Отидете към основна версия

19 278 127

Руснаците не залагат на електромобилите. Те разработват електрически ракетни двигатели

  • космос-
  • русия-
  • ракетен двигател

Електрическият ракетен двигател използва принципа на плазменото ускорение от външно магнитно поле, създадено от свръхпроводници

Новият електрически ракетен двигател (ERE) е разработен и сглобен в хода на партньорска програма между частната руска компания SuperOx и Департамента по физика на плазма. Към днешна дата са проведени първите успешни стендови тестове на двигателя, които показват ефективност от 54%. Използването на такива двигатели в космическите технологии ще намали цената на полетите и ще увеличи масата на полезния товар, който може да бъде изведен в орбита.

Разработването и създаването на руския електрически ракетен двигател отне три години. В резултат на това беше доказана възможността за ефективно прилагане на свръхпроводимост в двигателите на космическите кораби. Двигателите от този тип могат да станат част от космическите кораби, предназначени за изследване на дълбокия космос и пътуване до Луната и Марс.

Електрическият ракетен двигател използва принципа на плазменото ускорение от външно магнитно поле, създадено от свръхпроводници. В резултат на това според разработчиците ще бъде възможно да се създадат двигатели с рекордна производителност. Двигателят, който е преминал тестове на стенда, е в състояние да развие мощност от "десетки kW". Забележително е, че електрическите ракетни двигатели, използвани в момента в космическата програма, могат да развият максимална мощност не повече от 10 kW.

По-конкретно технологията е следната: Инертен газ, нагрят до плазмената температура, ускорен от електромагнитно поле, създадено от магнит от високотемпературен свръхпроводник (HTSC), се използва за генериране на тягата в руския електрически ракетен двигател. Тестовете показват, че EJE изисква 10 пъти по-малко гориво от съществуващите в момента "химически" двигатели.

В резултат на това ще бъде възможно не само да се увеличи времето за работа на космическите кораби, но и да се увеличи значително масата на полезния товар, изстрелян в орбита. Според разработчиците на новия ERE, използването на свръхпроводимост е позволило да се намали масата на магнита 4 пъти в сравнение с традиционния аналог, а общите размери на магнитната единица са намалени 3 пъти, консумацията на енергия е намалена с 20 пъти в сравнение с медния аналог.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 94 гласа.

Свързани новини