Отидете към основна версия

8 746 8

Какво е това: странни структури с форма на тръби в гората

  • къщи-
  • гора-
  • екология

Тръбните къщи Bert са създадени по специална технология

Това всъщност са сгради, изработени по специална технология от огънат кръстосано ламиниран дървен материал. В Австралия вече има общо четири сгради и всяка от тях има своя уникална форма. Всъщност това са къщи за гости и местен ресторант.

Сградите са с модулна конструкция, като всяка конструкция е сглобена предварително от подготвени компоненти, а цялостният монтаж е извършен в самата гора.

Един от съоснователите на проекта Крис Прехт отбелязва, че идеята на тези къщи е да се намали въздействието им върху околната среда, но странният формат ги прави да изглеждат сякаш идват от приказка.

Къщите са разположени на бетонна основа, всеки от модулите съдържа спалня, кухня, баня и дневна. Цялата вътрешна декорация също е модулна и съобразена със заоблените форми на сградите.

Както отбелязва Прехт, проектът е не само негова детска мечта, но и начин да се подчертае взаимодействието между природата и човека.

„Ако отидете в гората или в планината, вие сте заобиколени от милиони години еволюция, а аз мисля като човек, който променя вашата гледна точка. Изведнъж вече не сте центърът на Вселената, а само много малка част от много по-голяма история“, отбелязва архитектът.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини