Отидете към основна версия

13 169 25

Пак обраха АвтоВАЗ

  • автоваз-
  • lada-
  • кражба-
  • обир

Неизвестни лица са задигнали огромен брой части от завода на АвтоВАЗ в Толиати. Стойността на плячката тепърва ще се установява с експертиза, съобщава "Самарское обозрение".

За нуждите на разследването към момента от компанията са заявили щети за над 1 000 000 рубли (€13 929), за да може обвинението да бъде квалифицирано като кражба в особено големи размери. Според запознати обаче цената на компонентите е много по-висока.

Кражбите на части са стар проблем за АвтоВАЗ. През 2009 г. руската полиция залови банда, която се опитвала да изнесе от завода 105 чувала авточасти с помощта на... надуваеми лодки. Няколко месеца по-късно на входа на предприятието бе задържан КамАЗ с двойно дъно на каросерията и специално пригодени клетки за укриване на компоненти.

През 2011 г. следователи започнаха серия от разследвания на кражби на метални листове и различни детайли от завода. Приблизително по същото време дъщерният холдинг "Лада-Сервис", който включва 140 сервизни центрове, пък установи липсата на автомобили за 1 млрд. рубли (€13.8 млн.).

Връх на наглостта обаче бе кражбата на изложбен прототип на Lada XRAY през 2016 г. по случая бяха задържани двама заподозрени, които се оказаха сътрудници на службите за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини