Last news in Fakti

28 Септември, 2018 09:02 4 962 2

Колите ще се движат с... въглероден двуокис!

  • въглероден двуокис-
  • co2-
  • акумулатори-
  • рии-
  • автомобили-
  • електромобили
Колите ще се движат с... въглероден двуокис! - 1

Един от основните проблеми на околната среда е прекалено голямото наличие на въглероден двуокис. Това съединение е и основата причина, според еколозите, за нарушенията в екосистемите, както и за глобалното затопляне. Неотдавна обаче, учени от Технологичния институт в Масачузетс измислиха как автомобилите могат да се движат с CO2, а не да го изхвърлят в атмосферата.

Извличането на ползи от вредния газ става след подробно изследване на процесите, които произтичат в йон литиевите батерии. След това учените превръщат CO2 в основа за акумулаторите, като възпроизвеждат реакциите в батериите с въглероден двуокис. CO2 е активиран с воден разтвор от амини, като веднага след това започват да протичат нужните химични реакции.

Към момента акумулаторната батерия, работеща с въглероден двуокис има много кратък живот - едва десет цикъла на зареждане и разреждане. Учените обаче са се заели сериозно със задачата и твърдят, че ако успеят да намалят скоростта, с която деградират компонентите в иновационния акумулатор, ще създадат идеалните батерии на бъдещето, с които ще се задвижват всички автомобили.

Колите ще се движат с... въглероден двуокис!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    15 0 Отговор
    И откриха... фотосинтезата.
  • 2 нервен

    8 0 Отговор
    да и ще бълват кислород ... лекарите ще предписват да дишаме от ауспуха