Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 12:18 12 811 7

"Направи си сам" защитно покритие за колата през зимата

  • автомобили-
  • съвети-
  • покритие-
  • каросерия-
  • направи си сам
"Направи си сам" защитно покритие за колата през зимата - 1

Рецептата за "направи си сам" защитно покритие за каросерията и прозорците на автомобила не е трудна. Като съставки за нейното изпълнение трябва да вземете малко чист спирт и обикновена бяла свещ. Вместо последната можете да използвате естествен пчелен восък.

Първият етап на приготвяне е като използвате ренде, настъргвате около 20 грама от свещта и след това я изсипете в стъклен съд. След това долейте в тези своеобразни стърготини с около 100 милилитра спирт. Загрейте леко буркана, така че разтопеният восък да се смеси със спирта. Обърнете внимание, че съотношението на съставките може да се различава: ако искате по-плътно защитно покритие - повече от восък.

С помощта на открит огън е невъзможно да затоплим сместа, защото спиртът е летлива и горима течност. Можете да направите това в микровълновата печка или например с помощта на т.нар. строителен сешоар или бластер. Най-добре обаче използвайте водна баня, тъй като стеариноподобните вещества се стопяват при температури до 75 ° C.

Полученият разтвор вече няма да се втвърдява при стайна температура. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че по време на съхранението стъкленият буркан трябва да бъде затворен плътно. След това измийте старателно колата от мръсотията. В идеалния случай - на автомивка с подземен паркинг. Това е необходимо, така че каросерията и стъклата да са по-топли и стеаринът да го покрие по-добре.

Изчакваме, докато дори останалата влага напълно се изпари и след това, използвайки мека, чиста кърпа, нанасяме нашата алхимична смес върху ламарините и прозорците. Разтворителят, в случая спиртът се изпарява и остава тънък восъчен филм, намалявайки драстично залепването на мокра мръсотия върху всички обработени части на колата. Само на фаровете този състав е безполезен, защото те се нагряват и защитата най-вероятно ще падне бързо.

Рецептата е подходяща за зимния сезон, тъй като през летните горещини не можете да използвате сместа, защото каросерията се нагрява от слънцето повече от точката на топене на стеарина. Но през есенно-зимния сезон - това е добра и евтина защита срещу замърсяване. Да, посещението на автомивка впоследствие почти сигурно ще премахне стеариновия слой. Но можете да повторите процедурата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    20 2 Отговор
    Кял файда, че жяла да се лепи по-малко мръсотия, като при първата автомивка това нещо ще падне!!! като се изцапа колата и в двата случая ще стигнеш до мивката!!! Останалото е упражнение за лудите!!! ;)))
  • 2 Ивайло

    9 1 Отговор
    Най-сигурното покритие за защита на боята на колата си остава тефлоновото покритие!!! Вярно, скъпо е, но като се направи качествено, особено на полирана кола, ефекта е супер!!! Предпазва от драскотини, запазва лака и блясъка на боята, не се лепи толкова мръсотия и като измиеш колата и я погледнеш отвсякъде свети на джам!!! И е доста трайно - 6-7 години. Но е скъпо удоволствие!!!
  • 3 Гениално

    9 4 Отговор
    От статията разбрах че трябва да си купя БЛАСТЕР (350 лв), СПИРТ (2 лв) и пчелен восък (60 лв) , а не да влезна в магазина за автоаксесоари и да си купя готово защитно покритие за 7 лв. ЕВАЛА журналисти

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Стою касапина

    6 0 Отговор
    Радко, Радко, докога ще пишеш тъпотии? И кой ли ти плаща за твоите фантазии?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ради алхимика

    2 0 Отговор
    Каква алхимия бълнуваш,какво ти има!?