11 Март, 2019 14:38 2 232 8

Изкуствени листа ще спасяват света

  • изкуствени листа-
  • фотосинтеза-
  • кислород
Изкуствени листа ще спасяват света - 1

В настоящето въпросът за свеж въздух и благоприятна атмосфера за живот става все по-актуален. Учените от университета в Чикаго Илинойс разработиха уникален прототип на изкуствени листа, които могат да възпроизвеждат естественият процес на фотосинтеза. Всичко това става възможно, благодарение на нови мембрани, обезпечаващи идеален обмен на газовете.

Изкуствени листа ще спасяват света

Разработката за разлагането на водород и кислород под въздействието на слънчева светлина при изкуствени лица датира от почти десет години. Чак сега учените се увенчаха с положителен резултат. Още повече, че ефективността на изкуствените листа е десет пъти по-голяма от тази на естествените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 166

    13 4 Отговор
    ЗАЩО У НАС НЕ СЕ НАКАЗВА ПРЕМАХВАНЕТО НА КАТАЛИЗАТОРИ КАКТО Е В ЦЯЛ ЕС !???????? ВЧЕРА МИНАХ ПО БУЛ. ОВЧА КУПЕЛ И МАЛКО НАД ИТАЛИАНЕЦА ОГРОМНИ НАДПИСИ ПРЕДЛАГАТ ПРЕМАХВАНЕ НА КАТАЛИЗАТОРА ДАЖЕ С ДОПЛАЩАНЕ !???? ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В ЕС
  • 2 БУК

    6 0 Отговор
    Това са пълни глупости!
    Ако бяха открили начин да пресъздадат фотосинтезата това щеше да световна сензация. Ако някой отрие как да произвежда енергия от фотосинтеза щеше да е решен проблема с енергетиката в световен мащаб. Това е най-ефективната и екологична система. Но това е фейк. Най-вероятно някаква имитация или част от процеса.
  • 3 куку руку ку

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изкуствени листа ще спасяват света"... има много по-лесен начин. Казва се озеленяване. Бог вече е измислил всичко, просто трябва да се възстановят горите, или поне да се спре изсичането им. Те сами ще се възстановят, особено тропическите.

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    1 1 Отговор
    Полусинтетични са все още. Използва се фотосистема две и синтетични сметосъбиращи комплекси и окислително редукционни електроди . Цялата работа е,че трябва да има източник на синтез на протеините, които асемблират фотосистема две. Затова такива полусинтетични комплекси се конструират най вече в бактерии. Обикновено нефотосинтезиращи, които стават такива. Един пример е с ивобилизирани такива комплекси на златни частици, които функционират в бактерии. Поне по Нейчър 2018.
  • 5 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "куку руку ку":

    И да изтребиш ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ!!! Те опасват зеленчуците и оставят Земята без кислород. Аз затова съм хищник! Мога освен агънце и зайче да хапна и пържолка от веги. Само заради доброто на Земята де :)...
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    Уникално е това откритие !!! Сега ще могат да извлекат вредните вещества от въздуха !!!
  • 7 ОТ ПЛАСТМАСА ЛИ СА НОВИТЕ ЛИСТА

    0 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ ЗАБРАНЕТЕ ИЗСИЧАНЕТО НА АМАЗОНКА А И НА ВСЯКЪДЕ И НЕ НИ ПРОБУТВАЙТЕ ПЛАСТМАСИ ОТНОВО И ОТНОВО....
  • 8 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ха така-а-а-а........ Де има дърво и трева го отсечете и опожарете, и произвеждайте " десет пъти по-ефективни" изкуствени листа..... Аман от алчни и безскрупулни изчадия...... Как ще ги харчите - две листенца - лев, или две левчета листото ??