Last news in Fakti

30 Март, 2021 14:57 5 802 6

Прелетете 55 милиона светлинни години за 50 секунди (ВИДЕО)

  • космос-
  • черна дупка-
  • полет

Ускорено пътуване от 55 милиона светлинни години от Земята до центъра на черна дупка в галактиката M87

Прелетете 55 милиона светлинни години за 50 секунди (ВИДЕО) - 1

Учени от южноевропейската обсерватория, вдъхновени от успехите в изследването на черна дупка в галактиката M87, решиха да визуализират космическото пътуване и представиха в YouTube видеоклип на ускорен „полет“, стартиращ от Atacama Large Millimeter Array (ALMA) и завършващ в "центъра" на черната дупка. Зрителят ще „прелети“ разстоянието от 55 милиона светлинни години за 50 секунди.

Едно от най-важните постижения на съвременната астрономия беше получаването на първата снимка на черна дупка в галактиката M87, както и изучаването ѝ в поляризирана светлина, което даде възможност да се "видят" загадъчните ивици на магнитното поле и да се измерят някои параметри на мистериозният обект.

Човечеството дълго време няма да има възможност да пътува до далечна галактика, използвайки съвременните средства, налични към момента. Дори със скоростта на светлината полетът ще отнеме десетки милиони години. Въпреки това астрономите вече са се опитали да визуализират пътя от Земята до далечното ядро ​​на черната дупка, показвайки по пътя си всички галактики и съзвездия.

Пътуването завършва с уникално изображение на хоризонта и събитията в черната дупка и с последната снимка на магнитните линии на обекта, направена в поляризирана светлина. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    11 1 Отговор
    Хилядолетния Сокол май е по-бърз :)
  • 2 Фиуу🚀🛸

    20 3 Отговор
    ....продължава търсенето на истинските северни македонци....😁😁

    Коментиран от #3

  • 3 Алфа Чакал

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фиуу🚀🛸":

    И аз забелязах македонското знаме в края на клипа.
  • 4 земния

    3 2 Отговор
    Ние отдавна сме в Черната дупка ..вече цяла година ..
  • 5 ники

    6 0 Отговор
    Уникално видео
  • 6 ники

    3 0 Отговор
    Светлината пътува със 300.000км във секунда