Last news in Fakti

11 Март, 2022 13:17 2 188 0

Как компютрите помагат при изучаването на черните дупки

  • черна дупка-
  • космос-
  • компютър

Учени успяха да докажат, че има квантово заплитане между излъчването и вътрешността на черната дупка

Как компютрите помагат при изучаването на черните дупки - 1

Науката не стои на едно място. В Щатския университет на Луизиана физици са създали симулация на черна дупка, свързана с бяла дупка. За да направят това, те са използвали нелинеен оптичен материал, който може да възпроизведе ефекта на хоризонта на събитията и радиацията на Хокинг.

Така те успяха да докажат, че има квантово заплитане между излъчването и вътрешността на черната дупка. С течение на времето всяка черна дупка постепенно се изпарява поради множество квантови ефекти. В същото време излъчва радиация на Хокинг и също така губи маса.

Самите частици, които отиват все по-далеч от хоризонта на събитията, са квантово оплетени с недрата на черната дупка. Разбира се, това е невъзможно да се тества на практика. Най-малкото защото радиацията на Хокинг е слаба и следователно се губи сред другите ярки източници на радиация.

Като цяло, казано накратко и по-ясно, учените показват, че чрез осветяване на аналогови хоризонти на събития с фотони е възможно да се увеличи заплитането в радиацията на Хокинг. Тоест, частиците, които излитат от черната дупка, наистина са били в нея. И всичко това благодарение на компютърното моделиране. Оказва се, че дори черна дупка понякога става бяла.

И това не е първият път, когато благодарение на технологията е възможно да се изследват черни дупки.Преди три години учени от Принстънския университет успяха да създадат уникален микрочип, който имитира структурата на пространство-времето в черна дупка или миниатюрна двуизмерна вселена.

"Обикновените компютри по принцип не могат да изчислят поведението на сложни квантови материали и системи. Опитахме се да създадем устройство, което ще принуди природата да направи тези изчисления вместо нас. Този чип ще ни позволи да мислим как можем да "вградим" квантова механика в извити пространства“, казва Алисия Колар от Принстънския университет (САЩ).

Така учените успяха да създадат чип, в който вмъкнаха много свръхпроводници. Те от своя страна играеха ролята на вълноводи, по които могат да се движат частици светлина, генерирани от микровълнови източници. Тогава всичко това взаимодейства помежду си. Чиповете вече помагат за отключване на тайните на черните дупки, включително как те се изпаряват под въздействието на радиацията на Хокинг.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА