23 Декември, 2021 12:02 7 693 7

Камери във фаровете: нов патент на корейците

  • фарове-
  • камери-
  • hyundai-
  • kia

Първият автомобил с такава система ще е Hyundai Ioniq 5

Камери във фаровете: нов патент на корейците - 1

Патентна заявка от Hyundai Mobis - технологичното подразделение на Kia и Hyundai - показва, че корейският автомобилен производител е разработил нова комбинирана система за фарове.

При автономно или полуавтономно шофиране камерите и лидарите са очите и ушите на превозното средство, които му позволяват да "вижда" трафика, пешеходците и всякакви потенциални заплахи.

Камери във фаровете: нов патент на корейците

По правило лидарите се монтират на покрива, радарите са скрити под радиаторната решетка, а видеокамерите са разположени в корпусите на огледалата за обратно виждане и под предното стъкло.

Но чрез поставянето на тези камери върху външните габарити на превозното средство, способността за триангулиране и изчисляване на разстояния, с помощта на тригонометрия според правилата на стереоскопичното виждане между автомобила и всякакви препятствия, се увеличава значително.

Ето защо Hyundai Mobis експериментира с камери във фаровете. Първият автомобил с такава система ще е Hyundai Ioniq 5, а колко ефективна ще се окаже тази технология - ще покаже само времето.

Камери във фаровете: нов патент на корейците


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    20 0 Отговор
    Със сигурност е добра новина за производителите на фарове ! Сега дори тези на масови модели гонят цената на употребяван 10-12 годишен автомобил , а вече ще гонят цената на пет годишните ! Който не вярва да провери !
  • 3 нов патент

    11 2 Отговор
    Искате ли да си представите автономна кола, която в движение я опръсква кал и зацапва камерата във фара? Аз не искам...

    Коментиран от #5

  • 4 Гришо

    2 1 Отговор
    "Но чрез поставянето на тези камери върху външните габарити на превозното средство, способността за триангулиране и изчисляване на разстояния, с помощта на тригонометрия според правилата на стереоскопичното виждане между автомобила и всякакви препятствия, се увеличава значително".....Ще питам бай Пешо от гаражчето до блока който е Бог по ел инсталации на соц автомобили дали това е така и ще напиша отговора тук.Сериозен съм,след 10 мин ще го попитам.
  • 5 Кога ща разберете че кал

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "нов патент":

    В градовете ИМА САААААМО ТУКААА...С ПРАХУЛЯКА Е СЪЩОТО..
  • 6 Ицо Багера

    0 0 Отговор
    Чакам да монтират и по една ваина във ауспуха. Купуваш кола и жена в 1.
  • 7 Кози

    1 0 Отговор
    В Германия веднъж не съм видел кал на пътя. Виж, локви се намират, ама кал и прах йок