десет сирена обявени за "овче сирене" в едно има такова.Не казват в кое. Сирене което е феномен със 75% вода.

    Биволско сирене в което няма грам биволско мляко.

    Българска демокрация и независимост в която няма нито грам демокрация и нито грам независимост. Не го ли констатираме и това като български потребители.
    И като със сиренето консумираме нещо дето се казва демокрация и независимост , ама по същество си е чиста "гола вода"
  • 26 бай Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Трак":

    А има и комисия за "защита на потребителите".Тя точно от какво ни защитава? Там инсталираха на върха оная красавицата "Мария Филипова" свидетелката дето уж Божков щял да я изнасилва и дето беше момичето дето слушка Горанов /става въпрос за ония ЕСМ си между Божков и Горанов / .Като "нечия играчка" и подариха управлението на КЗП и чакайте някакви резултати ако си нямате работа. В България има повече от 100 контролни органа работещи избирателно . Задайте си въпроса при толкова контролни органи дори сиренето ни е фалщиво бе хора.Дори сиренето,дето го правим от столетия от два продукта! Всъщност три ако броим водата и която вече е най-същественият дял.
  • 27 БгТопИдиот🇧🇬

    3 3 Отговор
    Нал скачахте кат мамуни 89 за банани !!

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Партийното другарче

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Не ти ли омръзна като папагал да повтаряш едно и също. Или квот ти наредят.

    Коментиран от #32

  • 29 ФАЛШИФИКАТОРИТЕ,имената дайте!!!!!!...

    2 0 Отговор
    имат. Да се кажат на обществото, а то си знае работата.Излиза, че БАБК пази мошениците, и е Съучастник в измамата.Един кубик чиста вода е 3.50 лева Тези ни пробутват вмирисана за 20.00 лева/килограма.
    Променете Нормативната уредба в интерес на гражданите, защото сега Държавата е съучастник и помагач на Мошениците .Скопена институция .
  • 30 ЗАКРИВАНЕ НА БАБХ И СЪД ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ

    2 0 Отговор
    БАБХ СА МАФИЯ И ПРИКРИВА ОТРОВНИТЕ И ВРЕДНИ ХРАНИ С КОИТО СЕ ХРАНЯТ БЪЛГАРИТЕ. ТЕ ПРИКРИВАТ МАФИОТИТЕ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ВРЕДНИ ОТРОВНИ ХРАНИ.
  • 31 Дебилна псевдо държава

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    ВЕРНО Е СКАЧАХА КАТ МАЙМУНИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ЗА БАНАНИ. СЕГА РУПАТ ВСИЧКО МЕНТЕ И СА ДОВОЛНИ. ДЕБИЛИ СЪР. ДЕМОХРАТИЧНИ ДЕБИЛИ. РУЧАТ И МРАТ ОТ РАК РАДОСТНИ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.