Отидете към основна версия

2 595 7

Слънчеви батерии добиват гориво от въглероден двуокис

  • слънчеви батерии-
  • въглероден двуокис-
  • фотосинтеза

Изследователи от Чикагския университет са създали нов тип батерии, които не само преобразуват енергията на слънчевите лъчи в електричество, а могат да превръщат въглеродния двуокис в гориво. Според създателите си иновационната система би могла да намали равнището на СО2 на Земята и добива на полезни изкопаеми.

Новите батерии работят на принципа на фотосинтезата. Вместо да преобразуват слънчевата енергия в електрическа, която после да се съхранява в батерии, те конвертират въглеродния двуокис от атмосферата във въглеводород. Полученият синтетичен газ или "сингаз" се състои от смес от водород и въглероден окис и може да се използва в сгъстен вид или за основа на други горива.

Самата идея не е нова. Създателите на системата са се вдъхновили от растенията, които превръщат въглеродния двуокис в "храна" с помощта на фотосинтеза. До момента пресъздаването на този процес в лабораторни условия е било крайно сложно, но американските учени твърдят, че това вече не е така, а цената на преобразуването на СО2 в литър гориво е съпоставима с тази на същото количество бензин.

Системата има и друго преимущество. Такива слънчеви панели могат да се използват не само на Земята, а и при бъдещата колонизация на Марс, чиято атмосфера се състои почти изцяло от въглероден двуокис.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини