Отидете към основна версия

29 186 78

Toyota променя играта в автомобилния свят още догодина

  • toyota-
  • батерии-
  • електромобили

Зареждане от 0 до 100% за 10 минути и автономност от около 500 км са само част от декларираните характеристики, с които японците ще изненадат света с новата си батерия

Въпреки че тези характеристики изглеждат нереалистични и написани само на хартия, японците твърдят, че те ще бъдат постижими с въвеждането на иновативна технология и т.нар. твърди батерии. Toyota Motor планира да представи публично своя прототип на такава батерия през 2021 година. Твърди се, че това ще промени играта не само на пазара на електрически превозни средства, но и в автомобилната индустрия.

От десетина години много се говори и пише за полупроводникови батерии, но най-накрая Toyota ще вкара тази технология в серийните електрически превозни средства. Целта ѝ е да стартира продажбите на автомобили с такива батерии до края на 2025 година.

Полупроводниковата батерия позволява да се удвои резерва на мощност при батерии с подобен размер. Това ще бъде постигнато чрез увеличаване на енергийната плътност (ват на кг) на елементите, пише японското издание на Nikkei.

Също толкова важно е, че ще отнеме само десет минути, за да заредите напълно такова електрическо превозно средство. Това време вече е сравнимо със скоростта на зареждане на конвенционален автомобил с двигател с вътрешно горене. Има и други важни предимства на твърдотелните батерии - те са по-малко податливи на пожар.

В момента Toyota се нарежда на първо място в света по брой патенти в тази област - над хиляда. Nissan също разработва собствена твърда батерия и планира да започне да я инсталира в серийни електрически превозни средства до 2028 година.

Преминаването към нова технология на батериите ще засегне доставчиците. Японските производители на автокомпоненти бързат да създадат необходимата инфраструктура за снабдяване на автомобилни компании. Mitsui Mining and Smelting, по-известен като Mitsui Kinzoku, ще пусне пилотен завод за производство на твърди електролити за батерии. Sumitomo Chemical също разработва материали.

Производствената площадка, разположена в изследователския център в префектура Сайтама, ще може да произвежда десетки тонове твърд електролит годишно от следващата година - достатъчно за изпълнение на всички поръчки. Освобождаването на такива елементи изисква втвърдяване на сулфидите - това е задача на металургичната и химическата промишленост.

Но разработването на нов тип батерии се извършва не само в Япония. Според Nikkei, германският концерн Volkswagen AG планира да започне производство на твърдотелни батерии през 2025 г. чрез съвместно предприятие с американския стартъп QuantumScape. Според последните публикации компанията вече е изградила прототип, способен да зарежда 80% за 15 минути.

Toyota се фокусира и върху автомобилите с горивни клетки. На 9 декември стартира продажбите на второто поколение на водородния автомобил Toyota Mirai.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.

Свързани новини