6 Февруари, 2021 11:25 19 170 127

Руснаците не залагат на електромобилите. Те разработват електрически ракетни двигатели

  • космос-
  • русия-
  • ракетен двигател

Електрическият ракетен двигател използва принципа на плазменото ускорение от външно магнитно поле, създадено от свръхпроводници

Руснаците не залагат на електромобилите. Те разработват електрически ракетни двигатели  - 1

Новият електрически ракетен двигател (ERE) е разработен и сглобен в хода на партньорска програма между частната руска компания SuperOx и Департамента по физика на плазма. Към днешна дата са проведени първите успешни стендови тестове на двигателя, които показват ефективност от 54%. Използването на такива двигатели в космическите технологии ще намали цената на полетите и ще увеличи масата на полезния товар, който може да бъде изведен в орбита.

Разработването и създаването на руския електрически ракетен двигател отне три години. В резултат на това беше доказана възможността за ефективно прилагане на свръхпроводимост в двигателите на космическите кораби. Двигателите от този тип могат да станат част от космическите кораби, предназначени за изследване на дълбокия космос и пътуване до Луната и Марс.

Руснаците не залагат на електромобилите. Те разработват електрически ракетни двигатели

Електрическият ракетен двигател използва принципа на плазменото ускорение от външно магнитно поле, създадено от свръхпроводници. В резултат на това според разработчиците ще бъде възможно да се създадат двигатели с рекордна производителност. Двигателят, който е преминал тестове на стенда, е в състояние да развие мощност от "десетки kW". Забележително е, че електрическите ракетни двигатели, използвани в момента в космическата програма, могат да развият максимална мощност не повече от 10 kW.

По-конкретно технологията е следната: Инертен газ, нагрят до плазмената температура, ускорен от електромагнитно поле, създадено от магнит от високотемпературен свръхпроводник (HTSC), се използва за генериране на тягата в руския електрически ракетен двигател. Тестовете показват, че EJE изисква 10 пъти по-малко гориво от съществуващите в момента "химически" двигатели.

В резултат на това ще бъде възможно не само да се увеличи времето за работа на космическите кораби, но и да се увеличи значително масата на полезния товар, изстрелян в орбита. Според разработчиците на новия ERE, използването на свръхпроводимост е позволило да се намали масата на магнита 4 пъти в сравнение с традиционния аналог, а общите размери на магнитната единица са намалени 3 пъти, консумацията на енергия е намалена с 20 пъти в сравнение с медния аналог.

Руснаците не залагат на електромобилите. Те разработват електрически ракетни двигатели


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    223 42 Отговор
    Е, нищо не можели руснаците, а??? :)))))

    Коментиран от #29, #32, #111

  • 2 доброжелател

    193 40 Отговор
    Един приятел твърди че руснаците са...на ниво 19 в. Сега ще му пратя тази статия.

    Коментиран от #4, #36, #99, #109

  • 3 Гост

    19 83 Отговор
    Вирусът "ще" заразява и космическите им технологии. Дано не ги погуби.
  • 4 Бачо Киро

    216 31 Отговор

    До коментар #2 от "доброжелател":

    Те понеже са на ниво 19в затова с години американците летяха с тях до МКС ... Може да са всякакви, но винаги са имали участие в де що технологии се сетиш. Ма не правели телевизори като Самсунг и коли като Мерцедес ... Ми купуват си ги, нормално да се фокусират над определени неща, след като другите съществуват за покупка така или иначе ... Нашите коментатори все гледат ту САЩ, ту Русия, ту Китай ... никой не смее да погледне нас ...

    Коментиран от #120

  • 5 бобчо

    222 31 Отговор
    Безспорно руския народ е изключително интелигентен, умен с истински учени в много сфери! Грешката на руските управляващи беше, че вярваха на Запада, дори и Путин вярваше на Запада, но от 7-8 години вече не вярват на нищо и това е добре за Русия! Русия вече усилено се стреми да създаде земеделие, животновъдство, вече по магазините в България вместо канадска леща има руска, по евтина! Същото важи и за други отрасли! Те са добре ние да му мислиме!

    Коментиран от #62, #100

  • 6 Бай Ганьо

    122 33 Отговор
    Да се ПОХВАЛИМ и ние.
    В 21-ви век правим ИНЖЕНЕРНОТО ЧУДО на ТЕХНИЧЕСКАТА МИСЪЛ......ЧУШКОПЕК.....за цели ТРИ ЧУШКИ.🤣
    А в края на 21-ви век, ЩЕ НАПРАВИМ ПРОТОТИП на ЧУШКОПЕК за ЦЕЛИ ПЕТ ЧУШКИ....хахаха🤣🤣🤣

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Патова ситуация

    79 22 Отговор
    Сега анти електриците са в патова ситуация.

    Как да плюят по електричеството, като става въпрос за Русия?

    Как да хвалят Русия, като става въпрос за електричество, а това им беше основна опорка - нямало електрически ракетни двигатели?

    А сега де?

    Коментиран от #23, #61, #70

  • 8 Българина

    148 30 Отговор
    Руски коли на пазара няма......американски също НЯМА.
    Руски телевизори няма....и американски НЯМА.
    Няма руски хладилници, печки, перални, миялни, НОооооо, и американски НЯМА.
    Имаме обаче РУСКА АЕЦ, РУСКИ ВЕЦ, РУСКИ ТЕЦ и РУСКА ГАЗ, но АМЕРИКАНСКИ НЯМА.🤣🤣🤣

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 разработвали

    22 69 Отговор
    Дрън, дрън - ярина.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не си забавен

    34 61 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Ганьо":

    Мислиш ли че на някой си интересен с тези чушкопеци?

    Какво мислиш че постигаш, като подценяваш българите и възхваляваш руснаците?

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Ганьо

    52 17 Отговор
    Чуда се нема ли начин да внедря тая технология в чушкопека? Чушкопек с ракетен двегател......звучи така някак иновативно!
  • 14 Алекс

    49 5 Отговор
    Януари 2020 AdAstra направи първия тест на VASIMR в изкуствен вакум, като достигна мощност от 120kW, имат и планиран тест, при който двигателя да се изведе до МКС, където ще гонят макс. мощност на двигателя от 200kW. Не знам за какви "максимални десетки kW" се говори в статията.

    Дано успеят да развият технологията и да я качат на сонда. Ще съкратим времето за пътуваме до Марс от 6 месеца, на ~40дни.

    Ако държавните администрации започнат да харчат по-малко за оръжия и се съсредоточат върху научния прогрес, не ми се мисли какви чудеса ще видим. В момента и НАСА, и Роскосмос имат затруднения, до голяма степен идващи по политическа линия. Хубаво е, че все повече се говори за пилотирани мисии до Луната и се събужда отново космическата надпревара между държавите.

    Коментиран от #25

  • 15 смях

    47 90 Отговор
    Йонния двигател се използва на запад от над 50 години. SpaceX също използват йонни двигатели в над 10 000 изстреляни сателита от програмата Starlink. Руснаците тепърва откриват тази технология, само и сменят името и го представят като голямо научно октритие. Нищо ново под Слънцето.
  • 16 RAMPEGE

    58 23 Отговор
    Руснаците отдавна са сглобили електро магнитен гравитационен двигател
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 другарят

    68 20 Отговор
    В същото време американски учени са открили, че мъжете които изневеряват са с по- голямо стъпало на краката! Това се води "научно откритие" напълно сериозно, както и много подобни за които четете всеки ден и за които се отделят милиарди долари! Корупцията в краварника е жестока. Вчера написах че за разлика от тях, в Русия се занимават с истинска наука и открития по повод статията вчера.. о. видите ли в Русия освен ядрано оръжие превели и ваксини...
  • 19 Бай Ганьо

    36 37 Отговор

    До коментар #12 от "Не си забавен":

    Добре де, ще се похваля с история, когато Аз - Ганьо още не съм бил роден.
    И така, понеже говорим за изостанала Русия и напреднала евроГЕЙска България, нека се похвалим с история.
    През далечната 1876-та година инженерното чудо на Вазовите герои създават ЧЕРЕШОВОТО ТОПЧЕ. Напреднал във времето си страховит ТОП, и то САМО 100 ГОДИНИ СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО на "Балшой театър"....хахахаха.🤣🤣🤣
    Добре е, нали!Хахаха🤣🤣🤣

    Коментиран от #24, #51, #102

  • 20 бобчо

    63 9 Отговор
    Оо, тази технологияза чушкопек с три чушки е стара! Сега имаме най - нова технология, която я измисли бате Бойко и Фандъкова и това е технологията: Ремонт на Ремонта! Тази технология я няма никъде в ЕС и САЩ! Бате Боко е продал патента само в някои развиващи се държави от ЦЕНТРАЛНА АФРИКА, като Конго и Гана! А технологията може да се прилага на всякъде, в Метрото, в Магистралите, в Площади, Озеленяване изобщо е, като перпето мобиле! Много доходоностно!!!!!!

    Коментиран от #119

  • 21 Р.радев

    9 27 Отговор

    До коментар #8 от "Българина":

    Нещо си се объркал,и си доста неподготвен в изказването.А да си чувал случайно за тецове Марица изток 1 и 3?

    Коментиран от #54, #60

  • 22 А самовар на ток...

    12 15 Отговор
    В Техномаркет, кога... ?
  • 23 Rado

    19 29 Отговор

    До коментар #7 от "Патова ситуация":

    И русофилите наричат тези, които карат или са фенове електрически коли Днендъри, но не осъзнаваха, че някой ден те самите ще станат Джендъри според тяхните разбирания. Пълен смях
  • 24 Да еааа!

    13 9 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Ганьо":

    Е и какво? Като нямаш желязо, но имаш идея, можеш да използваш топчето като нападателна граната - за психологически ефект!
  • 25 За какви държави говориш

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Алекс":

    Вече надпреварата в космоса е между частни компании.

    Коментиран от #27

  • 26 Никой

    4 6 Отговор
    Нещо не ми става ясно,ще има летящи коли бе,хахаха!🤣🤣🤣
  • 27 Алекс

    29 6 Отговор

    До коментар #25 от "За какви държави говориш":

    Колко мислиш, че би оцеляла частната инициатива в момента без държавните поръчки? SpaceX определено промени цялата индустрия, да не говорим че има десетки други компании, които сериозно напредват в своите разработки. Бъдещето за комерсиалните полети принадлежи на частния бизнес, факт.

    Говоря за проекти с истинско научно значение, а не извеждане на телекомуникационни и военни сателити в ниска орбита. Къде щеше да е сега астрономията ако на НАСА не им се налагаше на всеки 4 години да преговарят с нова администрация и едва ли не да ги молят за 3-5% бюджет. Вече се чува за първите пречки с Байдън и мисията до Луната.
  • 28 От пияния и лудия бяга

    22 46 Отговор
    Те така правят всичко алкашите!От ваксината прескочиха 3 етап !Сега прескачат ел. автомобилите и направо на ракети!Та затова цялата им работа е за септичната яма/нужника/

    Коментиран от #46, #52

  • 29 Чакай де

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    В статията има 4 пъти - ЩЕ ... 🤭

    Коментиран от #34, #47

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Много тролове тук

    17 18 Отговор
    Това, което са "открили" се нарича йонен двигател. Ако не вярвате вижте си новината от 2017 https://m.fakti.bg/technozone/265562-nasa-izprobva-uspeshno-ionen-dvigatel

    Коментиран от #50, #53, #56

  • 32 Онзи

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    Могат. Но Vasimr vx-200 двигателя има 60-65 ефективност и то от доста време вече. Така че нищо ново не са измислили. Също не е вярно че текущите двигатели не могат да развият повече от 10kw, проблема не е двигателя а захранването. Само на слънчеви панели не става.
  • 33 Пиянци

    15 24 Отговор
    Само чайници и самовари могат да правят и да се напиват жалката истина
  • 34 Така де 😉

    21 12 Отговор

    До коментар #29 от "Чакай де":

    Докато откраднат от другите нечий проект.Хакери много руски
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Rado

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "доброжелател":

    А аз да ти пратяли статия, в която пише, че американеча Илон Мъск ще праща хора на Марс.

    Коментиран от #98

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иван

    21 23 Отговор
    Поредната измишльотина, в бъдеще неопределено време , с което да се надъхат колко са велики. А местните продажници веднага намират повод да плюят против родината си. Това са русофилите, жалки, низши предатели.
  • 39 РУСИЯТА......ЯКА КАРАНТИНА

    14 9 Отговор
    И КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ТОЗИ ДВИГАТЕЛ МА ПРАКТИКА, ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА....ИЛИ А Е САМО РАЗРАБОТКА.....

    Коментиран от #40, #43

  • 40 КАТУН С РАКЕТИ

    17 16 Отговор

    До коментар #39 от "РУСИЯТА......ЯКА КАРАНТИНА":

    За сега са само думи.После следва анимация,след това евентаулно макет и на края провален проект.
  • 41 Йозеф

    19 19 Отговор
    Какъв йонен двигател, ватниците двг не могат да направят, 75 години неуспешни напъни и все дефект излиза.

    Коментиран от #78

  • 42 Те не могат климатик

    22 21 Отговор
    за кола да направят, електрическия автомобил им е тъмна Индия, обаче електрически ракетен двигател ще правят. СмЕх, братче! Що не си гледат одеколона "Тройной" и киселите краставички и не престанат да се излагат пред целия свят, не мога да разбера?
  • 43 Anadolu Manafesi

    13 3 Отговор

    До коментар #39 от "РУСИЯТА......ЯКА КАРАНТИНА":

    В спътниците , благодарение на които имаш GPS и телевизия . Също и във изследователските апарати , летящи към други планети . Иначе може да не могат да направят кола , но такива двигатели има отдавна , този просто използва свръхпроводници в магнитите
  • 44 авторе

    3 1 Отговор
    оправи си мерките 1kW=1.341 к.с.
  • 45 оня с коня

    1 11 Отговор
    Не ми стана ясно това Устройство Статино на Земята ли ще стои ище служи за Изстрелване на ракетата/ема отдавна такива Оръдия ,в чието "Дуло" Снаряда се ускорява с Ток/,или ЩЕ ЛЕТИ С Ракетата.Ако е Второто,то не се казва КОЛКО ЩЕ ТЕЖАТ АКУМУЛАТОРИТЕ,какъв обем ще имат и Колко Ефективност ще имат с едно Зареждане.
  • 46 N.b.

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "От пияния и лудия бяга":

    За кенефа ,освен теб,няма друг.
  • 47 дедо

    14 11 Отговор

    До коментар #29 от "Чакай де":

    само да питам с какви двигатели излизат в космоса американците

    Коментиран от #58

  • 48 Гост

    20 5 Отговор
    Поздрав за нацупените, завистливи, нас. рани евроатлантици.
  • 49 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "осъзнай се":

    Русофобските тролове са най-вече от Турция.
  • 50 Rado

    12 12 Отговор

    До коментар #31 от "Много тролове тук":

    Много рано ги секна, трябваше да ги оставиш до утре да се порадват на поредната руско "безаналогово" откритие.
  • 51 Гост

    26 7 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Ганьо":

    Космическите храни се правят по методика разработена от българин. Двигателите на лунният модул, с който хората кацнаха на Луната, са разработени също с българско участие. Невежеството ти е плод на мързел, че не си потърсил никакво инфо по въпроса. Хейтването ти е плод на скапан ген, произлизащ от Мала Азия.

    Коментиран от #57, #72

  • 52 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "От пияния и лудия бяга":

    Поговорката е От лудия и пияния бяга. Написал си я наобратно, както всичко останало при теб.
  • 53 Гост

    12 6 Отговор

    До коментар #31 от "Много тролове тук":

    Йонният двигател няма нищо общо с плазмата.

    Коментиран от #125

  • 54 Ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Р.радев":

    Те са изцяло български и нямат общо с АЕЦ нещо си се заблудил
  • 55 дърт русофил

    8 7 Отговор
    От двигателите за кола аз признавам само осмака на Крайслер , който тегли като луд моята тридесет годишна джипка! Но съм поклонник на руската техника от дете - има неща които никой друг народ не е постигнал в техниката - примери безброй. От днес си затвориха устите и разбирачите в медицината - Спутник - V е признат от американците а не от "тъпите" русофили у нас - аз съм си такъв. Имал съм много руски коли - добри са, но сега карам американски ве-8!Който не е пробвал нищо не знае!

    Коментиран от #118

  • 56 Borislav Popov

    25 6 Отговор

    До коментар #31 от "Много тролове тук":

    глей сега...Плазмен двигател, познат и като двигател с ефект на Хол, е вид йонен двигател, използван за задвижване на космически спътници. Тези двигатели са разработени през 50-те и 60-те години на 20 век едновременно в САЩ и СССР (по-интензивно в Съветския съюз). Двигателите се използват активно на космическите апарати от 1972 г.
    Схема на плазмен двигател
    Принципът им на действие се състои в улавянето на електрони чрез магнитно поле. Електроните йонизират пропеланта, и от своя страна неговите йони създават тяга.
    Плазмените двигатели могат да ускоряват до 15 – 30 km/s, и произвеждат около 1 N тяга. Някои съвременни руски плазмени двигатели (СПД-290) имат мощност до 30 kW. Плазмените двигатели са използвани за задвижване на редица спътници, сред които SMART-1, както и на спътниците от системата Starlink.......та въпросният КЛОУН мЪСК ИЗПОЛЗВА ТОВА КОЕТО РУСНАЦИТЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ПРЕЗ 1960 Г.,в момента говорим за чист електрически двигател,Мъск и него ще използва само че след 50на години

    Коментиран от #64

  • 57 Бай Ганьо

    17 5 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Сельо, храните за космоса ги правехме по времето на соца, когато имахме държава.

    Коментиран от #88

  • 58 Алекс

    7 10 Отговор

    До коментар #47 от "дедо":

    AEON е в разработка, AJ и техните модификации в някои версии на Atlas V, BlueOrigin си правят собствена разработка BE двигатели, BE-4 изцяло ще заменят РД-180 в Atlas и бъдещия Vulcan. BE-3 извежда New Sheperd и New Glenn. GEM63 във буустърите на Atlas V, GEM63XL се разработва за Vulcan. Merlin на SpaceX, също и Raptor-ите, които вече се показаха в два полета на Starship. RL-10A/10B/10C се използва на всички модификации на Atlas III, DELTA IV и SLS. Новият SLS, който НАСА тества наскоро. И т.н. и т.н., това са само основните.

    Този въпрос, предполагам, е породен от вечната опорка за РД-180, че бил изнесъл американците на гръб. RD-180 се използва единствено в Atlas III и Atlas V, и то не във всички модификации. От всички полети на двете версии, най-запоняща е OSIRIS Rex, която ще донесе пробите от астероида Бену към края на 2023. Може да броим и MRO мисията до Марс.

    Твои ред е да кажеш за Роскосмос, че откакто ги създадоха в началото на 90те, нещо се губят.

    Коментиран от #94, #95, #110

  • 59 Кракра

    6 9 Отговор
    А пералня кога?

    Коментиран от #89

  • 60 Кумчо Вълчо

    27 2 Отговор

    До коментар #21 от "Р.радев":

    Май не си си взел хапчето. Освен собствеността всичко в Марица изток е българско та даже и работещите и управляващите , краварите само си вземат парите защото сме будали.
  • 61 Дабе

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Патова ситуация":

    И къде са бв пурьо? На чертежи,като всичко останало!!
  • 62 Никой

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "бобчо":

    Така е все пак са направили наи доброто оръжие по време на втората световна и след нея (ак47) даже и сега продават ц400 и правят ц500 разработват и самолет от 6 то поколение американците още работят по 5 то с един и същ самолет...издухали са ги но злобата им е "страшна" с новия вирус "корона" запитаите се също защо се казва "КОРОНА" 👑 👑 💰 ‼️‼️‼️
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Anadolu Manafesi

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "Borislav Popov":

    Искаш да кажеш че йонните двигатели не са електрически ли ? Какво имаш предвид под изцяло електрически двигател ? В статията ясно е обяснено че магнитното поле ускорява именно йони , така че това си е чист йонен двигател . За пореден път показваш че си некомпетентен по всякакви теми и колкото и да използваш информацията от интернет просто нямаш капацитет да я разбираш .

    Коментиран от #80, #90

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Готин

    8 1 Отговор
    ,,Чукча не читател, чукча писател,, А пък да чете между редовете, чукча изобщо не знае. Драги коментиращи! Откритието води към ,,управляем термоядрен синтез,, което за повечето от вас е ,,тъмна Индия,,.
  • 67 Лакафдии

    5 8 Отговор
    За каква компетентност говорите тук? Както автора на статията, така и в коментарите се говори за 10kW, 20,kW,10kW
    Моето ауди е 160кW. Мерните единици нещо ви бягат, камо ли да разбирате от йонни или плазмени двигатели!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Маио

    15 4 Отговор
    За съжаление комунизма имаше голям негативен ефект върху Русия. Руският гений обаче винаги е предоставял едни от най- ключовите решения за напредъка на човечеството.
    Не че съм русофил, но фактите са си факти. Друг е проблема, че това не се харесва на ЕС и САЩ, които чрез медиите всякак опитват манипулират обществото
  • 70 Анти електрик

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Патова ситуация":

    Прочети внимателно за какво става дума ! Те няма да правят електрически чушкопеци за пътя. Технологията е съвсем друга за тези неща ,а ти и другите еко маниаци ще ви питаме как ще зареждате тези барутни и където минават едва 300 км на ток ако електроцентралите няма как да произвеждат толкова ток колкото е нужно ( като се има предвид ,че и домакинство , заводи и т.н. го ползват ). Не забравяй ,че тока ще скочи драстично след време заради вас и тогава пак ще си говорим (не ,че сега цената е малка).

    Коментиран от #74

  • 71 ДИМИ

    4 0 Отговор
    И БГ ИМАМЕ ПОДОБНИ ТЕМАТИЧНИ РАЗРАБОТКИ. СПРАВКА - ИЕ БАН.
    НО САМО БАН НЕ СТИГА - ТРЯБВА И ДЪРЖАВА
  • 72 Гъзибаров

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    А "Лунната походка" на Майкъл Джексън, сигурно и тя е българска.....или на макетата?!!!!!!!
    Хахахаха.🤣🤣🤣
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Никога не ви се е отдавало мисленето

    2 6 Отговор

    До коментар #70 от "Анти електрик":

    В Германия тока винаги е бил скъп, но заради зелената енергия стана още по-скъп. Знаеш ли какво правят германците по този повод?

    Монтираните от домакинствата слънчеви модули на покривите на жилищни сгради са рекордни за 2020 година, сочат данните на Федералната асоциация за слънчева промишленост (BSW-Solar).

    Изградените соларни мощности на покривите, които са под 10 кВт, са на 151 700 нови обекта за 1 131 МВт. За сравнение, през 2019 г. техният брой е бил 77 100, а общата мощност - 570 МВт. През 2011 година, която с смята за рекордна, са били регистрирани 120 000 малки слънчеви инсталации за 700 МВт.

    Ще сметнеш ли за колко електромобили ще стигне добавената мощност само за последните три години от домакинствата? Ти как си произвеждаш горивото за лекия ти автомобил?

    Коментиран от #76, #92

  • 75 🐷 Боко ТИКВАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Ivan":

    Всичко ми влиза....и на вас.🤣🤣🤣
  • 76 ДВГ

    9 5 Отговор

    До коментар #74 от "Никога не ви се е отдавало мисленето":

    евроГЕЙче, а на теб мисленето ти е много, ама много непознато.Нали монтирането на тия соларни панели струва кинти, бе френд.Сметни за каква инвестиция става въпрос, и кога ще си възстановиш вложените кинти!И като тръгнеш на море, къщата си със соларните панели, КАТО ОХЛЮВ на гръб ли ще си я носиш, за да си зареждаш колата?!Сметни и загубата на време за зареждане(Ганьо не ги мисли тия работи).
    И накрая.В Австрия един човечец катастрофира с "теслАта" си, вкара я в гараж, и НЯМА КОЙ ДА Я ВЗЕМЕ, ЗА ДА Я РЕЦИКЛИРА.....И така иска или не, "теслАта" си му остава "СУВЕНИР" в ГАРАЖА.

    Коментиран от #77

  • 77 Хайде бе?

    0 6 Отговор

    До коментар #76 от "ДВГ":

    Мощността е като на АЕЦ Козлодуй. Ти АЕЦ ли си включваш у вас, като пуснеш бойлера? Като тръгнеш на море, панелите ти произвеждат и вкарват в системата, от която си зареждаш автомобила на морето. Системите в цяла Европа са свързани на едно.

    Коментиран от #82

  • 78 ???

    7 3 Отговор

    До коментар #41 от "Йозеф":

    Пич руски са двигателите изградили МКС .. доскоро Хамериканците използваха руски двигатели и ракети.. Ако си голЕм инДжинер покажи ни твоите разработки.

    Коментиран от #79, #81

  • 79 Anadolu Manafesi

    5 4 Отговор

    До коментар #78 от "???":

    Кой точно от двигателите използвани в совалката , с която са изведени в орбита 80% от компонентите на МКС е руски ?
  • 80 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "Anadolu Manafesi":

    Хаха,копипействал съм ти начина на работа на аналоговия плазмен двигател,по горе в статията съвсем ясно,като за бавноразвиващи е обяснен принципа на работа на новият двигател,естествено за да вденеш разликите ти трябва айкю малко по високо от това на маймуните, в което аз се съмнявам,аре у лево

    Коментиран от #83, #86

  • 81 Engineer

    5 1 Отговор

    До коментар #78 от "???":

    ЧУШКОПЕК за цели ТРИ ЧУШКИ.🤣
    А в края на 21-ви век ПРОТОТИП, за 5 ЧУШКИ🤣
    Малко ли е?!🤣🤣🤣
  • 82 ДВГ

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Хайде бе?":

    Много си зле.Точка.
  • 83 Алекс

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Borislav Popov":

    Цитирано от любимата на всички разбирачи от всичко Wikipedia: "VASIMR is a type of electrothermal plasma thruster/electrothermal magnetoplasma thruster. In these engines, a neutral, inert propellant is ionized and heated using radio waves. The resulting plasma is then accelerated with magnetic fields to generate thrust." Нищо ново не е открито, този тип двигатели се разбработва още от 80те. Това което са направили руснаците е да намалят размера на магнита, кто използват различни суперпроводници. По-интересното е, как ще се справят със страшно силното електромагнитно поле, което се образува при работата на такъв тип двигател и влияе на останалите системи.

    Коментиран от #87

  • 84 Българин

    7 4 Отговор
    И хапчета за вечен живот да разработят , руснака си остава руснак . Всичко се прави за военната индустрия . Руснаците нищо не разработват за самите себе си в цивилния живот. И накрая товарищ Путин имал огромната заслуга за разработването на ракетния двигател или на ваксината или на незнам си ко !!! Вие слепи ли сте ??? Абсолютен развит комунизъм с уседнала олигарсия !?!?

    Коментиран от #85

  • 85 Де Факто

    4 3 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Във ФАЩ комунизъм.
    В Русия капитализъм.
    А у нас - тъпкано с ТУЛУПИ....без мен.🤣🤣🤣
    🤣🤣🤣

    Коментиран от #97

  • 86 Anadolu Manafesi

    1 2 Отговор

    До коментар #80 от "Borislav Popov":

    Какво точно си ми копи-пействал ? Аз нищо не виждам . В статията е обяснено следното "Инертен газ, нагрят до плазмената температура, ускорен от електромагнитно поле, създадено от магнит от високотемпературен свръхпроводник (HTSC), се използва за генериране на тягата..." , което е точно принципа на работата на плазмените двигатели . Какъв е твоят изцяло елекрически двигател никое IQ не може да разбере , може би някак си използва електричество за пропелент ? На всички им е ясно какво ти е нивото , така че е по добре когато си мълчиш

    Коментиран от #93

  • 87 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Алекс":

    Цитираното от Уикито е с цел да се видят разликите,а плюсове са очевидни......увеличава се времето за работа на космическите кораби, увеличава се значително масата на полезния товар, изстрелян в орбита, използването на свръхпроводимост е позволило да се намали масата на магнита 4 пъти в сравнение с традиционния аналог, а общите размери на магнитната единица са намалени 3 пъти, консумацията на енергия е намалена с 20 пъти в сравнение с медния аналог......вече колкото и да не вдигаш тебе да схванеш

    Коментиран от #96

  • 88 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Ганьо":

    Сельо съм и се гордея с това. Да, прав си, но все пак са български и това е неоспоримо постижение на българската мисъл. Така че освен да ме обиждаш на сельо, не можа да ме обориш, а дори доказа правотата ми.
  • 89 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Кракра":

    А краварите чушкопек кога?
  • 90 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Anadolu Manafesi":

    И електромотора е електрически но не е нито йонен нито плазмен.
  • 91 Геша

    11 3 Отговор
    Тъпо заглавие.

    САЩ и Китай от 20 години ползват йонно-импулсни двигатели за сондите си.
  • 92 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Никога не ви се е отдавало мисленето":

    Какви мощности за електромобили от панели? Панелите денем правят хиляди киловати, но никой не зарежда. Всички зареждат нощем, но тогава панела прави 0 киловата.
  • 93 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Anadolu Manafesi":

    Аз прочетох двете инфота и схванах, че са различни двигателите. Все едно да казваш, че постояннотоковия двигател и трифазния са еднакви защото все на ток работят.
  • 94 дедо

    5 4 Отговор

    До коментар #58 от "Алекс":

    застраховка за извеждане на спътници най ниска при руски носител защо ли е така

    Коментиран от #105

  • 95 дедо

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Алекс":

    знам това от пламен бившият собственик на булсагком
  • 96 Алекс

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Borislav Popov":

    Нищо не си разбрал. Цитираното е с цел да се видят приликите. Текстът в статията е преразказана версия на написаното в Уики. Останалите ти писания също са глупости. Започни да правиш разлика между ракетата(носителя), която извежда сондата и самата сонда или сателит. Времето за работа на една сонда няма нищо общо с нейния двигател. Двигателят трябва да я занесе донякъде. Колко бързо ще стане, вече е друг въпрос. Капацитета на полезния товар изнесен в LEO не се определя от йонния двигател, а от двигателите на буустърите и носителя. Можеш ли да ми обясниш и термина "магнитна единица".?

    Коментиран от #106

  • 97 руска педерация

    3 3 Отговор

    До коментар #85 от "Де Факто":

    Еми им викаш ФАЩ ,ем пък комунизъм ?! Вие русофилистиците ,че сте проста гняс е ясно ,ама ти биеш тъпометъра отвсякъде с коментарите ти.
  • 98 Олюф

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Rado":

    Първо трабва да събере и сглоби ракетата която гръмна на старта, понеже била за многократна употреба.
  • 99 Gosho

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "доброжелател":

    И какво като му я пратиш?Технологията е от 40-те, а двигател от този вид американците направиха работещ 2010 или **15. Просто не е със свръьпроводящи магнити
  • 100 Aнонимен

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "бобчо":

    Той вече и западът не вярва на себе си
  • 101 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    След 100г може и да заработи, но преди това ще се откажат сами от проекта фантастика.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Човек

    7 9 Отговор
    Напълно съгласен.
    Русия сега е 140 милиона. Не може да прави всичко.
    САЩ и ЕС са над 700 милиона, При това от десетилетия правят долни и гадни удари по руснаците. Ударите засегнаха и такива области като спорта. Да не говорим за противоруската пропаганда по Западните медии - промиха голяма част от мозъците слабите умом, че пращат Русия в... 19 век. Всичко това си е Подмолна война на Запада срещу Русия.
    На дело Русия е и в технологична обсада от Запад. И въпреки това, за честта на словенството Руската наука е на достойно ниво.
    Бог да пази Русия
    Бог да пази България
    И Бог да пази и другите словени - словещи с общо слово

    Коментиран от #104, #115

  • 104 Човек

    7 6 Отговор

    До коментар #103 от "Човек":

    Че падне ли Русия, не дай си Боже, от словенството нищо няма да остане - ще ни приложат фокуса стъпка по стъпка - разтегнат във времето, т.е. ефекта на сварената жаба - ще махнат първо кирилицата, ще рушнат православието, Полша, която сега крепи християнските ценности срещу джендър-либерастката идеология няма да устои - сега я търпят за прокси срещу Русия. Но падне ли Русия, Полша ще я разрушат - проксито вече няма да е нужно - това не вдява шляхтата,
    Та, Бог да ни пази все словени и крепителката ни - Русия

    Коментиран от #114

  • 105 Ти да видиш!

    6 1 Отговор

    До коментар #94 от "дедо":

    "застраховка за извеждане на спътници най ниска при руски носител защо ли е така...

    знам това от пламен бившият собственик на булсагком

    "

    Затова ли изстреляха спътника си с руски носител?

    Това пропагандата е голяма работа! Все пак говориш за разговор от преди 4 години, но представяш информацията като актуална.

  • 106 Borislav Popov

    5 5 Отговор

    До коментар #96 от "Алекс":

    Абе на какъв език да ти го напиша,с риск да се повторя,плазменно йонни двигатели руснаците използват от 1960,това са двигатели които могат да задвижват само спътници и сонди,все още нямат нужната тяга да изведат носител,е точно тук е заровено "кучето".....руснаците вече са тествани такъв с нужната тяга.........абе четете и вижте какви са разликите при различните плазменно йонни двигатели

    Коментиран от #107, #108

  • 107 Anadolu Manafesi

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "Borislav Popov":

    Не , не са тествали нищо такова , което може да изведе товар в орбита . Просто са намалили масата и размера на двигателя , който е предназначен да работи във вакуум и заради това казват че се увеличава полезният товар . Похвално е че все пак продължават да се развиват , но това не е повод да си измисляме глупости .
  • 108 Алекс

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Borislav Popov":

    Не знам кой от двама ни трябва да чете. В атмосферни условия, най-голямото нещо, което някога е летяло с т. нар. йонен двигател е 5метров макет на самолет с тегло 2кг , създаден от MIT през 2019. Много, ама много!!!! искам да видя как руснаците догодина изстрелват 100 тонна ракета с йонен двигател от Земята след като успели да смалят размера на магнита 3 пъти и да сменят поводниците.

    Това за 1960г също не ти е вярно. За първи път идеята за йонен двигател се появява на хартия в началото на 20ти век, теорията е представена от руски физик и доработена по-късно от немец. Едва през 1959 НАСА сглобяват първия йонен двигател - SERT. Чак към 70те успяват да го качат в орбита и да направи една пълна обиколка.

    Ъпгрейда изобщо не е за подценяване, ако успеят да доразвият технологията, както казах, ще стигаме до Марс не за половин година, а за месец.
  • 109 Sofia

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "доброжелател":

    Йонен двигател и Плазмен двигател - Американците имат от 1950г.

    Руснаците откриха топлата вода и веднага трол фейк новина щели да изтрелват ракети.

    Само за оръжия и войни мислят...
  • 110 Sofia

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Алекс":

    Модул Звезда, познат и като „Обслужващ модул Звезда“, е руски компонент на Международната космическа станция. Това е третият изстрелян модул и носи някои от живото-поддържащите системи, както и помещение, което може да приюти двама космонавти. Звезда представлява руската част на проекта, както във функционално, така и в структурно отношение (модул „Заря“ е построен от Русия, но купен от САЩ, така той е тяхно притежание).

    Звезда е изстреляна на борда на ракета Протон на 12 юли 2000 г. и е скачена с модул Заря на 26 юли. Ракетата, която изстрелва модула е първата носеща реклама. На нея е било нарисувано логото на заведенията за бързо храненене Пица Хът[1], за което производителя на ракетата получава 1 млн. долара.
  • 111 Sofia

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    Eвpoпeйcĸaтa ĸocмичecĸa aгeнция (ЕЅА) пpoвeдe пъpвитe в cвeтa изпитaния нa eлeĸтpичecĸи двигaтeл, в ĸoйтo ĸaтo гopивo (paбoтнo тялo) ce изпoлзвaт мoлeĸyлитe нa paзpeдeн въздyx.



    Taзи тexнoлoгия e извecтнa ĸaтo Аіr-Вrеаthіng Еlесtrіс Рrорulѕіоn или Аtmоѕрhеrе-Вrеаthіng Еlесtrіс Рrорulѕіоn (АВЕР). Πpeдвиждa ce тeзи двигaтeли дa бъдaт инcтaлиpaни в caтeлити, ĸoитo бъpзo ce движaт нa мнoгo ниcĸи opбити.

    Kocмичecĸият aпapaт GОСЕ c йoнeн двигaтeл, изпoлзвaн зa cъcтaвянe ĸapтaтa нa зeмнaтa гpaвитaция, paбoтeшe в пpoдължeниe нa 56 мeceцa нa виcoчинa 260 ĸм. Texнoлoгичнoтo вpeмe нa живoт нa тoзи caтeлит бe oгpaничeнo oт ĸoличecтвoтo ĸceнoнoвo гopивo – aпapaтът paзпoлaгaшe caмo c 40 ĸг. Koгaтo ĸceнoнът cвъpши, caтeлитът пaднa oт opбитa и изгopя в aтмocфepaтa. C нoвия двигaтeл тoвa нямa ĸaĸ дa cтaнe, пoнeжe дopи и в нaй-гopнитe cлoeвe нa aтмocфepaтa имa дocтaтъчнo мoлeĸyли ĸиcлopoд.
  • 112 Фушко фоброфушко

    5 1 Отговор
    Да бе. Това да не е Съветския съюз. Руснаците изпбретяваха до 90та година . След това са в застой. Всичко ново им е на картинки и статии. Нали трябва да подържат някакъв мит за великата руска мечка . А като чета коментарите съм изненадан колко ошигуфрени има в нашата България и вярват на глупави статиики.
  • 113 Пепа

    4 0 Отговор
    Ма тва сериозно ли?
  • 114 Ти като си словен

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Човек":

    Ние не сме бе. Ние сме българи.

    Коментиран от #123

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Евгени Георгиев

    4 1 Отговор
    А пералня когааа?
  • 117 И руски перални има

    5 1 Отговор
    Със сигурност са нарисували най-модерните перални с най-фантастичните функции които човек може да си представи и са писали статия по въпроса.
  • 118 До дъртия

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "дърт русофил":

    Когато не си видял от хубавото и лошото е хубаво
  • 119 Технологията

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "бобчо":

    за която говорите има два стадия: 1. Хубаво, ама не е готово, и 2. Готово е, ама не е хубаво.
  • 120 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Само не разбрах кое е общото между ракетен двигател и електромобил?.. четейки заглавието, а после и самият текст.
  • 121 Малее

    3 2 Отговор
    Уникален народ! Тубата с водката под двигателя! Сто на сто и водка произвежда това двигателче.
  • 122 Ушанков

    3 2 Отговор
    Трябва да направите отделен раздел за руските технологии, и да го кръстите, например... Фантасмагории.
  • 123 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #114 от "Ти като си словен":

    На какъв диалект говориш, българино? На славянски, да ти е ясно. Затова езикът ти прилича на руски, на полски, на сръбски и на чешки.

    Коментиран от #127

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 sfb

    2 1 Отговор
    Най-накрая една смислена новина от космическата "индустрия". Писна ми да слушам, как едни и същи технологии от 60-те години на миналия век, се "развиват" колкото да изпратят някое богаташче на екскурзия на 100-ина километра височина.
  • 127 бгто

    4 0 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    Руския прилича на българския, защото руския е на основата на старобългарския, а как е станало това, станало е чрез Християнските книги писани в Б-я и изпратени първо в Киев а след това и на север. Поляците 50 г. са говорели също на старобългарски, докато не са дошли германците и след това стават католици.