Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 13:17 3 144 6

Направи си сам: Миниатюрен лаптоп

  • направи си сам-
  • компютър-
  • raspberry pi

Устройството е базирано на Raspberry Pi и е отпечатано на 3D принтер

Направи си сам: Миниатюрен лаптоп - 1

Домашно направеният компактен компютър, който ви показваме, се нарича Penkesu Computer, в ретро стил е и е проектиран и произведен от технологичния ентусиаст Пенк Чен. От предоставените данни става ясно, че ръчно направеното устройство е базирано на платформата Raspberry Pi Zero 2W, оборудвано с широкоекранен сензорен дисплей и 48-клавишна клавиатура.

Направи си сам: Миниатюрен лаптоп

Според автора на проекта, Penkesu Computer не е предназначен за търговска употреба и той публикува всички инструкции за производство и сглобяване в публичното пространство на платформата GitHub.

Компютърът Penkesu работи със 7.9-инчов дисплей с резолюция 400x1280 пиксела и с механична клавиатура с 48 клавиша. Другото интересно е, че повечето от компонентите на устройството са направени с помощта на 3D печат. Клавиатурата и екранът Koda са свързани с помощта на преработени панти от Gameboy Advance SP и с HDMI кабел.

Направи си сам: Миниатюрен лаптоп

Вътрешната електроника на Penkesu Computer е сведена до минимум и се състои само от 3 компонента: 2W Raspberry Pi Zero, Adafruit PowerBoost 1000C и 3.7V литиево-полимерна батерия. Процесорът в компютъра е четириядрен ARM Cortex-A53 с тактова честота 1GHz, а RAM паметта е 512MB.

Описанието не посочва софтуера, който работи на компютъра. На демонстрационните снимки обаче можете да видите графичния интерфейс на базираната на Linux операционна система Raspberry Pi, което означава, че можете да стартирате всички съвместими операционни системи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Направо - Пенкелер орижинал !
  • 2 шшт

    2 0 Отговор
    Няма клавиши за скоби, но има клавиш "МЕТА". WTF?!?
  • 3 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КАЗВАМ СЕ ПЕНКО ---ЗНАЧИ КОМПЮТЪРЕТО СИ Е НА МОЕ ИМЕ --- НО СЪМ СИ ОТ ПЕРНИК !!! " КОМПЮТЪРЕТО ПЕНКО--- КО ПЕРНИК " !???!!!???!!!
  • 4 Тъпотия

    0 0 Отговор
    RAM паметта е 512MB............................еееееееееехоооооооооооооо ????!!!
  • 5 Един

    2 0 Отговор
    Тва го сглобява всеки средноначетен ентусиаст! Нищо особено ...
  • 6 Знайко

    0 0 Отговор
    512 RAM наистина са ограничение. Много малко линукс системи работят с под 512 РАМ. Да имаме предвид , че Пая заема под 200 RAM , така че може и да се окаже достатъчно за гледане на тубата, чат и браузинг а вероятно и за хакване.