Отидете към основна версия

7 717 7

Камери във фаровете: нов патент на корейците

  • фарове-
  • камери-
  • hyundai-
  • kia

Първият автомобил с такава система ще е Hyundai Ioniq 5

Патентна заявка от Hyundai Mobis - технологичното подразделение на Kia и Hyundai - показва, че корейският автомобилен производител е разработил нова комбинирана система за фарове.

При автономно или полуавтономно шофиране камерите и лидарите са очите и ушите на превозното средство, които му позволяват да "вижда" трафика, пешеходците и всякакви потенциални заплахи.

По правило лидарите се монтират на покрива, радарите са скрити под радиаторната решетка, а видеокамерите са разположени в корпусите на огледалата за обратно виждане и под предното стъкло.

Но чрез поставянето на тези камери върху външните габарити на превозното средство, способността за триангулиране и изчисляване на разстояния, с помощта на тригонометрия според правилата на стереоскопичното виждане между автомобила и всякакви препятствия, се увеличава значително.

Ето защо Hyundai Mobis експериментира с камери във фаровете. Първият автомобил с такава система ще е Hyundai Ioniq 5, а колко ефективна ще се окаже тази технология - ще покаже само времето.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини