Last news in Fakti

15 Април, 2022 08:44 2 818 8

Смартфоните откриват проблеми със сърцето и очите

  • смартфони-
  • google-
  • сензори-
  • очи-
  • сърце

Google разследва дали вграденият микрофон на смартфона може да разпознава сърдечни удари и шумове, когато е поставен върху гърдите

Смартфоните откриват проблеми със сърцето и очите - 1

Google обяви последните си планове за използване на смартфони за наблюдение на здравето, заявявайки, че ще тества дали отчитането на сърдечни звуци и изображения на очните ябълки може да помогне на хората да идентифицират проблеми със здравето.

Компанията, подразделение на Alphabet Inc, разследва дали вграденият микрофон на смартфона може да разпознава сърдечни удари и шумове, когато е поставен върху гърдите, сподели пред репортери ръководителят на здравния AI отдел - Грег Корадо. Показанията могат да позволят ранно откриване на нарушения на сърдечните клапи.

„Това не е на ниво диагноза, но е на ниво да се знае дали имате повишен риск“, каза Корадо, като отбеляза, че остават въпроси относно точността.

Смартфоните откриват проблеми със сърцето и очите

Изследването на очите е насочено към откриване на заболявания, като тези, свързани с диабета, от снимки. Google заяви, че е съобщил за "ранни обещаващи резултати" с помощта на настолни камери в клиники и сега ще проучи дали снимките от смартфони също могат да работят.

Според Корадо, неговият екип вижда „бъдеще, в което хората, с помощта на своите лекари, могат по-добре да разбират и да вземат решения относно здравословните условия от собствения си дом“.

Google също планира да тества дали неговият софтуер за изкуствен интелект може да анализира ултразвукови изображения, направени от по-малко квалифицирани техници, стига да следват определен модел. Технологията може да се справи с недостига на по-високо квалифицирани работници и да позволи на бременните жени да бъдат преглеждани по-лесно в домашни условия.

Смартфоните откриват проблеми със сърцето и очите

Проектите следват миналогодишните съобщения за измерване на сърдечната честота и дишането с помощта на камери за смартфони – функции, които вече са достъпни на много устройства чрез приложението Google Fit.

Въпреки че Google отдавна се стреми да внесе техническия си опит в здравеопазването, той не каза за това дали усилията генерират значителни приходи или използване. Корадо каза, че възможностите за стартиране са „главна стъпка“ и приемането ще отнеме време.

„Когато мислите за дишането и сърдечната честота, каквото и ниво на възприемане да виждаме днес, само надрасква повърхността“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    3 2 Отговор
    Малко е странно усещането през смартуоча ми гугъл дазнае за здравето ми повече от личния лекар и дори да е по-адекватен от последния.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за инфото господин СЛАВЧЕВ
  • 5 Умен часовник

    0 0 Отговор
    Китайците пуснаха Oppo Watch ECG Edition който следи пулс , кръвно и ЕКГ на сърцето с висока точност на цена 365 долара . Засега се предлага само в Китай .
  • 6 Дядо

    2 0 Отговор
    Потърсете в youtube или в търсачката "profusa" и ще разберете какво искат да напрвят. Няма да имаш никакви тайни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Андро

    1 1 Отговор
    Това първо го направи Апъл Уоч, а чак след тях всички почнаха да копират.