Last news in Fakti

5 Май, 2022 09:58 1 966 15

Apple губи челното място в Китай след спада на продажбите на смартфони

  • apple-
  • китай-
  • продажби-
  • смартфони

Продажбите на смартфони в Китай намаляха с 14% през първото тримесечие

Apple губи челното място в Китай след спада на продажбите на смартфони - 1

Само преди три месеца Apple стана най-продаваната марка смартфони в Китай за първи път от шест години. Сега той изостава назад от китайските си конкуренти, след като страда повече от други от спада на продажбите през първото тримесечие.

Промяната в пазарното класиране идва , когато Китай е изправен пред рязко икономическо забавяне и тъй като ограниченията на Covid затръшват спирачките на потребителските разходи.

Продажбите на смартфони в Китай намаляха с 14% през първото тримесечие, тъй като обемите паднаха "близо до нивата, наблюдавани по време на тежкото засегнато от пандемията тримесечие на 2020", се казва в доклад на от четвъртък.

Продажбите на Apple паднаха с 23% през трите месеца до март в сравнение с предходното тримесечие. Компанията се радваше на бърз растеж в Китай миналата година, веднага след пускането на iPhone 13. Пазарният му дял в Китай сега възлиза на 17,9%, в сравнение с 21,7% през тримесечието, приключило на декември.

Apple се оттегли от лидер на пазара в Китай на трето място, като доставките му за първото тримесечие са намалели с 36% спрямо предходното тримесечие. Проучването проследява доставките от производителите до търговските обекти, а не продажбите на потребителите.

Apple губи челното място в Китай след спада на продажбите на смартфони

Китайските местни марки – включително Vivo, Honor и Oppo̦ – се представиха по-добре от Apple, тъй като продажбите им се възстановиха, след като страдаха от силното представяне на iPhone 13 през последното тримесечие на 2021 г.

Като цяло сезонният спад в търсенето и голяма икономическа несигурност задържаха пазара през първите няколко месеца на тази година.

В момента има пълно или частично блокиране в поне 27 града в Китай, което засяга до 165 милиона души, според изчисленията на CNN. Шанхай - водещият финансов център на нацията и основен производствен център - е под блокада повече от месец. Ограниченията принудиха много предприятия да затворят и нанесоха огромен удар върху икономическата активност.

Китайската икономика се забави рязко през последните няколко месеца. Продажбите на дребно се свиха през март за първи път от повече от година. Междувременно безработицата нарасна до рекордните 6% в 31 големи града.

„Тези фактори, съчетани с тенденцията към намаляване на търсенето, която вече е видима на пазара на смартфони в Китай преди новата вълна на пандемията, повлияха значително на сектора“, каза Менгмен Джанг, изследователски анализатор за Counterpoint Research, в доклада, придружаващ публикуването на данни.

Не само слабото търсене вреди на Apple в Китай. Компанията също е изправена пред предизвикателства във веригата за доставки, произтичащи от блокирането на Китай. Foxconn, основен доставчик за Apple, спря производството във фабриката си в Шенжен за няколко дни миналия месец, тъй като градът наложи блокиране заради Covid. Pegatron, монтажник на iPhone, също спря операциите в заводите си в Шанхай и Куншан по-рано този месец.

Главният изпълнителен директор Тим Кук каза в четвъртък по време на разговор за печалбите, че нарастващите ограничения на Covid в Китай, заедно с недостига на силиций в цялата индустрия, ще повлияят на следващото тримесечие на компанията с 4 до 8 милиарда долара.

По-рано този месец се разбра, че доставчиците на смартфони в света са изправени пред голяма несигурност поради продължаващите блокирания в Китай, войната между Русия и Украйна и заплахата от инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    5 22 Отговор
    Нормално е в гладни времена да се купуват повече куче-марки.
  • 2 iShit

    27 11 Отговор
    Отживелица тотална. Хората почват да се усещат за много неща ..само болните фенчета са като коне с капаци.

    Коментиран от #3

  • 3 5ър

    11 20 Отговор

    До коментар #2 от "iShit":

    За това ли имат рекордна печалба за първото тримесечие?

    Коментиран от #4

  • 4 Логика

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "5ър":

    Защото, продават евтини неща за много пари - маалки батерии, LCD екрани, малки ROM и RAM памети. И след 1.5-2 год. хайде в сервизчето за нова китайска батерия 150$, за cloud w2$ на месец и т.н.И така печалбата е голяма! Много качествените им части, които са същите като на останалите смартфони на пазара, защото се правят от едни същи фабрики. Само МАРКЕТИНГА е по-качествен на Apple!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Да да

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Логика":

    И софтуера ;) и качеството на изработката ;) и дизайна ;)
  • 6 5ър

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Логика":

    Защо тогава един iPhone издържа много повече от един Android? Май не ти излизат сметките нещо.

    Коментиран от #8, #9, #15

  • 7 0808

    5 1 Отговор
    .... нека филантропите от ябълката направят № 14 -- 10 К....Още една безплатна идея: На монитора им при пускане да излиза / Слава Украине /. И така пак ще са на първо място.
  • 8 ba ba

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "5ър":

    Това са митове и легенди. Имам андроиди и айфони от преди 7 и всички си вървят нормално. Даже айфоните съм им сменял дисплеи, кабели и тъчбутоните са им отказвали. При андроидите хардуерно съм нямал проблеми само където си остават с по-стара вррсия на андроид ама това изобщо не пречи.
  • 9 Galaxy S7

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "5ър":

    В момента съм Samsung S7 (модел 2016) моят е на 4г. с оригинална батерия, която без проблем издържа 1 ден (GPS, internet, video stream, четене, приложения за учене на езици...). От 3 години живея в чужбина и се оправям само с него. През ден през два виждам хора с S7, но iPhone 6s (онзи дето като седнеш на него се огъва, вероятно заради високоякостните свойства на качествените материали, от които е направен) нещо не го виждам. Сигурно хората, които все още го имат, го използват на бюро, включен в контакта и го изключват само за да го преместят в другата стая.
    А аз дори нямам външна батерия!
    Не познавам хора, които да са си купили висок клас Android, и да са изкарали по-малко от 4 год, а някои карат и над 6 год. ( познавам 2-ма души със S6).

    Коментиран от #10, #11

  • 10 5ър

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Galaxy S7":

    Странно. Аз S20 връщах поне 3 пъти в сервиз и накрая просто го продадох. Преди няго бях с iPhone SE, който и до ден днешен си върви и без сменяни части. Да, не държи много, но и не седи в контакта. И пак по темата за сервиз - до сега не съм давал iPhone в сервиз, а вече съм с 4-ти.

    Коментиран от #12

  • 11 LG G6

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Galaxy S7":



    Аз изкарах с Galaxy S3 четири години. Сега карам пета година с LG G6. Като нов е.


  • 12 тарикати

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "5ър":

    Аз пък човек който е имал айфон и да не го е водил на чичо доктор, не познавам. Ти сигурно си единствения ама теб не те познавам и не ти вярвам.

    Коментиран от #13

  • 13 Същия опит

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "тарикати":

    Аз познавам само двама души с iPhone и двамата имат проблеми единия с батерии (редовно ги сменя) другия пък с копчетата. Ама си носят на ремонт и ги хвалят, колко били качествени.

    Коментиран от #14

  • 14 Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Същия опит":

    Като си взимаш от неизвестни магазини “на тънко” така става. После ти идва доста дебело.
  • 15 Логично

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "5ър":

    Защото посещават сервизите, където ги закърпват. Поради високата им цена собствениците им предпочитат да ги ремонтират, вместо да си купят нов.