28 Февруари, 2023 09:00 41 960 58

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори

  • samsung-
  • oled-
  • телевизори

Подробно за новите OLED телевизори на Samsung

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори - 1

Samsung, глобалният лидер на телевизионния пазар в продължение на последните 17 години , пусна на пазара нов телевизор с OLED технология, който определено впечатлява с качествата си. Любопитното в случая е, че иновацията, която не използва обикновения WRGB OLED панел, познат ни от другите OLED телевизори на пазара, а OLED в комбинация със собствената Quantum Dots (QD) технология. Тя е дело на Samsung Display (подразделение за разработка и производство на дисплеи на корейската марка), но как този нов модел се представя и по какво превъзхожда стандартните WRGB OLED панели, ви разказваме сега. Наименованието на модела, наличен на пазара у нас, е S95B.Как работи Quantum Dots технологията на -OLED телевизорите на Samsung?

OLED дисплеят на Samsung използва т.нар. син OLED слой като източник на задно осветяване, като това се определя от специалистите като брилянтна идея на Samsung Display. OLED слоят е направен с помощта на органични материали (оттук и буквата O в абревиатурата OLED), а светлината, излъчвана от този слой, преминава през цветни филтри с квантови точки, за да се създадат червени и зелени цветове. Но тъй като подсветката е синя, устройството не се нуждае от преобразувател, за да генерира синия цвят, и подсветката се предава такава, каквато е.

Значението на квантовите точки в новите OLED телевизори на Samsung

Квантовите точки, както подсказва името им, са невероятно малки. Те обикновено се измерват в нанометри. Когато квантовите точки бъдат засегнати от каквато и да е форма на светлина, те абсорбират тази енергия и възпроизвеждат монохроматични (чисти) цветове. И те са изключително енергийно ефективни, така че могат да пропуснат 99% от цялата светлина, която получават.

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори

Освен това квантовите точки с различни размери създават различни цветове. Например, квантовите точки с диаметър 2 nm създават синя светлина, докато 3 nm, 4 nm, 5 nm и 7 nm квантови точки могат да създават съответно зелени, жълти, оранжеви и червени цветове. В резултат на това OLED панелите с QD технология създават чисти червени, зелени и сини цветове, а тези цветове могат да се смесват, ако е необходимо, за да се създаде всеки друг цвят.

Защо технологията OLED на Samsung е по-добра от останалите?

За сравнение ще кажем, че обикновения WRGB панел използва бяла подсветка (която не е чиста като начало) и преминава през преобразуватели на червени, зелени и сини цветове, за да създаде съответната цветова палитра. Част от тази подсветка обаче се губи в процеса. WRGB технологията използва бял субпиксел във всеки пиксел, за да компенсира тази загуба на фоново осветление.

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори

Въпреки това, този бял субпиксел влошава точността на цветовете и обема. Комбинацията от нечисто бяла подсветка и бял субпиксел води до цветове, които не са толкова дълбоки като при OLED дисплеите с Quantum Dot технология, а общата яркост на цвета също е по-ниска.

Поглед към гамата OLED телевизори на Samsung

Първият OLED телевизор на Samsung с Quantum Dot технология беше пуснат през миналата година и, както вече споменахме, е обозначен с S95B. Той се предлага у нас в два размера: 55-инчов и 65-инчов. И двата варианта включват 4K резолюция, 120Hz честота на опресняване, HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG и AMD FreeSync Premium съвместимост. Интересното е, че този телевизор може да достигне до над 1500 нита пикова яркост в HDR сцени.

Телевизорът има и четири HDMI 2.1 порта с eARC, както и 2.2.2-канален високоговорител с 60 W изходна мощност. Освен това е сред първите телевизори в света, които поддържат Wireless Dolby Atmos. Функциите за свързване включват още Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, три USB 3.2 Type-A порта, AirPlay 2, Tap Sound и Tap View. Телевизорът също така поддържа Bixby, и може да управлява устройства за интелигентен дом, съвместими със SmartThings.

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори

Освен с всичко, казано дотук, Samsung S95B е по-добър от останалите OLED телевизори, благодарение на перфектното си черно, широки ъгли на видимост и безкрайно контрастно съотношение. Той предлага по-дълбоки цветове и по-висока яркост от конкурентните OLED телевизори. Операционната му система е Tizen 7.0 и има допълнителни функции като Game Bar, Object Tracking Sound Pro и 32:9 ултраширок режим за игри.

Други важни характеристики на новите телевизори на Samsung са AI алгоритмите и атрактивния още по-тънък профил. По този начин, в контекста на концепцията “Екрани навсякъде, екрани за всички”, Samsung разширява портфолиото си чрез добавяне на модела Samsung OLED (S95B), като предлага на потребителите още по-голямо разнообразие при избора на технология, подходяща за техните нужни и предпочитания.

Samsung OLED комбинира върховата мощност на процесора Neural Quantum Processor 4K и интелигентните функционалности на платформата Tizen с много добро аудио изживяване, благодарение на технологиите Samsung Object Tracking Sound и Q-Symphony с Dolby Atmos. И всичко това в тънкия корпус, наречен LaserSlim. Неслучайно именно тези OLED модели на Samsung получиха отлични ревюта от престижните TechRadar, What Hi-Fi и Expert Reviews.

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 73 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тото

    32 29 Отговор
    Готини са, но много пара струват. Още са далеч от масовият потребител. Иначе наистина, Сони и Самсунг са най-добрите
  • 3 нико

    103 7 Отговор
    Цена сигурно х 2 на олед телевизор на LG, разлика в изображението - никаква.
  • 4 Калоян

    15 44 Отговор
    Много добре обяснено. Е, това вече безспорно е най-добрият телевизор на пазара имайки предвид какви са дисплеите на телефоните на самсунг.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зевс

    66 16 Отговор
    Едно време Samsung бяха яка марка, сега е ширпотреба, която я изкара гаранцията, я не, минах на LG.
  • 7 без имена

    58 5 Отговор
    още преди години беше писано , че някои параметри окото вече не може да ги улови. така, че това прилича на една обикновена реклама.
  • 8 Софиянец

    55 8 Отговор
    Това е смешно, като са толкова напред защо не си ги произвеждат сами а всички ползват LG
  • 9 Кюмюр

    40 11 Отговор
    В момента по-добро от LG G2 като пари и качество няма. Същите квантови точки но с друго име, 120 херца и радиатор на матрицата! Трепач просто!
  • 10 ПУ.РУ.ФИЛИ,

    3 7 Отговор
    ТОЗИ ЛЕД ТЕЛЕВИЗОРА
    ИНТЕРЕСНО В
    УЗА „БУХАНКА”
    КАК ЩЕ ГО КРАДНЕТЕ🤔......
  • 11 и кво от това?

    62 5 Отговор
    Този телевизор в 55 инчовия вариант струва 5000 лв. За тези пари си купуваме коли а не телевизори.

    Коментиран от #23

  • 12 смърфа

    30 4 Отговор
    И кво - шарени картинки - нищо повече.... Не се яде , не се пие , не се ........
  • 13 шопендар

    57 6 Отговор
    ИМАХ СОНИ,ИЗКАРА15 ГОДИНИ,СМЕНИХ ГО С САМСУНГ 55 ИНЧА,С ГАРАНЦИЯ 24 МЕСЕЦА,НА 27МИЯТ МЕСЕЦ ПОЛОВИНАТА ОТ ЕКРАНА СТАНА НА ТЪМНИ ИВИЦИ.НИКОГА ВЕЧЕ САМСУНГ.СЕГА ЩЕ КУПУВАМ ПАК СОНИ , ПО СКЪП НО ВЕЧЕН
  • 14 Евроатлантик

    11 44 Отговор
    Защото самсунг си е най добрата марка за телевизори и смартфони
  • 15 Кольо,

    28 7 Отговор
    Я си имам от пет години Сони Андроид с почти същите параметри и бачка безотказно!!
    Въпреки че когато го купувах струваше по скъпо от старата ми кола..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 щурчо

    31 7 Отговор
    LG са неповторими в пройзводстота на дисплей,даже повечето модели на сони са с дисплейна LG

    Коментиран от #29

  • 20 Ха Ха ХА

    33 9 Отговор
    поръчкова статия....... LG са фаворита....в OLED !!!
  • 21 Моето мнение

    18 4 Отговор
    Като хардуеър телевизора е супер, но с един от поредните си фърмуеър ъпдейти Самсунг го осират - и то нарочно, защото наближава време за новия модел, а той трябва непременно да е по-добър от този... Старите Самсунги бяха добри и надеждни машини, но новите са зле откъм надеждност. За ОЛЕД бих се насочил към LG...
  • 22 1312

    20 6 Отговор
    LG си произвеждат сами матриците и са много по - бюджетни и качествени от прехваления Самсунг. Сони също свалиха нивото, като преди 10 год бяха най - добрите, но вече не е така.

    Коментиран от #44

  • 23 Богаташ

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "и кво от това?":

    Къв ще е тоя курник за 5000 лева? Да не е пазарска количка?
  • 24 12345

    21 4 Отговор
    Аз съм доволен от OLED телевизорите на Филипс. За мен са най-добри като съотношение цена/качество. Лятото си взех 55 инча за 1600 лв. Дори има вграден суббуфер.

    Коментиран от #26

  • 25 само питам

    3 5 Отговор
    Нали бяха модерни 3Де, и какво че си с очила, когато излъчваните програми не са 3Де
    същото е и с високата резолюция, окото не може да я улови, нали така.
    Пък и ако трябва да сме честни, по-вървежни са ТВ съчетани цена и качество

    Коментиран от #54

  • 26 Имам Филипс

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "12345":

    Моят не е ОЛЕД, а стандартен ЛЕД с IPS матрица. След 3 години (усилено гледане, 6-7 часа на ден) в горния му ляв ъгъл изби черно петно.., Съответно приключих с тази марка... Иначе Ambililight-a e много готин - няма спор...

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 селтак

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "щурчо":

    Не повечето а всичките.Процесорите са различни.
  • 30 хайфиста

    7 4 Отговор
    кажето го на пича от форума на сетком дето сменява екран за втори път :) Вярвам ще ви разбере. ГНУСМАС си е ГНУСМАС! Трябва да си си намразил труда (парите) че да купиш ОЛЕД. Да му трепериш да не прегори, да се не огъне, и т.н и т.н и най-важното, да го гледаш на тъмно като в пещера, че пуснеш ли ламбите и нема никой.

    Коментиран от #55, #58

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Платена реклама

    9 3 Отговор
    Видях реклама на определен модел Самсунг и някакво обяснение, но нищо повече. Съпоставка се прави с друг модел и марка а не обща. Сетите се сами
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не, сър....

    12 5 Отговор
    Истината е, че всеки нов телевизор има определен живот от около 3-4 години без значение от марката. След като смених вече няколко все последни модели на Самсунг, Филипс, Сони разлика в екстрите и картината не видях. След внимателно проучване си купих марката с най- сериозен гаранционен сервиз и задължително с удължена гаранция до 5 години. И не сгреших. Предното лято се появиха бягащи черти по екрана, обадих се, имаше около 2 седмици телефонни обаждания и го замениха с нов модел същата марка. Все още имам 3,5 години гаранция и съм много доволен.

    Коментиран от #57

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пчеличка

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Имам Филипс":

    Моя Филипс андроид с всички екстри издъхна на чевтъртата година. Толкова им е живота. Супер доволен бях, смених марката със Самсунг и той на втората беше чао. Купих си Сони андроид много як, след втората година ...айде чао. И пак съм на Сони, много ми харесват. Така, че изборът е личен а като качество и издържливост са почти еднакви.

    Коментиран от #38, #42, #43

  • 38 Всички са боклуци

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пчеличка":

    Ами моя Филипс, си бачка още - реално това затъмняване в ъгъла не пречи на гледането, но за много хора е дразнещо... И така аз реших да си взема телевизора с най-дълга гаранция - TCL даваха 5 години сега около новогодишните празници и скочих на един... Ще го видим и него колко ще издеяни!
  • 39 Тод

    1 1 Отговор
    Слушам радио!
    Слушам си музика, новини, предсвания и си правя и нещо друго паралелно!
  • 40 Мян

    5 0 Отговор
    Друго си е с кинескопите. Преди над 10 години си купих два малки с които нескоп чисто нови и още си стоят в кашоните за резерва:)
  • 41 интересно

    10 0 Отговор
    И на кого са нужни всичките тия изброени неща за да гледа едните новини ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бай Михал

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пчеличка":

    старите пазиш ли ги за бедни хора ?
  • 44 гаранция Франция

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "1312":

    То Сони и Самсунг са кооператив при матриците . Само че дялът на Самсунг е по голям за това първо влизат при Самсунг а после при Сони.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иван

    3 0 Отговор
    За това ли 2 пъти ходи на сервиз за различни неща? И по-малко от месец преди да изтече гаранцията отново имаше проблем.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бай Иван

    7 0 Отговор
    Квантови точки развийш ли ! Точно туй олед е малко НЕтрайно все още ама искат за него майка си ибаща си.
    По-важно е май какво гледаш на телевизора от колкото как го гледаш, щото в обратния вариант става очи пълни -кратуна куха!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лекс

    1 2 Отговор
    Самсуг-QLED
  • 53 Олед, Молед...

    3 0 Отговор
    и накрая турски сериали и Ферхондета по телевизията! Или още по-зле, продажни журналисти по още по- продажни медии, които да ни облъчват ежечасно с фалшиви новини! Не ви щем олед-а!
  • 54 Не мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "само питам":

    За резолюцията не съм съгласен . Всичко зависи от големината на екрана и разтоянието от което гледаш . Колкото по-близо гледаш особено ако екрана е голям , толкова повече си личи зърнеността . Така че не си прав .
  • 55 Не мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "хайфиста":

    Това важи за по-старите модели . При съвременните ОЛЕД си е съвсем прилична яркостта , а новото поколение на LG , направо вади очите . По всяка вероятност обаче това скъсява живота на панела . Поживьом увидем
  • 56 Не съм много запознат,

    0 2 Отговор
    но не използваха ли самсунг дисплеи на LG?!
  • 57 Говориш глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не, сър....":

    Имам 11годишен самсунг,и не е мръднал!
  • 58 OLED е върха

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "хайфиста":

    OLED е върховата технология за момента,т.е.най-доброто,кой каквото иска да си говори!От три години ползвам такъв и картината е несравнима с LED матриците! Друг въпрос е вече,дали окото ще долови разлики с тези OLED матрици на Samsung