Отидете към основна версия

15 798 20

1.3 милиона микроогледала във фаровете на новото Audi A8

  • фарове-
  • audi-
  • a8

Иновацията впечатлява с цифрови матрични фарове Matrix LED и задни светлини с OLED елементи

Сравнима с прилаганите при видеопрожекционните апарати методи, цифровата матрична система Digital Matrix LED на предните светлини новото Audi A8 използва технологията за компютърно управлявани микроогледални устройства DMD (Digital Micromirror Device).

При нея във всеки от фаровете са вградени приблизително 1.3 милиона микроогледала, които разпределят светлинния поток на малки пиксели и така дават възможност той да бъде управляван с максимална прецизност. Сред новите функции, станали възможни с внедряването на системата, е тази за осветяване на лентата и ориентация при движение по магистрала.

В този случай фаровете излъчват своеобразна „светлинна пътека”, която осветява особено ярко собствената лента за движение и по този начин интуитивно ориентира водача при следването ѝ - нещо много полезно при участъци с пътно-строителни работи и неясна маркировка. Дигиталните Matrix LED светлини притежават и динамични функции за посрещане/изпращане от дома при отключване и напускане на автомобила, които се прожектират като светлинни картини на земята или върху стената.

В стандартното оборудване на усъвършенстваното A8 са включени и цифрово управлявани OLED задни светлини (OLED = „organic light-emitting diode” или органични светидиоди), като се предлага избор на две светлинни графики на "стоповете" (три при S8). Когато е избран режим “dynamic” на Audi drive select, светлинната графика се променя към по-широк профил, който се използва само в този режим.

В комбинация с асистиращите системи, цифровите OLED задни светлини предлагат функция за известяване за близост - ако друго превозно средство се приближи отзад в рамките на два метра от неподвижното A8, всички OLED сегменти се активират. Сред другите допълнителни функции са динамичните мигачи, както и светлинните профили с определена последователност при посрещане/изпращане от дома.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини