Отидете към основна версия

33 507 81

Защо TIR-овете дразнят всички на пътя

  • tir-
  • камиони-
  • проблеми

Не им се ядосвайте, водачите им нямат вина

Огромните камиони са неразделна част от трафика във всяка страна, те доставят всички стоки, които купуваме всеки ден. Но това не ни пречи да не харесваме камионите. Ето защо.

Движат се бавно

Тези огромни машини превозват десетки тонове товари, да не говорим за извънгабаритните такива. Причината за бавното им движение е съвсем разумна - такава маса не само се ускорява бавно, но и се забавя много бавно, плюс това, че по пътя винаги има завои, в които трябва да се вместят. Безопасността на движението трябва да е на първо място, така че не се ядосвайте, а разбирайте шофьорите на камиони.

Техните обрати и завои заемат целия път

Шофьорите добре познават своите камиони, техните размери и радиус на завой. Но дори и това не е достатъчно за извършване на такива маневри като "обратен завой". Най-тежко е положението в града, по тесни улици, а и при лоши климатични условия, като лед или сняг на пътя. Да, задръстването поради обпръщащ камион може да вбеси водачите на леки коли, но това не е по вина на шофьорите на камиони.

Когато се изпреварват, дълго време заемат две ленти

Както бе споменато по-горе, скоростта на камионите е ограничена, така че ако един шофьор на камион реши да изпревари друг, тогава маневрата може да се забави. Леките автомобили са оставени да следят маневрата в опашката и в очакване на края на това действие.

Идват в града

По целия свят градските власти правят всичко, за да намалят броя на тежкотоварните камиони в града. По принцип всички те се разтоварват в складове в покрайнините на градовете, откъдето лекотоварните превозни средства вече доставят стоките до магазините. И все пак е невъзможно напълно да бъдат премахнати от града и с това също трябва да се примирим.

Зареждат дълго време

Да стигнеш до бензиностанция, където всички колонки са пълни с камиони или специална техника, е най-лошото нещо, което може да се случи на закъсняващ за работа жител от някое предградие, например. Обемът на резервоара на големите камиони, дело на европейски компании (Scania, Volvo, DAF, Renault) е почти един тон, естествено те прекарват много повече време на бензиностанцията, отколкото малка кола.

Вредни газове

Когато се приближите, особено до по-стар камион, трябва да имате готовност да затворите прозорците, в противен случай интериорът на колата може да се напълни с аромата на изгорелите газове от дизеловото чудовище. Да си в задръстване зад такъв камион също е не е най-голямото удоволствие.

Те са много шумни

Ако имате нещастието да живеете близо до магистралата или ако пътувате с кола и нощувате в крайпътен хотел, тогава вие лично ще чуете тези звуци. Камионите са много шумни при и по време на движение, и когато работят на място. През деня не е толкова забележимо, но посред нощ, ако не сте свикнали с тези звуци, определено ще се събудите.

Обширна сляпа зона

През нощта и при лоша видимост този проблем става още по-осезаем. Малко вероятно е да не забележите приближаването на камиона, но шофьорът му често не вижда колите, които се опитват да го изпреварят. Струва си да се обмислят огромните "слепи зони" на тежките камиони. И не само при изпреварване, но и когато самите те са пред вас. Колкото по-голям е камионът, толкова по-малко контрол има водачът му над видимостта встрани и отзад. Проблемът не е в шофьора, а в ограничените възможности на страничните огледала.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 84 гласа.

Свързани новини