Отидете към основна версия

3 421 11

Защо не трябва да "цъкате" по телефона по време на шофиране (експеримент)

  • sms-
  • шофиране

Проверката на телефонни съобщения по време на шофиране е най-опасна

Снимка: Shutterstock

Според Държавната инспекция на движението в САЩ, ако, докато шофира със скорост 50 км/ч, водачът се разсее, говорейки по телефона за секунда, през това време колата ще измине 14 метра (или 28 метра при скорост от 100 км/ч).

Според американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата, водач губи средно 4.6 секунди, за да провери текстово съобщение на смартфона си. Това са почти 5 секунди, когато вниманието на водача не е насочено към пътя.

За да докаже колко опасно е да се разсейваш по време на шофиране, Lexus проведе интересен експеримент. Специалистите инсталираха специални стъкла в кросоувъра NX, които могат да станат непрозрачни за няколко секунди и така провери какво ще се случи, ако шофьорът внезапно спре да следва пътя за 4.6 секунди.

В същото време Lexus реши да не казва на участниците в теста, които бяха поканени под прикритието на тестово шофиране, че изведнъж ще бъдат „слепи“ за известно време. Повечето (80%) от тях не успяват да избегнат инсценирания инцидент.

„Оказва се, че само 20% са късметлиите, които при такива обстоятелства избягват пътно произшествие“, казват организаторите на теста и отбелязат, че повечето инциденти на пътя се дължат на разсейването на водача от пътната обстановка.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

Свързани новини