Last news in Fakti

30 Април, 2022 10:50 53 759 23

Какво представлява най-новият и най-високотехнологичен телевизор на Samsung

  • samsung-
  • телевизор-
  • qn900b-
  • neo qled

QN900B Neo QLED 8K е надградил във всяко отношение своите предшественици

Какво представлява най-новият и най-високотехнологичен телевизор на Samsung - 1

Samsung като лидер на световния пазар за телевизори вече 16 години поред залага на върхови технологии и в лицето на новия QN900B Neo QLED 8K - телевизорът, който е еталон за технологията Mini LED, надграждайки предшествениците си по редица важни компоненти, като по-добра обработка на изображенията, яркост, аудио и дори дизайн. Въпреки че имаме някои резерви относно новия потребителски интерфейс на Samsung, ще ви бъде трудно да намерите по-добър телевизор тази година. Ето защо.

От чисто технологична гледна точка, новият QN900B Neo QLED 8K телевизор на Samsung подобрява по всякакъв начин най-добрия в класа досега QN900A Neo QLED 8K, предлагайки забележими оптимизации в обработката на изображения (особено що се отнася до прецизното управлението на светлината и аудиото (вградено). Поддръжката на Dolby Atmos работи брилянтно с технологията Q-Symphony 2.0 на Samsung.

Всъщност броят на т.нар. зони за затъмняване не се е променил спрямо предшественика, но точността му на осветление е напреднала драстично. Това става благодарение на актуализирания Neural Quantum процесор който може да се похвали с нова технология за адаптивна форма на светлината. Новият телевизор използва AI алгоритми за по-точно управление на изхода на подсветката на телевизора и съобразяване с формата на обектите на екрана. Това, в комбинация с технологията Real Depth Enhancer на Samsung, може да създаде наистина забележителни изображения.

Но не всичко опира до качеството на изображението - звукът също получава основен ъпдейт, с включването на допълнителни вградени високоговорители, които позволяват завладяващо Dolby Atmos аудио без нужда от допълнителна звукова лента. Въпреки това, актуализираното аудио Q-Symphony звучи още по-добре, когато неговите високоговорители са комбинирани със саундбар на Samsung, произвеждайки пълен, обгръщащ съраунд звук. А през 2022 г. всички говорители на Neo QLED работят в синхорн с Q Soundbar, което е ъпгрейд спрямо 2021 г.

Какво представлява най-новият и най-високотехнологичен телевизор на Samsung

Samsung влага значителни иновации в актуализирането на своите флагман устройства от гамата Neo QLED тази година, като оставя в миналото нещо почти незабележимо, което в предишния модел може и да сте забелязали по отношение на т. нар. "цъфтеж" на светлината. Корейците подобряват моделите и в редица други области и точно по тази причина бихме ги препоръчали, дори и на онези, които са закупили миналогодишен модел. И още нещо, на което непременно трябва да обърнем внимание е, че новото поколение 8K Neo QLED телевизори на Samsung е на цена малко по-ниска от тази на предшествениците.

Ето и основните спецификации на флагмана - телевизора SAMSUNG QN900B NEO QLED 8K
Размери на екрана: 65, 75, 85 инча
Тунер: Freeview Plus
8K, HDR10+, HLG, Dolby Atmos
Технология на панела: Mini LED (LCD), Smart TV: Samsung / Tizen OS
Входове: 4x HDMI 2.1 (1x eARC), 3xUSB, 1xRF, ethernet
Изходи: 1x оптичен

За пореден път Samsung се стреми към категоричен минимализъм, предоставяйки практически безрамков „Infinity“ дисплей, който ви позволява просто да се съсредоточите върху съдържанието, което гледате, без никакви груби, забележими линии, които го обграждат. Харесахме този подход още при моделите от 2021 година, но сега той е още по-съвършен.

Може би си спомняте, че QN900A от 2021 имаше високоговорители, които не се виждаха от предната част на телевизора, като вместо това корейците избраха да ги вградят по страничните и горните ръбове на екрана. Сега, Samsung запазва тази естетика и през 2022 г., макар и с лека ревизия на решетката. Миналогодишният модел имаше дизайн с точки, докато в тазгодишната версия има по-големи диагонални отвори. Този път флагманът на Samsung разполага с 90W 6.2.4 канална система (12 високоговорителя), за разлика от настройката 80W 6.2.2 канал (10 високоговорителя) при предшественика.

Още нещо интересно е, че освен в стандартния вариант за стена, QN900B се предлага с почти минималистична, но много стабилна стойка за поставяне върху хоризонтална повърхност, което означава, че екранът на телевизора ви може да бъде значително по-широк от повърхността, върху която го поставите.

По отношение на видимите отблясъци и отражения на екрана също откриваме внимание към детайла. QN900B идва с подобрен антирефлексен слой на екрана. Що се отнася до дистанционното управление, то е доста минималистично, разполага само с няколко функционални и навигационни бутона за бързо и лесно управление, заедно с бутони за сила на звука и смяна на канали. Специалните бутони за Netflix и Prime Video се връщат, заедно с бутоните за стартиране на Disney Plus. Уникалното при дистанционното е, че не само предлага характерният минимализъм, но и допълнително се грижи за природата благодарение на вградената си соларна клетка, чрез която се зарежда от околното осветление, като през 2022 г. се зарежда и от радио вълните, които преминават през стаята от различни уреди.

Какво представлява най-новият и най-високотехнологичен телевизор на Samsung



В заключение можем недвусмислено да заявим, че по отношение на цялостното качество на картината, има подобрения както в дълбочината, така и в контраста, като изображенията на преден план изглеждат "по-силни" и впечатляващи. Технологията Real Depth Enhancer на Samsung е отговорна за това, с нейния скок от 12-битов на 14-битов контраст, който картографира четири пъти повече нива на монохроматична градация на цветовете.

QN900B предлага няколко функции за изглаждане на движението и намаляване на шума, които са склонни да създават изображения, изглеждащи неестествени. За щастие те могат да бъдат съобразени с предпочитанията на зрителя в експертните настройки на телевизора. Като алтернатива, зрителите могат да използват режима Filmmaker на QN900B за най-автентичното изживяване при гледане на професионално създадено видео съдържание. Трябва също да знаете, че този режим на гледане не се отклонява от зърнеността на филма, която има тенденция да бъде по-фина и по-прецизна, когато се гледа на 8K панел.

Както при всеки 8K телевизор и предвид ограниченото количество на предлаганото 8K съдържание, повишаването на мащаба е от особено значение за потребителите. За щастие, мултиинтелигентния изкуствен интелект на Samsung върши чудесна работа, за да направи "по-старото" съдържание да изглежда толкова чисто, колкото източникът му позволява.

Какво представлява най-новият и най-високотехнологичен телевизор на Samsung

Не трябва да подминаваме и геймърите, за които Samsung предоставя четири HDMI 2.1 порта на QN900B, което им дава възможност да свързват множество конзоли, без да жертват поддръжка за игрови функции от следващо поколение (4K/120fps или 8K/60fps, ALLM, VRR). Като добавена стойност PC геймърите също имат опцията за поддръжка на 144Hz тази година (144Hz панел е наличен в моделите с размер 43‘‘ и 50‘‘ от серия QN90B и в цялата гама от модели на серията QN95B).

Още веднъж геймърите ще се радват да научат, че най-новият флагман на Samsung Neo QLED предлага изчерпателен режим за игри, който позволява на играчите да преглеждат честотата на кадрите, състоянието на HDR, резолюциите и други. Режимът предлага и удобен динамичен еквалайзер за черно, чрез който могат да се регулират тъмнината на сенките. Като цяло Samsung QN900B е най-добре изглеждащият телевизор на пазара, с почти невидима рамка, която е едновременно великолепна и минималистична.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    64 5 Отговор
    Корейците са умна, дисциплинирана и работлива нация - световни !!!?
  • 2 Име

    39 5 Отговор
    Много добро ревю на Радо, явно разбира и от черна техника, освен от автомобили. Поздравления. А иначе, безспорно телевизорът е много добър, а и прави впечатление, че ще е по-евтин от миналогодишния, което е похвално за корейците.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всичко добре, но за корейците

    53 3 Отговор
    Ние нямаме изградена система за 4K TV а ще си купуваме TV с 8K !?!

    Коментиран от #7

  • 5 По евтин

    39 5 Отговор
    20 000 лв за телевизор, колко човека?
  • 6 Кольо,

    30 2 Отговор
    Малко встрани от политиката, мислих за Samsung преди три години но си купих телевизор Sony.
    Аз съм от поколението когато японското беше 1 като качество, и до сега пазя Панасоника от 1985 година.
    И първата ми кола която купих от Австрия през 1993 година беше Тойота Камри!!

    Коментиран от #8

  • 7 В целия свят

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко добре, но за корейците":

    Само Япония имат изградена 8K TV от камери през спътник до телевизора.
  • 8 Sony

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кольо,":

    Който има Sony, ще разбере разликата, особено ако има база за сравнение. Единственото впечетляващо за Samsung е цената от 19950 лв.
  • 9 Няма нужда

    10 6 Отговор
    8к как ще ти бъде от полза? За 4к има много филми но на 8к нито един. А ако телевизора е до 40 инча и е с хубава матрица 1080p (Full HD) е най подходяш. 4 к телевизорите ако често се свързват к ъм компютри прес HDMI иначе нямат и не много нужда да бъдат копувани
  • 10 Marin

    15 4 Отговор
    Отлчна статия. Професионално написана. Понечето такива са бла-бла и нищо конкретно
  • 11 Тото

    9 8 Отговор
    От Oled по добро няма.
  • 12 Имахме

    17 3 Отговор
    Sony страхотен е Купен кореком но е вече стар. Имах Още един Sony Доста Тежък Голяма радост беше но и той остаря. Сега си имаме Lg 55” с 3Д функции 1080p Но и той е остарял. Вярно Че порано се търсеше Sony Но Lg - Gold Star се наложиха на много пазари от Бяла техника до телевизори , компютри , климатици батерии за фотоволтаици. НЕЗНАМ КАТО СЕ ОГЛЕЖДАМ УНАС ВСИЧКО LG и Apple. Просто много се промениха нещата. Вярно е 4к тв има филми и ако си доплатиш и програми. tv.YouTube. Hulu. И други бългаски платформи за гледане онлине. Да ли 1080p или 4к с доплащане на тв и филмите в 4к всеки си решава. Абе да сме живи и здрави и да ни върви ПЪК ЩЕ КУПУВАМЕ КАКВО НИ ХАРЕСТВА.

    Коментиран от #15

  • 13 4к зрител

    11 1 Отговор
    През последните няколко години смених няколко телевизора / просто така се случи/. Имах LG, после Филипс, Самсунг а сега съм със Сони. Няма почти никаква разлика в картина или звук според моето зрение и слух. Единственото което аз търся е Андроид система за апове и сърфиране в нета, бърз процесор за онлайн тв. За мен Филипс и Сони са уникални. Лично мнение и нищо против Самсунг.
  • 14 Гош

    3 8 Отговор
    Самсунг, дава най добра картина, никой друг телевизор не може да се мери със Самсунг! Продавам монитори за компютри и ми прави впечатление, че от всички монитори и телевизори по рафтовете без да гледам марките, мога да кажа кой е Самсунг и Шарп само по детайла и яркостта на картината!
  • 15 Да ама

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Имахме":

    Сега LG и Sony са Oled и дават по тъмна картина и затова им вдигат цветноста да компенсират по слабата яркост и черния цвят, но са далеч назад от QLED на Самсунг!
  • 16 Не ама ДА

    3 1 Отговор
    Ако не беше LG, шумшянг сигурно щяха да са най-добри! Фактите говорят, че те ползват като Sony, дисплеи на LG, а не обратното. Същото е при телефоните - ако не беше айфон и т.н.
  • 17 Врачанин

    12 1 Отговор
    Едно време кви телевизори имаше . Малиии.Един Електрон за 1050 лв., 5 заплати ми строви живото за едно година. Полетя от 4 етаж.92 г. купих малък Саньо от Кореком произведен в Тайван.И до сега работи ,с прекрасна картина. Но е само с 28 канала.В кухнята работи почти непрекъснато.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мекере

    14 3 Отговор
    Интересно ми е, този който си го вземе, след като е подлъган от 8К, как ще го подкара, след като освен краткотрайни клипчета с надпис 8К в Ютуб(със съмнително малки MB и кодек за компресиране). Как по друг начин ще го пусне? А и аз от 10-тина години се занимавам с ремонт на аудио и видео техника(така се водеше едно време) Отварял съм, може би всички известни и не толкова известни телевизори. Всички са такива боклуци. Нямате си идея, колко смешна е цената на дънните платки и захранващи блокове, в АлиЕкспрес. Всички ползват тъй наречените "универсални" платки. Екраните на LG или Sony. Тук-таме Samsung. Но масово използват дънни платки на GoldStar, AllView и прочие до болка познати нискобюджетни. Вие налъмите ги купувате и се хвалите, пък ние ви ги събираме и се чудим как да го "закърпим" тоя боклук че да поработи още 1 годинка. Телевизор за 1500лв. Реално е около 150лв. Ако си го купиш на парчета от Китай и просто го сглобиш. Говоря за Екран, платка и пластмаси. Нищо особено ;) Ама компаниите обичат балъка!
  • 20 dddddd

    0 0 Отговор
    С такъв дизайн имаме Aisha марката
  • 21 Анализатор

    5 0 Отговор
    Всичко е добре даже чудесно.Обаче нека е ясно на всички че ,продуктите за всеки един пазар са различни.Колко да са добри ,Самсунг.Две години гаранция,щом са толкова добри и надеждни да предложат 5 ,10.години.Да ама не .Пример телевизор на цена 800 лв ,две години гаранция .Телевизор за 2500.4500.две години гаранция.4 Ка 8 Ка .смешно е .Компонентите от който се произвеждат продуктите са тествани и издрържат около 3 год.След това се изхвърлят .Логиката лоша покупка.

    Коментиран от #22

  • 22 Ял дървото

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анализатор":

    В Германия без значение от марката, стандартната гаранция е 2 години. Навсякъде предлагат удължаване с още 3/която си заплащаш съответно/ и имаш общо 5 години. Така...2017 си купувам последен модел телевизор/ без да споменавам марката/, но е реномирана с всички екстри и Андроид тв. и с 5 години пълна гаранция. На четвъртата умря за два дни...на първия потъмня нещо, на втория черен екран. Оттам в магазина го нося, хората любезни, взеха го, след два дни ми звънят....тотал щета. Не подлежи на ремонт, защото ремонта ще надхвърли цената на моето обезщетение. А тя е 2/3 от заплатената цена... защо попитах аз, нали гаранцията е пълна? Защото сте го ползвали 4 години, ако е в рамките на първите две получавате цялата сума. Малко се разочаровах. Та за получената сума си купих ново Сони на която цената беше доста по-ниска от първия телевизор, но със същите екстри и си работи все още....
  • 23 Ваксина всяка година

    0 0 Отговор
    За мен OLED си е ненадминат. Факта, че всички други технологии се сравняват с OLED говори сам по себе си.