Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 11:47 31 659

Идва световното: Развенчаваме митовете, че за голям телевизор е нужно много пространство

  • телевизори-
  • samsung-
  • qn900b

Няколко съвета за това какъв телевизор е най-добре да имате вкъщи

Идва световното: Развенчаваме митовете, че за голям телевизор е нужно много пространство - 1

Когато телевизорите бяха с кинескопи, имаше определени норми, които беше почти задължително да се спазват. Според тях, диагоналът на екрана има пряко значение за това от какво разстояние ще се гледа. Днес също се правят подобни изчисления, но те са далеч по-различни благодарение на новите технологии, които изцяло промениха тази продуктова категория. Въпреки това мнозина потребители все още смятат, че големите телевизори не са подходящи за средностатистическите размери на един апартамент и хол. Сега обаче ще развенчаем този мит.

Добре известен факт е, че в днешно време технологиите се развиват изключително бързо и това с пълна сила важи за "черната техника". Марката, която разработва най-много иновации в областта на телевизорите и която респективно продава най-много телевизори в световен мащаб, е Samsung. Техните нови QLED екрани правят така, че огромните телевизори могат да се гледат и от доста по-близко разстояние. А до преди няколко години това бе възможно единствено в кината.

Идва световното: Развенчаваме митовете, че за голям телевизор е нужно много пространство

Днес обаче, т.нар. “big inch“ телевизори (над 75 инча) вече са сравнително достъпни за голяма част от потребителите. Сред тях най-високият клас са в гамата Neo QLED, но корейците са разработили и по-бюджетни варианти в серията Crystal UHD, които също предлагат кристална картина с висока резолюция. Независимо от екранната технология, новите телевизори дават възможност да се гледат от различно разстояние и ъгъл, без това да нарушава по какъвто и да било начин изживяването за зрителя.

А за най-взискателните телемани има и технология 8К Neo QLED. Някои ще ни репликират, че все още няма телевизия, която да излъчва 8К. Това все още е така, но в интернет пространството вече има все повече 8К съдържание в различни онлайн платформи и YouTube, където потребителите могат да гледат стрийминг на различно тематично съдържание, много спорт (от няколко години не малко големи спортни събития се заснемат и излъчват в 8К!), гейминг и потребителски кадри, създадени с последните поколения смартфони като Galaxy S20, S21, S22 и т.н. А за всичко останало на помощ идва т.нар. „upscaling“, който подобрява качеството и резолюцията на съдържанието, за да осигури картина близка до 8К и ще продължи да бъде основен източник на съдържание в близките няколко години.

Идва световното: Развенчаваме митовете, че за голям телевизор е нужно много пространство

Но да се върнем на темата - предстои световно първенство по футбол, а феновете на този спорт у нас не са никак малко. Между другото именно предстоящото световно първенство ни провокира да напишем този материал. Та в този ред на мисли колкото по-голям е телевизорът, толкова по-добре. Има обаче някои аспекти, с които трябва да ви запознаем.

Ако телевизорът ви е HD (1080 p), най-близкото разстояние от което е здравословно да се гледа се изчислява по формула 1.6 пъти размера на вашия екран, което пак е предпоставка за голям телевизор в средностатистическа дневна, но все пак трябва да се внимава. Много по-разумен вариант са UHD и най-вече QLED телевизорите, защото те имат екрани с по-висока разделителна способност и респективно - с по-плътни пиксели.

Идва световното: Развенчаваме митовете, че за голям телевизор е нужно много пространство

Тук формулата е много по-примамлива - инчовете на диагонала на екрана са в съотношение 1:1.2 на разстоянието, от което безпроблемно може да се гледа такъв телевизор. Така един 75-инчов телевизор може да се гледа от разстояние малко повече от два метра. А да гледаш мач от такова разстояние е все едно да си на терена. Заслужава си да се помисли по въпроса, нали? При това не само когато става дума за спорт. Изкуството също се чувства отлично на устройства от типа "Big inch".

А що се отнася до изборът на телевизор, то вариантите съвсем не са малко. Както вече споменахме, нашият избор пада върху марката Samsung. За Neo QLED моделите, както и за The Frame вече сме ви разказвали подробно, но говорейки за големи екрани задължително трябва да обърнете внимание на новия модел на корейците за тази година QN900B, носител на няколко престижни отличия.

Идва световното: Развенчаваме митовете, че за голям телевизор е нужно много пространство

Samsung QN900B използва върховата QLED технология, добавяйки слой от микроскопични частици (квантови точки) между светодиодите и течнокристалния дисплей, за да прецизира по най-добрия начин изображението и да достави допълнителна цветова вариация. Достатъчно е да споменем, че QN900B разполага с разделителна способност от 7680 x 4320 пиксела, което е четири пъти повече от повърхността на 4K дисплей и 16 пъти повече от традиционните HD телевизори. Какво означава това? Изображение, което е толкова ясно, ярко и реалистично, че ви завладява от пръв поглед.

С този телевизор корейците са постигнали връх в управлението на светлината благодарение на технологията Quantum Matrix Pro. А уникалната 8К картина се осигурява от 20 невронни мрежи и Neural Quantum Processor 8K. Що се отнася до звука, то и там инженерите на Samsung са се справили повече от забележително. Невероятното Dolby Atmos изживяване се допълва от иновационните вградени горни високоговорители. С други думи: картина, звук и изживяване все едно си на стадиона. Това наистина е телевизор като за световно.



Свързани новини