Отидете към основна версия

5 902 32

Ракетна система ще произвежда вода на Луната (ВИДЕО)

  • луна-
  • вода-
  • ракети-
  • космос

Един от най-ефективните методи за извличане на вода е проектът Rocket M от Masten Space Systems

Основната задача на бъдещите колонизатори на съседни планети ще бъде да създадат своя собствена екосистема, способна да осигури на експедицията основните материали (вода, метан и редки земни метали), необходими за успешния живот на „пионерите в космоса“. Най-очевидното решение на много от проблемите на колонизаторите ще бъде извличането на "местна" вода на Луната и Марс, която може да бъде получена от огромните залежи на лед, които съществуват на тяхната повърхност.

За да реши проблема с производството на вода в околополярните райони на Луната, НАСА проведе своеобразно състезание под общото заглавие „Разбиване на леда“. Компаниите за космически технологии трябваше да представят варианти за решаване на проблема с извличането на полюсен лунен лед, който не е просто замразена вода, а е смес от вода с местни седиментни скали (реголит).

Един от най-ефективните методи за извличане на вода е проектът Rocket M от Masten Space Systems, базиран на използването на ракетни двигатели. Подобно "добиване" на вода ще позволи непрекъснато, бързо и ефективно извличане на лунния лед и летливите вещества, разположени в полярните и постоянно засенчени региони на Луната.

Принципът на действие на системата Rocket M се основава на използването на къси импулси на ракетни двигатели със сила до 450 N, работещи под запечатан купол, позволяващи образуването на кратери-мини с дълбочина до 2 метра. В резултат от една такава мина може да се добие до 100 кг лед. Производителността на един завод Masten е до 12 двуметрови шахти на ден.

По време на процеса на добив материалът, изпарен от ракетните двигатели, се концентрира в купола и се изпраща през вакуумна система за отделяне на водата и реголита. След това получените материали се изпращат в системи за съхранение.

За да се раздели чистата вода на водород и кислород, ще се използва електролиза, използвайки енергията на слънчевите батерии. Инсталацията Masten ще може да работи автономно до пет години, произвеждайки 420 000 кг лунна вода годишно. Реголитът, екраниран от магнитни и пневматични циклонови филтри, ще се използва като агрегат при производството на бетон, необходим за изграждането на първите лунни къщи.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини