Отидете към основна версия

2 220 23

Преди 30 години България постави на колене Франция - днес обаче се чувстваме унизени

  • футбол-
  • парк де пренс-
  • сащ 94'

Във времена на безпрецедентна икономическа и политическа криза, Четвъртите в света успяха да донесат топлина и щастие във всеки български дом

На 17 ноември 1993 г. един гол на стадион „Парк де Пренс“ обедини нацията и постави началото на лудото американско лято.

Днес се навършват 30 години от великата победа на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". На 17 ноември 1993 г. благодарение на късния гол на Емил Костадинов нашите се класират за Мондиала в САЩ, където постигат най-големия успех за родния футбол - четвъртото място на Световното. Победата над Франция роди фразата "Господ е българин!" и отприщи вулкан от свръхемоции на всички нас.

Срещата започна добре за французите и те поведоха с гол на звездата на Манчестър Юнайтед Ерик Кантона. Само шест минути по-късно обаче след центриране от корнер Емо Костадинов с глава изравни резултата. В края на мача французите вече започнаха да чакат последния съдийски сигнал и нашите се възползваха. При едно нескопосано центриране на Давид Жинола, топката попадна в българите и стигна до Любослав Пенев. Той с перфектен пас изведе Емил Костадинов, който разстреля с невероятен удар вратаря и разплака цяла Франция, а телевизионният коментатор Николай Колев – Мичмана изстреля емблематичната реплика "Господ е българин!“.

30 години по-късно част от участниците в него отново сплотяват футболните фенове, но не в радостта им.

Във времена на безпрецедентна икономическа и политическа криза, Четвъртите в света успяха да донесат топлина и щастие във всеки български дом. Накараха ни да мечтаем, да се прегръщаме по улиците и да крещим от еуфория.

Днес обаче се чувстваме унизени. И помежду ни, и в очите на световната футболна общественост.

Надяваме се, че някой ден отново ще получим възможност да се радваме на успехите на националния отбор. На пълен стадион!

Защото България го заслужава.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини