Отидете към основна версия

3 866 12

Грешка на учените: Няма частица по-бърза от светлината

  • церн-
  • неутрино-
  • скорост на светлината-
  • айнщайн

Проблем в оптичен кабел

ЦЕРН.. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учените признаха за грешка откритието си, че има частица, която се движи с по-голяма скорост от тази на светлината. Миналата година физиците от ЦЕРН в Женева шокираха света и разбиха Айнщайновата теорията на относителността, записвайки частицата „неутрино”, която в опитни условия се движи по-бързо от светлината, прекрачвайки бариерата й от 299,792 км. за секунда.

Преди повече от 100 години гениалният Алберт Айнщайн твърди, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината в условията на вакуум. Днес изглежда репутацията му е възстановена, пише в. „Дейли телеграф”.

Изданието цитира източник от научните среди, който твърди, че грешката се дължи на проблем в компютърната мрежа. Става дума за лоша връзка по оптичен кабел. След коригирането й теорията на относителността била потвърдена, а не отречена. Проблемът предизвикал разминаване в данните за „неутрино” от 60 наносекунди.

Предстоят нови тестове, за да се изясни истината докрай.

Антонио Ередитато, говорител на учените от ЦЕРН, заяви преди време, че няколко пъти тестовете са потвърдили, че „неутрино” се движи по-бързо от светлината.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Откриха Божествената частица?

    Физиците от ЦЕРН откриха частица, която може да хвърли нова светлина върху зараждането на Вселената. Новооткритата елементарна частица е най-тежкия ...
    04.07.2012
    4 185
    2
  • Светлината не е №1 по скорост

    Удивителни новини дойдоха от ЦЕРН – учените откриха, че елементарни частици се движат по-бързо от светлината. Експериментът удря силно по осн ...
    23.09.2011
    4 722
    0