Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 12:07 13 261 22

Неприятна новина за всички програмисти

  • програмиране-
  • програмисти-
  • google-
  • ai-
  • pitchfork

Google разработва AI, способен да програмира

Неприятна новина за всички програмисти - 1

Google изпълнява таен проект за разработване на генератор на код, базиран на невронна мрежа, който ще може самостоятелно да създава кодове, да ги коригира и актуализира. Проектът е част от по-широката програма за „генеративен интелект“ на компанията за създаване на алгоритми с изкуствен интелект за генериране на изображения, видеоклипове и др.

Според докладите, проектът за генериране на код произхожда от изследователския отдел на Alphabet X под кодовото име Pitchfork. Това лято с проекта са се заели инженери от екипа на Google Labs, ръководен от Оливия Хаталски, която дълги години е служител на подразделението X и е участвала в разработката на Google Glass и няколко други устройства.

Източникът отбелязва, че проектът Pitchfork се изпълнява, за да „научи кода да се пише и пренаписва сам“. Предполага се, че създаденият алгоритъм ще може да научи стилове на програмиране и да пише кодове въз основа на получените знания. Първоначално проектът Pitchfork имаше за задача да създаде инструмент, който може да актуализира кодовата база на езика за програмиране Python до нови версии, без да е необходимо в работата да се включват програмисти.

С течение на времето целите на проекта се изместиха към създаване на система с общо предназначение, която може да намали нуждата хората, които пишат и актуализират код, като същевременно поддържа качеството му. На какъв етап е разработката на генератора на кодове на Google, все още не е известно.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    42 12 Отговор
    Така или иначе AI, ще приключи всички разумни биоединици на Земята някой ден!
    Хората сами се самоубиват, но може пък и така да трябва?
  • 2 Джон

    28 12 Отговор
    Много филми гледате :)
  • 3 Джон

    31 10 Отговор
    Плюс това, Гугъл кога успешно е завършил проект?
  • 4 електрически Москвич

    34 11 Отговор
    На тази новина, могат да повярват всички, които не са програмисти. Въпросният изкуствен интелект се поддържа от програмисти, не може да съществува самостоятелно. И е на десетилетия от това, да пише какъвто и е да полезен код. В момента прави единствено code prediction, спестява малко писане.
  • 5 Някой си

    35 3 Отговор
    Такива новини излизат постоянно през последните 20 години, но не виждам спад в търсенето на програмисти, а точно обратното при условие, че в отдела, който ръководя имаме повече от 10 свободни позиции с рейндж на заплатите буквално от 2 000 до 15 000 (стига човека да може да си ги заслужи).
    До момента всички генератори на код просто помагат с така или иначе досадните конфигурации и полагат пайплани, но бизнес логиката винаги се пише от човешко същество. В тази връзка ето и един виц (или не толкова):

    Докато бизнеса не се научи да обяснява точно и подробно, какво точно иска да се направи програмистите са спокойни, че AI няма да ги измести.
  • 6 електрически Москвич

    24 2 Отговор
    А Какво се случи със Гоогле Stadia? Нали ни обещаха, че ще играем игри на телевизора, директно от гоогле облака!? :D
  • 7 хе хе

    32 1 Отговор
    Невронната мрежа има голям проблем обаче. Никой не може да разбере какво иска клиента, камо ли някаква невронна мрежа. 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 8 Иван

    19 4 Отговор
    То и copilot щеше да ни взима хляба.

    Коментиран от #14

  • 9 Тома

    26 4 Отговор
    Мен не ме е страх защото бойчето навремето ни направи овчари и сега сме много добре
  • 10 Жмуц

    13 2 Отговор
    По-добре да пуснат още безплатни услуги за хората и бизнеса.
  • 11 Един Отнякде

    18 1 Отговор
    Ей...тамън записах курс по програмиране...Жестоко се прецаках :D :D :D
  • 12 Мухахаха

    19 4 Отговор
    Лоша новина за преписвачите на готово. Това на което му викат АИ надали скоро ще може да напише нещо смислено и различно от вече съществуващото

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Алфа шегаджия 🃏

    10 15 Отговор

    До коментар #12 от "Мухахаха":

    Смейте се, смейте, AI накрая ще се смее на безработните ви коудърски физиономии.👉🤩👈
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 даАмаНе

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "Мухахаха":

    Именно, ще дойде момент в който няма да има ново написан код или поне няма да е толкова належащо измислянето му и докато Гугъл разполага с цялата информация, ще може да си сглоби това, което му е зададено. Само се замисли, че до преди години, за да направиш сайт ти трябваха няколко човека, а вече има способи това да се случи без и един ред написан код и от човек, който понятие си няма какво е това.

    Модернизацията е неизбежна, то вече има и AI, който поставя диагнози и оперира върху хора, не е пуснат в екслоатация, но е факт наличието му. А първото нещо, което ще замине са именно IT сектора, автоматизацията на процесите първо започва от там.

    Коментиран от #16

  • 16 Смеем се леко

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "даАмаНе":

    Тя автоматизацията расте по дърветата. А, чакай, тя сама щяла да се произвежда.
  • 17 РаТко хиперкара § суперфоня&програмиста

    5 4 Отговор
    Въх, ко шъ праими сега ве?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 комшията

    8 5 Отговор
    Al ще програмира, както и превеждат смешниците от гуглето. По-скоро може маймуна да се научи да пише, отколкото Al.
  • 20 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Идва и аз го вярвам. В компютърните науки всички алгоритми и дата структури са измислени отдавна който са и градивните блокове на всеки код после се иска само да се научат клиентите да си пишат изискванията какво да се прави на xml и готово от другата страна излиза код без бъгове сякаш писан от хардуерен инженер.... заплатите на софтуерните инженери поне в САЩ до 5- 10 години заминават докторските та си трябва. Не че докторите не са на пангара и те. Обаче реалността е че накрая след всяка техническа революция в някаква област още повече инженери точно там ....
  • 21 Програмист

    7 1 Отговор
    Това е абсолютно така. Хорота които са решили да стават програмисти, изобщо да не си губят времето ами да отиват да мият чинии. И аз съм решил да се преквалифицирам, в момента карам курс за чобанин.
  • 22 Миньо

    1 1 Отговор
    Добре че иде големия Аl, защото след ваксинациите не останаха програмисти.