Last news in Fakti

9 Юли, 2021 13:15 10 140 31

Вежливостта зад волана може да бъде опасна

  • вежливост-
  • шофиране-
  • пътни инциденти

Експерти предупреждават, че прекалената учтивост може да доведе до инциденти, както и до агресивно шофиране

Вежливостта зад волана може да бъде опасна - 1
Снимка: Shutterstock

По пътищата има много агресия и водачите постоянно се приканват не само да спазват правилата за движение, но и да бъдат учтиви към останалите участници в движението. Прекомерната учтивост обаче може да доведе до инциденти. Това са установили германски експерти от ADAC, които онагледяват твърдението си с два конкретни случая.

Например, автомобил се движи по път, по който не е предвиден пешеходен преход, но има човек, който трябва да пресече точно на това място. Той прави крачка към пътя и шофьорът решава да спре, за да премине човекът. В същото време не отчита факта, че автомобилите, които се движат зад него, не очакват подобни действия от негова страна. В резултат на това се случва произшествие, при което пешеходецът също може да бъде ранен. В тази ситуация водачът става съучастник в пътно нарушение.

Другата ситуация е когато шофьорът се движи по главен път и изведнъж решава да се откаже от правото на приоритетно преминаване в полза на кола, приближаваща се от второстепенен път. В някои случаи това може не само да доведе до взаимно неразбиране, но и да предизвика извънредна ситуация. Следователно на пътя водачът трябва не само да разбере логиката на развитието на пътната обстановка, но и да оцени реакцията на другите към действията му.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежлив

    51 8 Отговор
    Тези дни два не ме отнесе някакъв със джип зад мен , когато пред мен изникна кретаща бабичка с бастун ! Излиза ,че трябваше да прегазя бабичката за да не стана съучастник в пътно нарушение!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 miko

    30 8 Отговор
    Пълна глупост!!
    Не съм от спазващоите правилата,но винаги съм колегиален.Когато се мушна пред някой(без да го засека),вдигам ръка и почти винаги е ок.Стига да не е някой комплексар.И винаги давам мигачи!!!Е това е голЕма липса,особено от жените.

    Коментиран от #22, #23, #30

  • 3 да бе

    34 4 Отговор
    На шофьора зад теб работата му е да ти гледа стоповете и ако вземеш да спираш да реагира бързо. Кво правим ако в първия пример не правиш път на пешеходец, а спираш заради огромна дупка на пътя?
  • 4 Шофьор

    21 3 Отговор
    Чудесно, само че в столицата например, има много изключително натоварени кръстовища, които по знайни и незнайни причини не са регулирани със светофари или поне легнали полицаи, в резултат на което да направиш ляв завой през насрещното (да уточня - разрешен) или пък да се включиш в движението, е почти мисия невъзможна. В резултат или трябва да разчиташ на някаква толерантност от страна на други шофьори, каквато все по-рядко виждам при ежедневното ми шофиране, или трябва да го играеш бабаитски с агресивно поведение на пътя, което работи, ако караш бабаитски тип кола (премиум немска лимузина) или джип. С малък автомобил - абсурд да ти дадат път, в България действа законът на джунглата. И какво правим така? Вие си пишете статиите.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор
    А,за ситуация...Пешеходен Преход....Вежлив шофьор спира,изчаква тръгва дава десен мигач,че ще завива в първата пряка и вижда в огледалото как колата зад него се е изнесла вдясно по трамвайна линия и държи на всяка цена да мине пред него...От дясно....Вежливия шофьор пуска и него ,спасява катастрофа и живота продължава....Дано оцелеем и тази година сред вас бг....

    Коментиран от #26

  • 6 Дрън-дрън

    26 2 Отговор
    Каква вежливост, какви правила? В малките градчета и населени места, на т-образно нерегулирано кръстовище този който се движи направо е с предимство и повечето шофьори дори не знаят правилото за дясностоящия. Ако си "вежлив" и или педантичен решиш да спреш да пуснеш този от дясно да завие наляво пред тебе, или и той ще продължи да чака да минеш, защото си мисли че си с предимство или този който се движи за тебе ще се разшири и разпсува защо си спрял.

    Тоест трябва да си изключително внимателен къде се намираш и да четеш мислите на останалите, без да се позоваваш много на правилника, като най-важното правило е "не умирай с предимство" . При всяко спиране погледът ти трябва да е в огледалото и ако видиш че някой идва бързо отзад да пуснеш и аварийни, за да му заостриш вниманието, че спираш, особено ако зяпа в телефона и следи движението само с периферното зрение.

    Коментиран от #31

  • 7 сектант

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вежлив":

    вчера пътувах Бургас-София - 5 катастрофи преброих 2 по сериозни и 3 леки

    Коментиран от #10, #11

  • 8 onq s konq

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вежлив":

    НИКАКВА УЧТИВОСТ, НИКАКВА АГРЕСИЯ - ИМА ЗАКОН И ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА ОТ ВСИЧКИ!

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 9 дашкам

    7 10 Отговор
    Те руснаците ги знае цял свят: единият спира на пещеходна пътека, този след него му се нахлузва.
  • 10 Няма такова нещо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "сектант":

    Чак пък толкова катастрофи? Да не са били Тесла на автопилот? Не е възможно хора да катастрофират, ако не карат на автопилот! Питай тук пишещите да видиш че имат милиони километри зад гърба си и нито една в катастрофа! Пишат го под всяка статия за проблем с автопилота на Тесла.

    Аз също почти нямам катастрофи и дори да имам автопилот не виждам кога бих го включил, но в ситуации като твоята, вече редовно се замислям дали автопилота не е станал по-добър от голяма част от шофьорите по пътищата. За такива говеда май е по безопасно и за тях и за околните, да карат на автопилот, отколкото да шофират.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "сектант":

    По магистралата ли?

    Коментиран от #14

  • 12 miko

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Само логичните и вършещи работа.Давам пример:на бул.България,София,от 2-ра лента правихме ляв по Каблешков.Глобяваха.Преди година направиха 2 ленти наляво и 3 направо.Явно ние-тогава нарушаващите,бяхме прави.Сега-трябва ли да ми се извинят и върнат глобите,като е било тъпо и ОЧЕВАДНО неправилно?
    Мога да ти дам още поне 100-тина реални идиотски примера...

    Коментиран от #24, #27, #28

  • 13 Въпросче

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ако ти светне зелено и виждаш че някой наближава кръстовището със 100 километра и очевидно ще мине на червено пред тебе, ще тръгнеш ли да си ползваш предимството? Аз няма да спазя закона и ще го пусна да си мине, заради онова същото правило "никога не умирай с предимство"

    Случвало ми се е и рязко да променя траекторията си при движение с висока скорост с микробус в завой, защото виждам как един идиот идва с огромна скорост зад мен и очевидно ще ме изпреварва, а заради завоя не може да види отсреща идващия камион. Дясното огледало на микробуса се прибра удряйки се в храстите покрай пътя, а самия бус едва го вкарах в пътя. Имах чувството че на два пъти беше застанал на две гуми и това за да спася живота на друг, който дори не махна или да ми пусне аварийните за благодаря!
  • 14 сектант

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    първо в града, после в магистралата с 308ца бях сив металик
  • 15 DrivingPleasure

    7 0 Отговор
    Остав ти тая... предимството гледам да не го спазвам, щот не знам другия дали знае, че съм с предимство - па другите да се оправят, щом спирам да спират и те!

    Коментиран от #18

  • 16 Тра-ла-ла

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Абсолютно съгласен! Давайки предимство на автомобил, който няма такова, отнемаш предимството на тези зад теб и променяш организацията на движение, което е в правомощията само на КАТ. Много често някой си кара бавничко и решава да даде предимство на всеки, който няма и изнервя останалите защото той не бързал за никъде и не може да разбере за къде бързат другите.
  • 17 БАЙ Х@Й ‼️

    14 0 Отговор
    Учтивостта е хубаво нещо ! Ама пишете малко и за малоумието или направо липсоумието при организацията на движението!
  • 18 Ха ха, джигит?

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "DrivingPleasure":

    Отишъл турист в Тбилиси. Качва се на такси и шофьора подкарва с бясна скорост. Наближават кръстовището и свети червено. Шофьорът дава газ и минава. На следващото кръстовище пак.
    - Абе човек, недей така, ще стане някоя беля!
    - Аз съм джигит! - отговорил смело грузинеца.
    На следващото кръстовище е зелено и той бие спирачки, едвам успява да спре.
    - Сега пък защо спря?
    В това време профучава кола по другата улица, а шофьорът се обажда:
    - И той е джигит!
  • 19 Радо

    7 2 Отговор
    В статията има истина! И това са реални ситуации! Между другото вторият случай е масов в България, но не от учтивост, а от неувереност! Като се движиш по главен път и някой се включва, не е нужно да намаляваш! Елементарни положения, създаващи много предпоставки от неувереност!
  • 20 Вежливост по селски

    2 6 Отговор
    Когато свириш с клаксона на всеки познат минаващ по улицата!
    Е мерси от толкова вежливи селяни, та нямаш минута тишина!
  • 21 Ония

    11 0 Отговор
    Ако всички са културни и вежливи ще бъде отлично, ама има много "ТАРИКАТИ".
  • 22 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "miko":

    Защо жените не пускат мигачи? Защото не е твоя работа къде отиват
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Kiko

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "miko":

    Логика в празната си кратуна няма смисъл да търсиш, точно заради "мислители" като теб има правила. Къде ти или някой друг задълбочен виждат собствения си интерес, никой не го интересува!
  • 25 васик атанасова

    3 0 Отговор
    на мене ми се е случвало това
    една баба ми изскочи от храстите на пътя и ми маха да спра за да премине
    аз спрях ама си е доста опасно
    но на пътя трябва да си готов на всичко и най вече Бог да ни пази !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нико

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "miko":

    Да бе, тарикатче, но нали като тръгнеш да правиш това нарушение намаляваш рязко в лентата за направо. Тия зад теб са се засилили и не очакват да правиш подобна простотия и колко пъти имаше ПТП заради такива като тебе. Също така това водеше до задръстване и намаляване на пропускливостта на светофара. Просто се радвай, че не сме се срещали там!
  • 29 хо ха

    0 0 Отговор
    май след тая глупост остава само 1 решение всички с бусове над 3,5тона
  • 30 Дърт Шофьор

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "miko":

    Всеки с по-скъпа кола също не "ползва" мигачи. Ти ще се съобразяваш с него, а не той с тебе, защото бил голямата работа.
  • 31 ДрънДрън Я

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дрън-дрън":

    Не само в малките населени места, никъде не се спазва правилото на дясностоящия при Т-образно нерегулирано кръстовище. Да не говоря че масово този, който кара в насрещното мисли че е с предимство, хич не глега свободно ли преди да навлезе и т.н.