Отидете към основна версия

3 351 3

Адаптивен круиз контрол за мотоциклети

  • адаптивен круиз контрол-
  • мотоциклети-
  • bmw

Двуколесните BMW-та вече ще могат да поддържат автоматично скорост и дистанция на пътя

BMW Motorrad обяви новата система за помощ на водачите на мотоциклети - адаптивен круиз контрол. Активният круиз контрол (ACC) автоматично настройва скоростта на мотоциклета, като поддържа разстояние до автомобила отпред. До сега тази система не е инсталирана серийно на мотоциклети, но се използва активно при автомобилите.

Системата Active Cruise Control за мотоциклети, е разработена от баварски инженери заедно с Bosch. Тя позволява на водача да избере едно от трите нива на разстояние, да зададе скоростта и да настрои нивото на автоматично ускорение и забавяне: комфортно или динамично.

Разработчиците на AAC взимат предвид факта, че за разлика от автомобилите, мотоциклетът се накренява в завоите. Така системата открива отклонението на мотоциклета от вертикалната ос и ограничава промяната на скоростта при завиване, за да поддържа максимална стабилност.

От BMW Motorrad подчертават, че адаптивният круиз контрол е спомагателна система, която по никакъв начин не предполага цялостно прехвърляне на управлението от водача на машината. Ще припомним, че BMW не е единствената компания, която работи в тази посока.

KTM по-рано започна да тества активен круиз контрол и следене на слепи петна на 1290 Super Adventure S. Очаква се новите функции да бъдат интегрирани в серийни мотоциклети през 2021 година. В допълнение, бъдещият круиз контрол на BMW е обещан и за мотоциклетите Ducati Multistrada.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини