Last news in Fakti

4 Юли, 2012 13:02 4 175 2

Откриха Божествената частица?

  • церн-
  • хигс бозон-
  • божествена частица
Откриха Божествената частица? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Физиците от ЦЕРН откриха частица, която може да хвърли нова светлина върху зараждането на Вселената. Новооткритата елементарна частица е най-тежкият бозон, известен до момента. Нужни са още изследвания, преди да стане ясно дали това е търсеният Хигс бозон, наричан още „Божествената частица“, заради който в Женева бе построен прословутият Голям андронен колайдер, пише в. „Уолстрийт Джърнъл“.

За момента учените описват откритието си като задоволително и му придават висока степен на вероятност. То идва от мащабен статистически анализ, а слуховете вече твърдят, че 50-годишното търсене на Хингс бозона е приключило с успех, чието публично обявяване за момента се изчаква.

Екип от 30 български учени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика /ИЯИЯЕ/ към БАН участва в експеримента в търсене на Higgs бозон или т.нар. “Божествена частица”. Утре учените ще дадат пресконференция от 13:30 часа в Големия салон на БАН, за да обяснят що е то „Божествената частица“, наистина ли е открита и какъв е българският принос. Ръководителят на екипа доц. Владимир Генчев ще направи мултимедийно представяне на експеримента и ще представи българския екип.

Митичният Хигс бозон се свързва с групирането на елементарните частици след Големия взрив до планети, а от там – до появата на живот. Счита се, че „Божествената частица“ обяснява наличието на маса при елементарните частици, формирали познатите ни днес небесни тела.

„Трудно е да останеш безучастен към тези резултати“, заяви директорът на ЦЕРН Серджо Бертолучи. Освен това, откритието е потвърдено от още две независими лаборатории.

Хигс бозонът е последното неоткрито звено в Стандартния айнщайнов модел на физиката, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици. Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Prelude

    0 0 Отговор
    От ЦЕРН твърдят че значимостта на резултата е 5 сигма което принципно се води за откритие (шанс 1 на 3 милиона да е грешка). Това е поредното потвърждение на верността на Стандартния Модел е доказателство че човек наистина е достигнал много дълбоко разбиране за природата.
  • 2 330i

    0 1 Отговор
    а пък японците от кога са открили, че колелото се върти, а пък за великите променливи клапани не ми се говори