Отидете към основна версия

86 133 21

Екокъща за 6 700 лева

  • екология

Дом, който сякаш е излязъл от романите на Дж. Р. Р. Толкин, си е построил уелсецът Саймън Дейл. Екокъщичката, изникнала на мястото на кална яма, е издигната за три месеца и струва едва 3 000 британски паунда (6 670 лева). Дейл няма техническо или архитектурно образование и е готов да предостави плановете на всеки желаещ.

Саймън е изключително горд със семейния си дом, направен от дъбова дървесина, камъни и бали слама за изолация. "Имах известен строителен опит, четох много и нито за миг не загубих кураж", обяснява уелсецът и твърди, че се превърнал в архитект в хода на строежа.



Материалите за къщичката са събирани из околността със стремежа да бъдат нанесени възможно най-малко вреди на природата. Вътрешните стени са измазани с вар, която "диша" по-добре и е доста по-екологична от цимента.

За пода и обзавеждането са използвани дървени отпадъци, отоплението също е на дърва, а хладилникът работи с подземен въздушен поток. Централен оберлихт позволява на слънчевата светлина достига до вътрешността.



Електричество се генерира от фотоволтаици. Вода се изпомпва от недалечен кладенец, а под тоалетната има филтър от компост. Градината се полива със събрана дъждовна вода.

Къщичката на хобита е само началото за Дейл, който вече работи над следващия си проект - цяло селище с подобни сгради в Уелс. То се изгражда по инициатива на Lammas Organization, която пропагандира екологичното строителство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини