Last news in Fakti

19 Януари, 2022 11:55 2 066 4

Пистолет-биопринтер ускорява процеса на възстановяване на живи тъкани

  • космос-
  • мкс-
  • биопринтер

BioPrint First Aid, проектиран от Германския въздушен и космически център (DLR), вече се тества в космоса

Пистолет-биопринтер ускорява процеса на възстановяване на живи тъкани - 1

Използването на биологична технология за 3D печат за заздравяване на рани е една от най-обещаващите области на съвременната медицина. Използването на тази технология е особено уместно за участниците в дългосрочни космически експедиции, тъй като в хода на подготовката за полет могат да бъдат взети живи клетки от астронавти и на тяхна основа да се направят суровини за принтер от клас BioPrint за първа помощ. Такова устройство вече е започнало тестване на Международната космическа станция.

BioPrint First Aid, проектиран от Германския въздушен и космически център (DLR), беше доставен на МКС през декември миналата година от космическия транспорт на SpaceX. Биологичният принтер BioPrint First Aid има дизайн, който прилича на стандартен пистолет за тиксо. Устройството е снабдено с дозатор с предварително приготвено биологично мастило на базата на астронавтски клетки. Принтерът също има печатаща глава и опорни колела.

Пистолет-биопринтер ускорява процеса на възстановяване на живи тъкани

На първия етап на тестване на МКС вместо биологичен материал се използва специален флуоресцентен състав, който се нанася заедно със свързващо вещество върху повърхността на телата на космонавтите, защитена със специално фолио.

Лечебната превръзка, отпечатана с помощта на биопринтера, може значително да ускори процеса на възстановяване на тъканите, особено при големи участъци от увредена кожа. Съставът, приготвен на базата на клетките на пациента, е идеален за лечение и няма да причини отхвърляне. В космоса процесът на лечение с BioPrint First Aid е усложнен от ниската гравитация, така че прилагането на тази техника изисква задълбочено тестване, което беше започнато от членовете на експедицията.

Трябва да се отбележи, че германското устройство за отпечатване на лечебни превръзки не е първият 3D принтер, тестван на МКС за медицински цели. Още през 2018 г. на станцията пристигна 3D принтер „Organ.Avt“, разработен от руската компания 3D Bioprinting Solutions и предназначен за отпечатване на живи тъкани при нулева гравитация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    1 0 Отговор
    В основата са препрограмираните клетки на Яманака. Това е иновацията.
  • 2 БОРУНА ЛОМ

    1 0 Отговор
    А ВЪЗСТАНОВЯВА ЛИ МАЖКОТО ЛИБИДО?
  • 3 Ейол

    3 0 Отговор
    Космонавт с два члена или по големи бомби. Отиваш горе и то напечатват примерно мускули!!!!!
  • 4 дедо мръсник

    6 0 Отговор
    А оная ми работа дали ще я съживи? Чеее,такова има много разкрепостени бабички!!!😈😈🤣🤣🤣