Отидете към основна версия

3 164 6

Направи си сам: Миниатюрен лаптоп

  • направи си сам-
  • компютър-
  • raspberry pi

Устройството е базирано на Raspberry Pi и е отпечатано на 3D принтер

Домашно направеният компактен компютър, който ви показваме, се нарича Penkesu Computer, в ретро стил е и е проектиран и произведен от технологичния ентусиаст Пенк Чен. От предоставените данни става ясно, че ръчно направеното устройство е базирано на платформата Raspberry Pi Zero 2W, оборудвано с широкоекранен сензорен дисплей и 48-клавишна клавиатура.

Според автора на проекта, Penkesu Computer не е предназначен за търговска употреба и той публикува всички инструкции за производство и сглобяване в публичното пространство на платформата GitHub.

Компютърът Penkesu работи със 7.9-инчов дисплей с резолюция 400x1280 пиксела и с механична клавиатура с 48 клавиша. Другото интересно е, че повечето от компонентите на устройството са направени с помощта на 3D печат. Клавиатурата и екранът Koda са свързани с помощта на преработени панти от Gameboy Advance SP и с HDMI кабел.

Вътрешната електроника на Penkesu Computer е сведена до минимум и се състои само от 3 компонента: 2W Raspberry Pi Zero, Adafruit PowerBoost 1000C и 3.7V литиево-полимерна батерия. Процесорът в компютъра е четириядрен ARM Cortex-A53 с тактова честота 1GHz, а RAM паметта е 512MB.

Описанието не посочва софтуера, който работи на компютъра. На демонстрационните снимки обаче можете да видите графичния интерфейс на базираната на Linux операционна система Raspberry Pi, което означава, че можете да стартирате всички съвместими операционни системи.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.

Свързани новини