Отидете към основна версия

23 765 35

ЗА или ПРОТИВ прозрачно фолио върху фаровете

  • съвети-
  • фарове-
  • фолио

Много хора използват защитен полиуретанов филм, за да предпазват фаровете, но според някои специалисти, това не е добре за светлината от тях

„Когато вятърът е силен, пясъкът от пътищата наистина надрасква фаровете. Но трябва да е ясно, че всеки филм, та бил той и напълно прозрачен, изкривява светлинните сигнали и влияе на предаването на светлината. Има норми за граничната линия на лъча светлина: светлината от фаровете трябва да е ясно насочена и да не се размива и изкривява. Работата на оптиката се проверява на специални стендове. При такова фолио пропускането на светлина пада значително. Освен това фолиото отразява светлина във всеки случай и това е неприемливо.

Особено сега, когато ксеноновите и LED фарове са с насочени лъчи светлина и са доста често срещани: фолиото пречи на тяхната работа. Оказва се, че устройствата не изпълняват своите функции, които са изписани в нормативните документи “. Това е мнението на Олег Рогачев - председател на руското сдружение на сервизите, извършващи годишни технически прегледи. Изказването му е по повод предвидената забрана в Русия, за използването на гореописаното прозрачно фолио върху предните светлини на автомобилите.

В същото време експертът обясни, че няма проблем да се покриват капаци, калници и брони с фолио. Някои шофьори обаче дори оцветяват фаровете, като ги покриват с тонирано фолио. В същото време специалистът обясни, че автомобилната оптика вече се произвежда във специализирани фабрики, където се използват специални технологии, предотвратяващи възможните повреди. Фаровете трябва да издържат на камъчета, долетели от пътя и следователно допълнителното им укрепване може само да влоши ситуацията.

За да могат фаровете отново да започнат да светят ярко, експертът съветва да се прави полиране, но предупреди, че след 2-3 шлайфания пластмасата все пак ще стане по-тънка и ще е време да помислите за нейната подмяна. Собствениците на нови автомобили, както уточняват експертите от сервиза, са изправени пред необходимостта да полират фаровете за първи път след около 5-7 години експлоатация. Какво е вашето мнение по темата, можете да споделите в коментарите по-долу.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини