Last news in Fakti

2 Март, 2021 10:16 6 842 16

Michelin ще произвежда гуми от... слама и ориз

  • гуми-
  • слама-
  • ориз-
  • екология

Напълно екологичните гуми ще са налични до 2050 година

Michelin ще произвежда гуми от... слама и ориз - 1

Michelin обяви планове за разработване на иновативни технологии за производство на екологични гуми. Според идеята на специалистите при производството на гуми инженерите ще използват както рециклирана пластмаса, така и вторични отпадъци, включително оризова люспа и царевична слама.

В момента основните компоненти, които се използват за създаване на гуми, са каучуци, получени от масло. Те се основават на синтетичен полимер - бутадиен, който осигурява надеждно сцепление и устойчивост на мокри пътища, а също така е устойчив на абразия материал. Според статистиката съвременната гума се състои 24% петролни полимери.

Michelin обмисля да замени синтетичния материал с рециклирана пластмаса от опаковъчни материали и пластмасови контейнери. Освен това, когато създават ново поколение гуми, инженерите планират да използват естествена биомаса. По-специално в производствените процеси ще се използват дървесни отпадъци, оризова люспа и царевична слама. Според експертите такива технологии ще позволят да се създадат напълно екологични гуми без вреда за околната среда, като това обаче ще се случи до 2050 година.

Друг проект, който ще се хареса на зелените активисти, ще бъде заводът за рециклиране на гуми, който Michelin, заедно със шведската компания Enviro, ще внедри в Чили. Капацитетът на иновативното предприятие ще бъде достатъчен за обработка на до 30 хиляди тона гуми годишно, което е около 60 процента от всички гуми, предадени от местните жители за рециклиране.

Очаква се новото съоръжение, в което двете компании инвестират около 30 милиона долара, да бъде построено в Южна Америка през 2023 година. В началото на февруари MINI пък обяви, че ще спре да използва естествена кожа за тапицерията на бъдещи модели в полза на околната среда. Според представители на марката отказът от естествена кожа ще бъде ключов фактор при прехода към така наречената природозащитна икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    29 8 Отговор
    Само глупости мислят, после трябва редовно да се пръскат срещу инсекти. Или спреш на село да вземеш някой лимонада и минат козите, ти изгризали гумите!

    Коментиран от #12

  • 2 Великия син неудачник

    15 7 Отговор
    Или отидеш на мач и говедата ги изяли
  • 3 447

    25 6 Отговор
    Ааааа, тези гуми си ги продавайте в Китай. За Балканския полуостров ги направете от кайма и картофи!
  • 4 гост

    10 4 Отговор
    Е да де , екологични от естествени материали и т.н. , ама същата стогодишна гума с ВЪЗДУХ , дето се изхвърля всяка година , че някои по на запад и два пъти в годината ! А иначе същия този Мишлен отдавна има технология на гума без въздух и даже без джанта , която ще изкара поне колкото автомобила с просто рециклиране на протектора с 3Д принтер ! Ама скоро някоя нова "Тесла" ще се пръкне и в тоя бранш и мнооого бързо ще се окаже , че и "старите" можели да правят "електрички " , демек гуми без въздух и с живот поне 10-15 години !!
  • 5 ха ха

    10 2 Отговор
    2050 се връщта магарцедеса и е логично да се произвеждат такива продукти като слама и ориз.
  • 6 Ти да видиш

    3 4 Отговор
    И в крайна сметка какво ще се прави от петрол? За какво ще го добиват? Досега опорната точка беше за пластмаси и гуми, но с тази кръгова икономика, всичко ще се рециклира и ще се използва наново, вместо да се добиват нови ресурси всеки път, когато ни потрябва нещо. Досега оправданието беше, че това е енергоемък процес, който освен че е скъп заради цената на енергията, също така замърсява природата заради производството на самата енергия.

    Сега вече енергията става от евтина до безплатна, като в същото време е абсолютно чиста. Много по-логично е тя да се използва за рециклиране когато е излишна, вместо от нея да се прави водород. Времето на водорода ще дойде чак, когато съвсем няма какво да правим излишната чиста енергия.

    Коментиран от #7, #15

  • 7 Turbo

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ти да видиш":

    Електроенергията ще става безплатна като в Швеция и Тексас.Петрол ще се използва още дълги години.Самолети кораби не вървят на ток.Ракетите на Мъск с ток ли летят?Някои автопроизводители ще продължат производството на автомобили с ДВГ.Нефта освен за гориво е суровина в производството.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Turbo":

    Ракетите на Мъск не летят на ток , ама горивото им се произвежда с ток и то 100% чист , а именно синтетичен метан от въглероден двуокис от въздуха и водород от електролиза , а скоро и само с водород и кислород от електролизата !! А кораби на ток колкото щеш , да не кажа повечето , щото азипотите им са на ток , само че едните се захранват от дизелови генератори , а другите от атомни реактори !! ТА въпроса е само кога (до 10-15 години максимум според законите за морски транспорт) дизела ще бъде заменен първо с водород , а след това с батерии с презареждане от плаващи станции по пътя или дистанционно примерно със спътници солари чрез насочено иззлъчване с микровълни !! А за самолетите вече има закон в ЕС и консорциум между Боинг и Еърбъс за преминаване на водород !!! Та къде викаш щял да се ползва петрол ?? Хахаххах !!

    Коментиран от #13

  • 9 Скъп бил тока

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Turbo":

    А защо се ядосаха в Швеция? Защото в северна Швеция тока произвеждан от възобновяеми източници, беше четири пъти по-евтин, отколкото си го купуваха за южна Швеция от атомния френски ток, просто защото не достигаше капацитета да си го пренесат от Северна Швеция. Хубаво е като четеш нещо да го разбираш, а да не се водиш по заглавията и предразсъдъците си.

    В Тексас защо стана скъп тока и спря? Защото централите които трябваше да осигурят сигурността на енергийната система -газовите въглищните и една атомна замръзнаха в студа. Добре че по-голяма част от отколкото очакваха от вятърните централи продължиха да подават ток, за да закърпят някак положението поне в половината щат, защото освен централите им замръзнаха и сондите за добиване на газ и спряха подаването. Знаеш ли сега Какво е решението в Тексас, за да се избегнат подобни случки? Ще строят ударно възобновяеми централи и ще инсталират батерии.

    Коментиран от #16

  • 10 Баба Вида

    6 0 Отговор
    ей тия не се спреха да крадат ноу-хау и технологии,... преди 30 години в България също ги правехме от слама и виетнамски ориз, ама демократите с евтин внос от запад убиха селското стопанство после и производството
  • 11 Бахара захари Бахаров братя бахаровци

    1 0 Отговор
    Ние със моя брат невеж ги пълним със тревица и си ги караме така ако могат от трева да ги правят със пико и хашиш ще якоооо
  • 12 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Защо има хора които мислят НАРОЧНО, каква глупост да напишат ?
  • 13 Петролен Инж

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Чел си статийки, не е като да не си. Но имаш още да четеш, нефта ще продължава да играе важна роля още поне 10 години ;) след тези 10 години ще продължат energy transition period-a, щото няма да излезе сметката накрая.
  • 14 Аз пък

    0 0 Отговор
    Имам акции в шведската Enviro и мога да кажа, че Мишелин държат 20% от компанията и залагат много на нейната технология за да постигнат зелената си цел до 2050.
  • 15 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ти да видиш":

    Май си глътнал зеленото хапче... ;) Енергията станала безплатна, ама питай германеца или бат Кирчо за мораториума... С декрети не става нито Савецки саюз нито Европейски съюз... още повече зелен.
  • 16 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Скъп бил тока":

    Брато сложни едно /с за "сарказъм", че ти шибнах минуса... :D