Отидете към основна версия

2 830 8

Смартфоните откриват проблеми със сърцето и очите

  • смартфони-
  • google-
  • сензори-
  • очи-
  • сърце

Google разследва дали вграденият микрофон на смартфона може да разпознава сърдечни удари и шумове, когато е поставен върху гърдите

Google обяви последните си планове за използване на смартфони за наблюдение на здравето, заявявайки, че ще тества дали отчитането на сърдечни звуци и изображения на очните ябълки може да помогне на хората да идентифицират проблеми със здравето.

Компанията, подразделение на Alphabet Inc, разследва дали вграденият микрофон на смартфона може да разпознава сърдечни удари и шумове, когато е поставен върху гърдите, сподели пред репортери ръководителят на здравния AI отдел - Грег Корадо. Показанията могат да позволят ранно откриване на нарушения на сърдечните клапи.

„Това не е на ниво диагноза, но е на ниво да се знае дали имате повишен риск“, каза Корадо, като отбеляза, че остават въпроси относно точността.

Изследването на очите е насочено към откриване на заболявания, като тези, свързани с диабета, от снимки. Google заяви, че е съобщил за "ранни обещаващи резултати" с помощта на настолни камери в клиники и сега ще проучи дали снимките от смартфони също могат да работят.

Според Корадо, неговият екип вижда „бъдеще, в което хората, с помощта на своите лекари, могат по-добре да разбират и да вземат решения относно здравословните условия от собствения си дом“.

Google също планира да тества дали неговият софтуер за изкуствен интелект може да анализира ултразвукови изображения, направени от по-малко квалифицирани техници, стига да следват определен модел. Технологията може да се справи с недостига на по-високо квалифицирани работници и да позволи на бременните жени да бъдат преглеждани по-лесно в домашни условия.

Проектите следват миналогодишните съобщения за измерване на сърдечната честота и дишането с помощта на камери за смартфони – функции, които вече са достъпни на много устройства чрез приложението Google Fit.

Въпреки че Google отдавна се стреми да внесе техническия си опит в здравеопазването, той не каза за това дали усилията генерират значителни приходи или използване. Корадо каза, че възможностите за стартиране са „главна стъпка“ и приемането ще отнеме време.

„Когато мислите за дишането и сърдечната честота, каквото и ниво на възприемане да виждаме днес, само надрасква повърхността“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини