Отидете към основна версия

9 048 13

Вижте масивната черна дупка в центъра на Млечния път

  • черна дупка-
  • млечен път-
  • стрелец a*

Учени показаха снимки на масивната черна дупка Стрелец A *, масата на която е 4 милиона пъти по-голяма от "нашето" Слънце

Изучаването на центъра на Млечния път е затруднено от натрупването на космически прах, но астрономите използват радио, а не оптични телескопи, за да наблюдават този регион. Подробна снимка на центъра на нашата галактика беше получена чрез интегриране на 20 отделни радионаблюдения. В резултат на това учените получиха 100-мегапикселово изображение на масивната черна дупка Стрелец A*. Разстоянието от Земята до обекта е около 25 000 светлинни години.

Масата на Стрелец A* е по-голяма 4 милиона пъти от "нашето" Слънце. Наблюдението е извършено с помощта на радиотелескоп MeerKAT, разположен в Африка в Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO). Общото време за наблюдение е повече от 200 часа. Получените данни са с размер 70 TB и бяха анализирани от суперкомпютри, а въз основа на резултатите от изследването беше съставено подробно изображение.

На снимката областите със силно радио излъчване са подчертани в ярък цвят, а в зони с нисък интензитет на радиовълните снимката е боядисана в по-тъмни цветове. Няколко ярки зони от радиоизточниците, които се виждат на изображението, може да са други черни дупки дълбоко в Млечния път. Друг интересен резултат от изследването на снимката на центъра на Млечния път, получена от телескопа MeerKAT, са мистериозните радионишки, чийто брой надхвърля 1000 единици.

Дължината на такива "нишки" понякога достига 150 светлинни години. Естеството на произхода на такива нишки, някои от които са събрани в геометрично правилни снопове или клъстери с успоредни линии, остава неизвестно в продължение на 35 години от първото им откритие. Снимките от радиотелескопа MeerKAT позволиха на учените да открият 10 пъти повече радионишки, отколкото бяха известни преди.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.

Свързани новини