Отидете към основна версия

8 581 12

BMW намери заместител на конвенционалните кабели в автомобилите

  • bmw-
  • кабели-
  • проводници

Новата технология ще намали теглото на автомобила, както и ще спести място и пари

BMW и няколко други големи производители са инвестирали 250 милиона долара в стартиращата компания CelLink в Калифорния. Нейната разработка е иновативна технология за свързване на електронните компоненти на автомобил с източници на захранване, наречена "гъвкава сбруя". Тези проводници на веригата тежат по-малко, заемат по-малко място и струват по-малко. CelLink твърди, че един "гъвкав пакет" с може да замени няколко традиционни кабелни снопа.

Тъй като за пълното функциониране на автомобила са необходими значително по-малко гъвкави плоски проводници, технологията също така ще повиши нивото на автоматизация в производството. Според разработчиците иновативните проводници вече се използват на "стотици хиляди електрически превозни средства", но на кои, те не уточняват. Към днешна дата единствената марка, която е произвела толкова много "зелени" автомобили в САЩ, е Tesla.

CelLink, основана през 2011 г., е базирана в Сан Карлос и увеличава производството си непрекъснато от 2019 г. Общо компанията успя да събере около 315 милиона долара, които ще бъдат инвестирани в изграждането на завод с 25 линии в Тексас. Предвижда се заводът да отвори врати в края на 2022 година.

Гъвкавите нови проводници ще бъдат полезни не само в леките автомобили, убедени са от CelLink. В бъдеще те биха могли също да заменят обемисти кабели в търговски превозни средства, да се използват в техниката на селското стопанство, за военни и космически приложения.

Ще припомним, че в началото на февруари ирландската компания Navitas Semiconductor обяви, че е готова да въведе силови интегрални схеми на базата на галиев нитрид (GaN) в електрическите превозни средства. Благодарение на такива полупроводници ще бъде възможно да се увеличи автономният пробег, да се намали цената на батериите, а също и да се ускори зареждането три пъти, уверяват създателите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини