Отидете към основна версия

53 886 23

Какво представлява най-новият и най-високотехнологичен телевизор на Samsung

  • samsung-
  • телевизор-
  • qn900b-
  • neo qled

QN900B Neo QLED 8K е надградил във всяко отношение своите предшественици

Samsung като лидер на световния пазар за телевизори вече 16 години поред залага на върхови технологии и в лицето на новия QN900B Neo QLED 8K - телевизорът, който е еталон за технологията Mini LED, надграждайки предшествениците си по редица важни компоненти, като по-добра обработка на изображенията, яркост, аудио и дори дизайн. Въпреки че имаме някои резерви относно новия потребителски интерфейс на Samsung, ще ви бъде трудно да намерите по-добър телевизор тази година. Ето защо.

От чисто технологична гледна точка, новият QN900B Neo QLED 8K телевизор на Samsung подобрява по всякакъв начин най-добрия в класа досега QN900A Neo QLED 8K, предлагайки забележими оптимизации в обработката на изображения (особено що се отнася до прецизното управлението на светлината и аудиото (вградено). Поддръжката на Dolby Atmos работи брилянтно с технологията Q-Symphony 2.0 на Samsung.

Всъщност броят на т.нар. зони за затъмняване не се е променил спрямо предшественика, но точността му на осветление е напреднала драстично. Това става благодарение на актуализирания Neural Quantum процесор който може да се похвали с нова технология за адаптивна форма на светлината. Новият телевизор използва AI алгоритми за по-точно управление на изхода на подсветката на телевизора и съобразяване с формата на обектите на екрана. Това, в комбинация с технологията Real Depth Enhancer на Samsung, може да създаде наистина забележителни изображения.

Но не всичко опира до качеството на изображението - звукът също получава основен ъпдейт, с включването на допълнителни вградени високоговорители, които позволяват завладяващо Dolby Atmos аудио без нужда от допълнителна звукова лента. Въпреки това, актуализираното аудио Q-Symphony звучи още по-добре, когато неговите високоговорители са комбинирани със саундбар на Samsung, произвеждайки пълен, обгръщащ съраунд звук. А през 2022 г. всички говорители на Neo QLED работят в синхорн с Q Soundbar, което е ъпгрейд спрямо 2021 г.

Samsung влага значителни иновации в актуализирането на своите флагман устройства от гамата Neo QLED тази година, като оставя в миналото нещо почти незабележимо, което в предишния модел може и да сте забелязали по отношение на т. нар. "цъфтеж" на светлината. Корейците подобряват моделите и в редица други области и точно по тази причина бихме ги препоръчали, дори и на онези, които са закупили миналогодишен модел. И още нещо, на което непременно трябва да обърнем внимание е, че новото поколение 8K Neo QLED телевизори на Samsung е на цена малко по-ниска от тази на предшествениците.

Ето и основните спецификации на флагмана - телевизора SAMSUNG QN900B NEO QLED 8K
Размери на екрана: 65, 75, 85 инча
Тунер: Freeview Plus
8K, HDR10+, HLG, Dolby Atmos
Технология на панела: Mini LED (LCD), Smart TV: Samsung / Tizen OS
Входове: 4x HDMI 2.1 (1x eARC), 3xUSB, 1xRF, ethernet
Изходи: 1x оптичен

За пореден път Samsung се стреми към категоричен минимализъм, предоставяйки практически безрамков „Infinity“ дисплей, който ви позволява просто да се съсредоточите върху съдържанието, което гледате, без никакви груби, забележими линии, които го обграждат. Харесахме този подход още при моделите от 2021 година, но сега той е още по-съвършен.

Може би си спомняте, че QN900A от 2021 имаше високоговорители, които не се виждаха от предната част на телевизора, като вместо това корейците избраха да ги вградят по страничните и горните ръбове на екрана. Сега, Samsung запазва тази естетика и през 2022 г., макар и с лека ревизия на решетката. Миналогодишният модел имаше дизайн с точки, докато в тазгодишната версия има по-големи диагонални отвори. Този път флагманът на Samsung разполага с 90W 6.2.4 канална система (12 високоговорителя), за разлика от настройката 80W 6.2.2 канал (10 високоговорителя) при предшественика.

Още нещо интересно е, че освен в стандартния вариант за стена, QN900B се предлага с почти минималистична, но много стабилна стойка за поставяне върху хоризонтална повърхност, което означава, че екранът на телевизора ви може да бъде значително по-широк от повърхността, върху която го поставите.

По отношение на видимите отблясъци и отражения на екрана също откриваме внимание към детайла. QN900B идва с подобрен антирефлексен слой на екрана. Що се отнася до дистанционното управление, то е доста минималистично, разполага само с няколко функционални и навигационни бутона за бързо и лесно управление, заедно с бутони за сила на звука и смяна на канали. Специалните бутони за Netflix и Prime Video се връщат, заедно с бутоните за стартиране на Disney Plus. Уникалното при дистанционното е, че не само предлага характерният минимализъм, но и допълнително се грижи за природата благодарение на вградената си соларна клетка, чрез която се зарежда от околното осветление, като през 2022 г. се зарежда и от радио вълните, които преминават през стаята от различни уреди.



В заключение можем недвусмислено да заявим, че по отношение на цялостното качество на картината, има подобрения както в дълбочината, така и в контраста, като изображенията на преден план изглеждат "по-силни" и впечатляващи. Технологията Real Depth Enhancer на Samsung е отговорна за това, с нейния скок от 12-битов на 14-битов контраст, който картографира четири пъти повече нива на монохроматична градация на цветовете.

QN900B предлага няколко функции за изглаждане на движението и намаляване на шума, които са склонни да създават изображения, изглеждащи неестествени. За щастие те могат да бъдат съобразени с предпочитанията на зрителя в експертните настройки на телевизора. Като алтернатива, зрителите могат да използват режима Filmmaker на QN900B за най-автентичното изживяване при гледане на професионално създадено видео съдържание. Трябва също да знаете, че този режим на гледане не се отклонява от зърнеността на филма, която има тенденция да бъде по-фина и по-прецизна, когато се гледа на 8K панел.

Както при всеки 8K телевизор и предвид ограниченото количество на предлаганото 8K съдържание, повишаването на мащаба е от особено значение за потребителите. За щастие, мултиинтелигентния изкуствен интелект на Samsung върши чудесна работа, за да направи "по-старото" съдържание да изглежда толкова чисто, колкото източникът му позволява.

Не трябва да подминаваме и геймърите, за които Samsung предоставя четири HDMI 2.1 порта на QN900B, което им дава възможност да свързват множество конзоли, без да жертват поддръжка за игрови функции от следващо поколение (4K/120fps или 8K/60fps, ALLM, VRR). Като добавена стойност PC геймърите също имат опцията за поддръжка на 144Hz тази година (144Hz панел е наличен в моделите с размер 43‘‘ и 50‘‘ от серия QN90B и в цялата гама от модели на серията QN95B).

Още веднъж геймърите ще се радват да научат, че най-новият флагман на Samsung Neo QLED предлага изчерпателен режим за игри, който позволява на играчите да преглеждат честотата на кадрите, състоянието на HDR, резолюциите и други. Режимът предлага и удобен динамичен еквалайзер за черно, чрез който могат да се регулират тъмнината на сенките. Като цяло Samsung QN900B е най-добре изглеждащият телевизор на пазара, с почти невидима рамка, която е едновременно великолепна и минималистична.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.

Свързани новини